Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Срце Вронског испуњава све жеље

rss

19.06.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо

За манастир Свети Роман у близини Алексинца постоји веровање да вам се могу ако се у њему искрено помолите остварити све жеље, док вода са манастирског извора уз молитву наводно лечи многе болести.

У току месеца манастир посети и 35.000 људи Фото Ивана Анђелковић

Велики број верника свакодневно посећује ово место, па се деси да у току месеца 35.000 људи дође у манастир. Оно по чему је он надалеко познат је чињеница да је у његовом дворишту закопано срце пуковника руске војске Николаја Николајевича Рајевског. Рајевски је Лаву Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у роману „Ана Карењина”. Његово тело сахрањено је у Украјини, али је срце остало у Србији. На самом улазу у двориште манастира с леве стране налази се спомен-плоча Рајевског, где је закопано срце руског пуковника.

У манастиру, иако је велики број верника, не чује се галама, већ песма и молитва. Александра Ђорђевић (22) из Београда каже да је дуго намеравала да обиђе овај манастир.

- Дошла сам туристички, с пријатељима. Одлучила сам да лето проведем обилазећи манастире, бање, језера, којих је препуна наша земљи. Читала сам о манастиру Свети Роман, нарочито ми се допало то што је овде сахрањено срце Рајевског. Да ли се овде жеље испуњавају, видећемо, ја сам замислила једну, па можда ми се и оствари. Сваком препоручујем да сврати овде - каже ова Београђанка.

 

Свети Роман, Фото Михајло ПавићСвети Роман, Фото Михајло Павић

 

Јелена Живковић (33) је у домовину допутовала са породицом из Љубљане.

- Овде нисам први пут. Пре извесног времена имала сам тежак период, била сам емотивно повређена од особе којој сам веровала. Било ми је тешко и нисам знала шта ћу са собом. Пријатељица ми је предложила да посетимо манастир, у сваком случају не може бити штетно. Одавде сам отишла насмејана, дубоко верујући у чуда - каже Јелена. Никола Савић из Ниша воли ово место јер каже да је са вером и молитвама успео да се избори с алкохолизмом.

 

Манастир Свети Роман Фото Михајло ПавићМанастир Свети Роман Фото Михајло Павић

 

У звонику душевна болница
Према предањима, настанак манастира везује се за почетак 9.века, где се упокојио Роман, ученик Ћирила и Методија. Поред гроба светог Романа подигнута је црква посвећена Благовестима, а затим и манастир пошто се прочуло да је то место исцељења. У звонику је деценијама постојала болница за пацијенте оболеле душе.


# Ана Карењина избори Николај Рајевски манастир Свети Роман Прасковче Ђунис Ражањ Александра Ђорђевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима