Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опет хапшења у Алексинцу због извоза грчког воћа као да је српско

rss

27.04.2021. Јужне вести

Због сумње да су увезене брескве и нектарине из Грчке извозили у Русију као да су српске, саопштавају из полиције, ухапшено је 5 одговорних лица предузећа, као и 63 пољопривредника. Међу ухапшенима је и власник алексиначке фирме која се бави транспортом воћа и поврћа.

Фото: A.R.T.Paola / Unsplash

Како се наводи у саопштењу, ухапшени су 62-годишњи Н. П. и 58-годишњи К. П, одговорна лица фирме New land of fruit, 39-годишњи Н. Ц. и 64-годишњи З. Ц, одговорна лица фирме Цитрум АКЗ, као и 44-годишњи Б. К. (44), одговорно лице привредног друштва Д&Б транс из села Дражевац код Алексинца који је и раније био хапшен због истих радњи.

Сумња се да су Н. П, К. П, Н. Ц, З. Ц. и Б. К. током 2017. и 2018. године, брескве и нектарине увезене из Грчке лажно декларисали као да су српског порекла како би извршли реекспорт воћа купцима у Руској федерацији. Они су, како се сумња, сачинили лажну документацију о откупу и исплати брескви и нектарина пољопривредним произвођачима из Србије, коју су произвођачи потписивали, а део новца који је уплаћен на њихов рачун на име ПДВ надокнаде вратили су фирми Нењ ланд оф фруит - саопштавају из полиције.

Ухапшени Н. П. и К. П. се сумњиче да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, фалсификовање службене исправе и пореска утаја, док се 63 пољопривредна произвођача сумњиче за кривична дела прање новца и фалсификовање службене исправе.

Како саопштавају из полиције, сумња се да су овим малверзацијама оштетили буџет Републике Србије за преко 107 милиона динара, а зарадили више од 104 милиона динара.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Такође, кривична пријава је поднета и против фирме New land of fruit за кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја.

Подсетимо, хапшења у вези са извозом воћа у Русију и раније су се догодила у Алексинцу.

Извор


# полиција Дражевац хапшење воће
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима