Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Без порезника ни код лекара

rss

14.05.2007. Д. Вујошевић (дневник)

Без порезника ни код лекара

КАД АДМИНИСТРАЦИЈА УМЕША СВОЈЕ ПРСТЕ


Развој малог и средњег бизниса код нас сви подржавају, а државни органи на велика звона објављују сваки пропис и олакшицу која треба да помогне развоју ових делатости. Међутим, административни прописи могу често да изазову сасвим супротан ефекта. А баш то се недавно догодило.

Пореска управа Србије је почетком марта проследила ново упутство о издавању уверење о томе да је обвезник измирио своје обавезе. А овај акт знатно је искомпликовао издавање уверења. Последица је да су многи бизнисмени, а има их на хиљаде, остали без уверења или су на њега чекали више седмица. Зато нису могли да учествују на тендерима. Други велики проблем настао је јер су ова уверења неопходна уз другу документацију када се тражи виза и за предузетника и чланове његове породица. Последице су да су многа службена путовања отказана а много деца из истих разлога није отутовало на екскурзије ван земље иако су родитељи уплатили арнжман пре фамозног упутства. Још је теже било предузетницима који је требало да овере здравствену књижицу за себе или члана породице, јер ни то нису могли да обаве без уверења. На овај папир у просеку се чека две недеље када је све у реду, а странке се плаше да ће се и овако предуг рок још продужити на лето, када почне сезона одмора у филијалама пореске управе.

Много ће на ово рећи да им тако и треба када нису платили порез. Међутим, овај проблем углавном је закачио оне који су обавезе измирили. А представници УВРЕ -Удружења војвођанских рачуноводствених агенција, Удружења трговаца Покрајине и Новог Сада посетилу су почетком ове седмице “Дневник” да објасне тешкоће које им је поменуто упутство донело.

- У суштини 5 одсто обвезника није платило порез, то су они који углавном и не испуњавају своје обавезе. Они то добро знају и када не добију потврду испуне своје обавезе. Међутим, код 95 одсто обвезника ради се о грешкама порезника - објашњава Јован Беара из УВРЕ, и сам власник једне од рачуноводствених агенција. - Оне се тешко исправљају, а када тражимо од порезника да процес убрзају јер се ради о неком од поменутих случајева они издају решење о неактивности странке и тако нам везују руке. Стигли смо дотле да када је у питању мала свота, од неколико хиљада динара, саветујемо странку да то плати иако је обавезу испунила, јер ће јој то омогућити да настави с радом и приватно, без већих проблема. Тешкоће настају код је обавеза већа. Понегде се дешавало да је грешком померен зарез, па је обавеза са 3.000 динара порасла и на 30.000. У таквим случајевима нико не би да измирити обавезу, а мора сам да доказује да грешка није његова.

Пропис је пропис
Представници удружења су о овим тешкоћама разговарали са порезницима. Схватају и они о чему се ради, али пропис, односно упутство се мора поштовати. Рефенти који у ПУ морају да примене овај пропис често се понашају без имало разумевања, што ствари додатно компликује. А у удружењима сматрају да би било најцелисходније да порезници утврде обавезу, издају потребно уверење и отворе поступак око доказивања спорног пореза. Посебно када се зна да је досадашња примена показала да су странке кажњаване због грешака порезника.
Са целим проблемом упознати су и у Пореској управи Србије и укоро се очекује да се и они огласе.
 

Када је у питању ПДВ, све добро функционише, а већина тих спорних старих пореских обавеза и задужења односи се на некадашњи порез на промет и на порез на плате.
- Када смо мало више то погледали, у 85 одсто случајева смо видели грешке порезника који нису књижили обавезе које су измирене - објашњава Лазар Срданов из Удружења трговаца. - А и све грешке банака, којих је око 10 одсто, такође су приписане обвезницима.

Посебан проблем постављају пореске обевезе из 1998. и 1999. године. Закон јасно каже да те обавезе застаревају за пет година. Уз то, тешкоће се јављају и јер су поједини општински порески центри, попут Сремске Митровице, или књижили поједине пореске обавезе, а други, као Нови Сад - нису. Сада терет доказивања пада на странке.
- С обзиром на овај пропис било би најбоље да порезници отпишу те застареле обевазе. Не треба заборавити да је 2003. мењан и систем пореског књиговодства, што још додатно отежава разјашњење ових случајева-објашњава порески стручњак Ђерђ Пап.

Коментара: 0


# Нови Сад Пореска Управа
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима