Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Истраживања на пољу Дубрава код Суботинца

rss

15.12.2011. Извор: Новости

Министарство животне средине и рударства и ЈП за подземну експлоатацију угља Ресавица стали су иза експлоатације уљних шкриљаца у пољу Дубрава код Алексинца

Израда елабората о резервама је при крају.

Истраживања на пољу Дубрава код Суботинца

Већ до краја године планира се верификација овог документа, а после тога и почетак преговора са стратешким партнерима. Засад, највише су заинтересовани Естонци (компанија ВКГ) из Талина и Руси (Гаспромњефт).

"Добили смо зелено светло од државних институција уз закључак да се настави континуитет у геолошко - истражним радовима. Узорци су достављени Рударском институту у Београду и Естонцима, а елаборат о резервама ради се на бази тог истраживања", каже Богољуб Фуртула, директор Алексиначког рудника.

На пољу Дубрава у атару села Суботинац, већ неколико месеци интензивно трају истражно - бушачки радови. На терену су две екипе са неопходном опремом - погон Истражни радови РТБ Бора и заједничка посада Алексиначког и рудника Соко.

"Ради се у три смене. Дневно избушимо између 10 и 15 метара. Ово нам је четврта бушотина. Да би се утврдила дебљина и квалитет шкриљаца, до сада смо избушили око 700 метара", каже бригадир - бушач из Бора, Саша Миленковић у чијој су екипи још и Слободан Пешевски и Ненад Ђорђевић.

На другој бушотини, алексиначко - сокобањска постава - Звездан Стојанов и Далибор Метејев, раде пуном паром, али са старијом опремом. Тврде да не заостају у продуктивности за колегама.

Поред обе бушотине постављени су сандуци са узорцима шкриљаца извађени са разних дубина - 50, 67, 80 метара... Рударски инжењер Златко Петровић, тврди да су и на око, одличног квалитета, што доказује и паљењем једног комадића шкриљца из кога се одмах осетио мирис нафте.

"Читав простор од Алексинца до Суботинца и од Алексинца до ауто-пута или око 20 квадратних километара, представља огромно енергетско богатство угља и уљних шкриљаца", истиче инжењер Петровић.

Он објашњава да су "први слој битуменозни лапорци, чије се резерве процењују на око четири и по милијарде тона, који садрже пет одсто нафте. Испод лапорца је слој шкриљаца дебљине око 90 метара, са садржајем нафте од 10 одсто, а после тога су наслаге висококалоричног мрког угља. На појединим местима, шкриљац је на самој површини".

О експлоатацији шкриљаца у Алексинцу се размишља деценијама. Тоне узорака слате су у САД, бивши СССР и Канаду. Резултати анализе увек су били охрабрујући.

Међутим, нити је држава била спремна, нити је имала новца да без страних партнера уђе у ову скупу авантуру. Постојали су и још постоје и еколошки разлози, јер је у питању такозвана прљава технологија.

Стручњаци из Естоније већ су посетили Алексинац, а уследила је и узвратна посета. Недавно је на челу делегације која је боравила у овој земљи био и министар Оливер Дулић, који је том приликом имао конкретне разговоре на тему шкриљаца са министром економије Естоније Јуханом Партсом.


РЕЗЕРВЕ ОД 2,2 МИЛИЈАРДЕ ТОНА

Према ранијим подацима, алексиначки басен има најмање 2,2 милијарде тона уљних шкриљаца из којих се прерадом може добити више од 200 милиона тона синтетичке нафте. Ту су други производи за грађевинску и петрохемијску индустрију. Овде постоје и резерве од око 30 милиона тона висококалоричног мрког угља, па не чуди што је због ових енергетских потенцијала алексиначки крај назван Српски Тексас. Да би преговори са стратешким партнерима почели, држава мора да стане иза овог посла.


ТЕНДЕР

"Постоји велико интересовање рударских фирми из Европе, Русије и САД да уђу у стратешко партнерство са Србијом на пројекту уљних шкриљаца. Естонија је једна од водећих на плану експлоатације шкриљаца и има најбоље решење за очување животне средине. Ми ћемо врло брзо расписати тендер за стратешког партнера, па ко понуди боље услове", рекао је министар Оливер Дулић.


Коментара: 0


# Богољуб Фуртула Златко Петровић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима