Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Недимовић у Алексинцу: Развој прерађивачког сектора ће бити приоритет

rss

18.10.2016. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је у Алексинцу да је највећи приоритет у његовом ресору развој прерађивачког сектора и повећање вредности у пољопривредној производњи.

Фото Радио Алексинац

Министар је обишао предузеће "Моником - ПИК Алексинац" и том приликом истакао да су за повећање засада и развоја повртарских култура потребни прерађивачки капацитети, који би те културе могли да откупе, прераде и направе већу вредност у пољопривредној производњи.

- То и јесте је циљ министарства, како бисмо од једне шљиве која се отлкупи од произвођача, добили једну сушену шљиву која касније може да се прода на тржишту по много већој цени. Ако се прода прерађена по већој цени, онда ће више бити и за примарног произвођача, воћара који узгаја ту шљиву - рекао је Недимовић.

Министар је додао да се лично уверио како Предузеће "Моником" добро фнкционише, али је указао да је реч о великим капацитетима који захтевају велико ангажовање власника, локалне самоуправе и државе.

Недимовић је навео и да ресорно министарство жели да помогне и додао да је изменама Закона о пољопривредном земљишту предвиђена могућност да се пољопривредно земљиште даје у закуп на 30 година онима који желе да инвестирају у прерађивачке капацитете и улажу у објекте за чување, како би могли да подижу засаде.

- Када тако заокружимо систем и обезбедимо тржисте, пола посла смо већ урадили, остало је само на ангажовању свих нас - навео је министар.

Сумирајући посету Алексинцу и југу Србије, Недимовић је оценио да ће тај део бити важан откупни центар у коме ће се прерађивати воће и поврће.

- Ови капацитети знатно премашују и Алексинац, Ниш, Прокупље... Оно што нама треба, а што је престало да постоји 80-их, 90-их година, то су велики прерађивачки комплекси који предствљају центар развоја воћарства и повртарста - рекао је Недимовић.

Он је поручио да је циљ да се задовоље домаћи потрошачи, а да се оно што преостане извезе, како би се, у крајњој линији, смањио и дефицит.

- Можете да подижзете засаде, али ако немате прераду онда продајете робу по најосновнијим и најнижим ценама и ту нема неке велике математике - закључио је Недимовић.

Решећемо проблеме око коришћења средстава из ИПАРД-а

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је у Алексинцу да ће бити решене потешкоће у вези са коришћењем средстава из ИПАРД програма и да ће бити отклоњени недостаци примећени у екстерној ревизији. „Завршићемо посао који се тиче ИПАРД-а на задовољство свих који учествују у том процесу, било да је реч о пољопривредним газдинствима или компанијама које желе да се баве прерађивањем”, рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара током посете Алексинцу.

Како је рекао, врло брзо ће бити измењени прописи који су задати током екстерне ревизије, а биће решен и проблем запослених у Управи за аграрна плаћања и испуњени стандарди у области информационе технологије и безбедности.„Гарантујем вам да ћемо решити проблем акредитације у првом делу мог министровања”, рекао је Недимовић.

Он је навео и да су већ ангажоване радне групе које се тиме баве, јер је то, како је рекао, најважнији посао, не само да бисмо дошли до 175 милиона евра који нам стоје на располагању, вехц да покажемо да смо озбиљни.

Недимовић је рекао и да предстоји реформа Саветодавне службе, како би се побољшало пружање услуга које држава, преко ње, даје воћарима, виноградарима, пчеларима...

Указао је и да је потребно прошириће капацитета, не само у Управи за аграрна плаћања, и рад са локалним самоуправама и њиховим канцеларијама за пољопривреду, јер је важно да се направи модел понашања по којем држава, локалне самоуправе и Покрајина имају синхорнизовано дејство.„По први пут имамо једну добру ствар и апсолутну коегзистенцију између владе, Покрајине, локалних самоуправа на читавом простору Србије и овај тренутак сада који имамо за пољопривреду не смемо пропустити”, закључио је Недимовић – преноси Танјуг.

Јужна Србија Инфо


# ПИК Алексинац Јужна Србија Прокупље Моником Бранислав Недимовић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима