Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Повратак алексиначког угља

rss

21.12.2009. Тома Тодоровић, Политика

Према пројекту који је сачинила локална самоуправа, нове јаме би биле отворене код села Суботинац, али је потребно претходно променити ток реке Моравице

Повратак алексиначког угља

Налазишта мрког угља у околини Алексинца, најбогатија те врсте у Србији, ускоро би могла поново да се експлоатишу. Руководство алексиначке општине је покренуло иницијативу и припремило пројекте како би, као до пре двадесет година, одавде угаљ одлазио у термоелектране, топлане и слична постројења, али и за широку потрошњу, каже за наш лист Иван Димић, председник општине Алексинац.

– Процењује се да висококвалитетног мрког угља на територији наше општине има за готово пола века експлоатације – наглашава Димић, подсећајући да је угаљ из ревира Алексиначких рудника престао да се вади након експлозије метана која се догодила крајем новембра 1989. године. Том приликом је погинуло 90 рудара.

Према пројекту који је сачињен у алексиначкој локалној самоуправи, за експлоатацију угља се не би користила стара, запуштена окна, која су опасна управо због присуства метана, већ је планирано да се отворе нове јаме. Прва би била недалеко од села Суботинац, поред пута Алексинац–Сокобања.

– Да би се то остварило, неопходно је променити ток реке Моравице (сокобањске). Због тога очекујемо помоћ Министарства енергетике и рударства, али и Јавног предузећа „Србијаводе”. Истина је да измештање корита изискује знатна материјална средства, али би се та инвестиција брзо исплатила, а користи би било и за државу и за нашу општину, али и за рударе Алексиначких рудника – истиче Димић.

Обнова експлоатације угља била би изврсна основа и за почетак искоришћавања богатих налазишта уљних шкриљаца, којих такође има на алексиначком подручју, а за које стручњаци кажу да су по проценту нафте који садрже (између 12 и 18 одсто) најквалитетнији у Европи. Процењује се да у алексиначком региону постоји 1,8 милијарди тона уљних шкриљаца, од чега се може добити око 180 милиона тона нафте. О каквом се богатству ради, илуструје податак да се у Србији годишње преради и потроши око четири милиона тона „црног злата”.

-----------------------------------------------------------

Рударско насеље опстало

У насељу Алексиначки рудник, где је пре несреће 1989. године било 4.000 житеља, од којих је сваки трећи радио у јамама, и данас има рудара. Њих око 300 сада је ангажовано у другим рудницима. Они раде у специјализованим екипама за отварање нових јама и на ископу угља у другим угљенокопима, али и даље са својим породицама живе на „Мајдану” поред Алексинца.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Povratak-aleksinachkog-uglja.sr.html


video...

Коментара: 3


# председник општине Иван Димић Алексиначки Рудник
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  rudar 21.12.2009.
  TREBALO BI ZA NOVU GODINU U CENTRU ALEKSINCA ODRZATI JAVNU TRIBINU POD NAZIVOM ZA NOVI RUDNIK U NOVI ZIVOT GRADJANA ALEKSINCA. I DATI PODRSKU RUKOVODSTVU RUDNIKA ALEKSINACKI RUDNICI I TRAZITI OD DRZAVE HITNO POMOC ZA OTVARANJE RUDNIKA SRETNO!

 • (+0) (-0)

  Jordacevic Slobodan 23.12.2009.
  Bilo bi vreme da se sto uradi .Da se iskoristi sta je priroda dala.Samo se plasim da od nase balkanske birokratije ne bude nista ostvarljivo.Radio sam na 2gom oknu 1979 i 1980 nas je bilo 200 u proizvodnji a 400 sluzbenika je bila kandcelarija.To se iznaprimalo sve i svasta zamenik zamenika itd.Uzas al takav smo narod a i takvo je vreme bilo.Moj otac je proveo vek u rudniku steko penziju , brat je radio duze od mene ja sam bio na kratko.Da ne pricamo sto se odbijalo od plata za izgradnju fabrike profila i cevi za te rudare i njihovu decu da se obezbedi neki poso i buducnost za njih.I sta bi, ko se sve ne zaposli .Sigurno ne rurdari ili njihova deca.takav je nas balkanski sistem ili smo mi taki ljudi.Nazalost.....Nadam se da je to ostvarljivo i znam sigurno da bi donelo dosta prosperiteta gradu Aleksincu .Pogotovo u ovim teskim vremenima koja stoje pred nama u buducoj deceniji.Bio bi veliki ekonomski stimulans za sve zitelje opstine.Bila bi velika stvar za nas kraj.Pozdrav Jorda

 • (+0) (-0)

  Baja 25.12.2009.
  Daj Boze da gresim, al sticem utisak da neko pokusava da svoju platu opravda ispraznim pricama o ponovnom otvaranju rudnika, a Boga mi, eksploatisao bi i uljne skriljce. Narodu se serviraju price kako je to vrlo ekonomican posao, privreda Aleksinca bi procvetala, narod bi primao plate, drzava bi imala ogromnu korist itd. Pa, dal je onda taj sto je zatvorio takvu dobrotu uopste bio normalan? A rudnik je zatvoren onda kad je Srbija i Jugoslavija bila zemlja sa visokim standardom! I niko ne pominje cijim ce parama taj rudnik da se otvori, ko ce da bude vlasnik tog rudnika, ko ce da ostvaruje taj profit? Ko ce da snosi eventualne gubitke ako ih taj rudnik napravi? Pa znate li vi, kad bi taj posao sa rudnikom i skriljcima bio profitabilan, da Aleksinacka opstina ne bi mogla oci da otvori od investitora? Svi bi se sjatili da uloze pare, a da nakon toga i zaradjuju! Mi se bre ponasamo ko da se vratio Tito, pa ce on da naredi da drzava ulozi pare u rudnik! A Aleksinac ce da procveta!


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима