Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За излетнике и риболовце

rss

15.10.2007. Е. Г.

Водену оазу између Алексинца и Сокобање највише посећују излетници, кампери, бајкери и риболовци који уживају у тишини и прелепим крајолицима

У централном делу источне Србије, при крају Сокобањске котлине, давно је изграђена вештачка акумулација у систему регулације слива реке Мораве и тако је постало Бованско језеро. Водена оаза, између питомих падина Озрена, Девице, Ртња и Буковика, и у овим јесењим данима привлачи љубитеље природе, излетнике, кампере и риболовце, па и госте оближњих бања. Мало ко од њих поверује да је језеро дело људских руку. Смештено је између Алексинца и Сокобање, 15 километара од аутопута Е-75, док је од Београда удаљено 240 километара. Од Сокобање Бованско језеро је удаљено 12, а од бање Јошанице 20 километара, тако да је практично омеђано и познатим климатским одмаралиштима.

Језеро је дугачко осам километара, широко је 900 метара и покрива скоро 500 хектара, а дубина варира од два до 50 метара. Горњи део је плићи и ту је мресна зона за већи број рибљих врста, док низводно улази у теснац и дубина је знатно већа, нарочито код бране. Доњи део језера, после теснаца, нагло се шири и прави неколико великих и дубоких залива, одакле вода отиче као Моравица још 12 километара до ушћа у Јужну Мораву. У језеру се лови сом, смуђ, шаран, амур, толстобик, клен, гргеч, лињак, сребрни караш, деверика, жутоока бодорка, манић и беовица, а о пецарошком умећу и срећи колају разне приче, нарочито на популарним местима, као што су Мрестилиште и Ливаде, или код такозваног Клизишта.

Само језеро и зеленило у околини су прави празник за очи, а чиста вода и недирнута природа су мелем за уморно тело и душу, поготово у ово јесење време када се природа облачи у златножуту боју. Обала је приступачна и погодна за шетњу, али, нажалост, нема много садржаја за дужи боравак. На делу језера надомак села Бован постоји пољски тоалет, телефонска говорница и осредње снабдевена продавница, а код такозване Велике плаже су два драгстора и кафаница, као и цистерна са водом за пиће. Квалитетан смештај се може да нађе у Сокобањи или Јошаничкој бањи, а гости који ту одседну обавезно обиђу и остатке тврђаве Сокоград, или скокну до болнице „Озрен“, јер је околина претворена у право излетиште, са спортским игралиштима, великим базеном и уређеним местима за роштиљање. Није далеко ни до водопада Рипаљке, једног од већих и најлепших у Србији, па ни до познате Озренска пећина, дуге 580 метара. Млађи посетиоци оду и до извора Моравице, без обзира на то што је од језера удаљен 14 километара, јер, како кажу, то је непоновљив доживљај. За време предаха, обавезна је прича о раковима из ове реке који су некада завршавали на трпезама Париза, Лондона, Монте Карла и других светских метропола. Укусни љускари су ишчезли, али се сада поново појављују у стеновитом кориту, па ће се можда, опет, преносити глас о овом предивном крају.

http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-15-10-2007/za-izletnike-i-ribolovce

Коментара: 1


# Бованско језеро Бован Моравица
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Dishi68 16.10.2007.
    Штета што посетиоци ове водене оазе остављају гомиле ђубрета за собом. Треба да нас је срамота. Мој друг параглајдериста из Ниша ми је испричао да се приликом неког риболовачког такмичења на Сокобанској страни одушевио двојицом наших тамнопутих земљака када су наочигле свих такмичара сакупили ђубре које су оставили за собом, за разлику од осталих "срба" којима то није "мушки".


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима