Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Značaj plavog prskanja voća

rss

07.10.2017.

Plavo prskanje voća sprovodi se u periodu mirovanja, odnosno nakon berbe pa do početka vegetacije.

Nekom je to jesenje prskanje nakon berbe voća, a neko ga izvodi kao zimsko prskanje, pre početka vegetacije. Koriste se bakarni preparati, koji daju plavu boju, pa otuda plavo prskanje. Preporučuje se samo jedno plavo prskanje godišnje, na istom zasadu. Da bi bilo delotvorno temperatura vazduha treba da prelazi 10 stepeni i naravno da budu regularni vremenski uslovi za tretiranje voća ili loze. Od bakarnih preparata koji se koriste možemo navesti plavi kamen, bakarni oksihlorid i plavo ulje i drugi bakarni preparati čiji se nazivi razlikuju zavisno od proizvođača. Plavo ulje se kod nas možda i najviše koristi u ovu svrhu. To je kombinacija fungicida bakarni oksihlorid koji deluje protiv bolesti i insekticida mineralno ulje, koji deluje protiv insekata, prenosi portal Sadnja.

Smisao plavog prskanja je u tome da se biljke zaštite na vreme i da u period vegetacije uđu spremno. To je moguće jer se plavim prskanjem ujedno suzbijaju prouzrokovači bolesti, a sa druge strane suzbijaju se i prezimljujuće forme štetnih insekata.

Iskustva kod plavog prskanja su pozitivna, jer voćke i loza budu u boljoj kondiciji i zdravijeg izgleda tokom vegetacije. Primena plavog prskanja, može doprineti i tome, da se smanji broj tretiranja voća tokom vegetacije.

Jesenje prskanje voća najbolje je obaviti nakon berbe i to kada sa voća opadne 60% listova. Tome prethodi redovno održavanje higijene voća. Pokupi se otpalo lišće, kao i odlomljene grančice. Deblo se čisti četkom, tako da se odstrane lišajevi i da se dopre do grupacija preziumljujućih larvi insekata, koje će se onda tretirati bakarnim preparatima.

Samo plavo prskanje izvodi se tako da se voćke potpuno oprskaju da svuda bude mokro.  Sve treba biti dobro nakvašeno da kapa sa voća. Voće je neophodno ''okupati''.

Neko preferira zimsko prskanje bakarnim preparatima. To može da se obavi krajem februara ili početkom marta, a svakako pre kretanja vegetacije. Naravno potrebno je da se stvore povoljni vremenski uslovi za prskanje, koje potom treba iskoristiti.  Može se tretirati vinova loza nakon orezivanja, ali i voće.


# voće voćarstvo
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima