Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац, за сада, без хидро енергије

rss

02.07.2013.

Ових дана Министарство енергетике објавило је Ранг листу инвеститора за изградњу мини хидроелектрана.
На овим списковима нема ни једне локације у општини Алексинац.

Алексинац, за сада, без хидро енергије

Иако је најављивано да је локална самоуправа постигла договор са инвеститором, а општинско веће је дало сагласност за изградњу, од изградње електране на Јужној Морави, изгледа неће бити ништа.

Потенцијални инвеститор није пријавио ову локацију, а није конкурисао ни на једној другој локацији.

Подетимо, Општинско Веће општине Алексинац, је на седници одржаној 7. марта 2013. године, дало сагласност за склапање уговора о изградњи малих хидроелектрана на територији наше општине.

По том плану, радило се о изградњи три мале хидроелектране капацитета 4 mW  за производњу електричне енергије добијене из обновљивих природних извора енергије - хидропотенцијал реке Јужне Мораве, а укупна вредност пројекта је процењена на 20 милиона евра.

Носилац пројекта требало је да буде привредно друштво "Project eco energy" д.о.о. из Београда, који је било у обавези да до краја године започне поступак добијања концесије пред надлежним државним органима.

Иако је изостао био какав јавни позив, сматрали смо да је добро што се стварају овакве инвестиције.

Међутим, убрзо смо сазнали да Министарство енергетике има то у својим лановима, као и јасно утврђену динамику.

Ових дана, посао око прибављања пријава инвеститора је окончан.

За 65 локација није било пријављених, поднето је 9 пријава за локације које нису биле на списку, а 39 локација је изузето са списка из разлога спорних дозвола, пријава и несугласица са општинама.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије објавило је 19.02.2013. године Обавештење о локацијама које су просторним плановима јединица локалне самоуправе предвиђене за изградњу енергетских објеката за производњу електричне енергије на бази водних ресурса. Обавештење је објављено на основу Споразума између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине  и 17 градова и општина: Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Краљево, Крушевац, Љубовија, Нова Варош, Пирот, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рашка, Сурдулица, Тутин, Власотинце, Ивањица и Ужице, које су предложиле укупно 317 локација. Рок за подношење пријава истекао је  05.04.2013. године. Пријавило се 173 домаћих и страних потенцијалних инвеститора, који су поднели укупно 1464 пријаве.

Преглед свих потенцијалних инвеститора са локацијама за које су се пријавили можете преузети ОВДЕ.
Коначну листу инвеститора које је Комисија предложила за потписивање Тројног меморандума o разумевању можете преузети ОВДЕ.

 

Коментара: 0


# Алексинац општинско веће Прокупље
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима