Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Значај плавог прскања воћа

rss

07.10.2017.

Плаво прскање воћа спроводи се у периоду мировања, односно након бербе па до почетка вегетације.

Неком је то јесење прскање након бербе воћа, а неко га изводи као зимско прскање, пре почетка вегетације. Користе се бакарни препарати, који дају плаву боју, па отуда плаво прскање. Препоручује се само једно плаво прскање годишње, на истом засаду. Да би било делотворно температура ваздуха треба да прелази 10 степени и наравно да буду регуларни временски услови за третирање воћа или лозе. Од бакарних препарата који се користе можемо навести плави камен, бакарни оксихлорид и плаво уље и други бакарни препарати чији се називи разликују зависно од произвођача. Плаво уље се код нас можда и највише користи у ову сврху. То је комбинација фунгицида бакарни оксихлорид који делује против болести и инсектицида минерално уље, који делује против инсеката, преноси портал Садња.

Смисао плавог прскања је у томе да се биљке заштите на време и да у период вегетације уђу спремно. То је могуће јер се плавим прскањем уједно сузбијају проузроковачи болести, а са друге стране сузбијају се и презимљујуће форме штетних инсеката.

Искуства код плавог прскања су позитивна, јер воћке и лоза буду у бољој кондицији и здравијег изгледа током вегетације. Примена плавог прскања, може допринети и томе, да се смањи број третирања воћа током вегетације.

Јесење прскање воћа најбоље је обавити након бербе и то када са воћа опадне 60% листова. Томе претходи редовно одржаванје хигијене воћа. Покупи се отпало лишће, као и одломљене гранчице. Дебло се чисти четком, тако да се одстране лишајеви и да се допре до групација презиумлјујућих ларви инсеката, које ће се онда третирати бакарним препаратима.

Само плаво прскање изводи се тако да се воћке потпуно опрскају да свуда буде мокро.  Све треба бити добро наквашено да капа са воћа. Воће је неопходно ''окупати''.

Неко преферира зимско прскање бакарним препаратима. То може да се обави крајем фебруара или почетком марта, а свакако пре кретанја вегетације. Наравно потребно је да се створе повољни временски услови за прскање, које потом треба искористити.  Може се третирати винова лоза након орезивања, али и воће.


# воће воћарство
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима