Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

О чему су причали Стаљин и прота Стеван Димитријевић у Москви 1945.

rss

31.01.2016. Зорица Пелеш

Када је прота Стева Димитријевић боравио са делегацијом СПЦ на избору руског патријарха Алексеја Првог, у јануару 1945. г. у Москви, био је ненадано Стаљинов гост у Кремљу.

О чему су причали Стаљин и прота Стеван Димитријевић у Москви 1945.

Како је прота дошао до Стаљина прочитајте овде, а у наставку текста о чему су причали, пренесено пером биографа Зорице Пелеш.

Прота је отишао код Стаљина у пратњи једног високог државног функционера, пореклом Србина, чији је деда био генерал у царској руској војсци и протин пријатељ из његових студентских дана у царској Русији.

Стаљин је, по њиховом уласку у његов кабинет, видевши Проту онако импозантног, високог (Прота је био висок скоро два метра) и у годинама, устао и тако стојећи неколико секунди, сва тројица посматрали су се неколико секунди док Стаљин није узвикнуо, ставивши обе руке на Протина рамена:

- Ну, седи!

Прота је нормално чекао да прво седне Стаљин, који је тада био за све страх и трепет. Затим је уследио разговор, који је отпочео Стаљин питањем:

- Шта си, тј. ко си?

- Југословен, одговорио је Прота.

- Но, не питам те то, већ јеси ли Србин, Хрват или Словенац?

- Србин!, поносно је узвикнуо Прота, нашта је Стаљин наставио:

- А, Срби су добри ратници. Срби су се у Првом светском рату борили и створили Југославију. Срби су између два рата сачували Југославију, а сада ће Срби да сачувају комунизам.

- Срби ми се свиђају за разлику од Хрвата, који су љигави и које не могу да смислим. Посебно су ми се згадили од тренутка када сам сазнао да су се борили на страни Немаца, у немачким униформама овде на руском фронту. То је, понављам, још једном један изузетно љигав народ, јер шта друго рећи за такав народ који је Немце дочекао на почетку Другог светског рата као ослободиоце и то са цвећем, када су ови ушетали у Загреб.

- Упамти, они не воле ни вас Србе, ни нас Русе и вама Србима се не пише добро са Хрватима.

После разговора о Хрватима прешли су на друге теме. Како Прота није имао никакву политичку мисији у Москви, разговор између њега и Стаљина текао је природно и срдачно. Разговарали су о свему и свачему, па и о религији, јер је Стаљин завршио био богословију, али је касније избачен из Духовног семинарија због ширења марксистичких идеја. Његови сарадници су говорили да је често, у тајности, ишао на гроб своје мајке .

Проти је речено, када је кренуо у Кремљ, да Стаљин може да га прими на само 20 минута, али он је толико одушевио Стаљина, који га је задржао у разговору нешто више од 3 сата. Прота је био веома образован, начитан и невероватно духовит и док је причао Стаљину неке доживљаје, Стаљин се грохотом смејао и стомак му се тресао од смеха. На растанку, поздрављајући се срдачно са Протом, Стаљин му је сав озарен рекао:

- Ну, ти добар човек! Ти си права енциклопедија и не памтим да сам скоро са неким овако уживао у разговору, као сада са тобом.

Стаљин се потом захвалио Проти на посети, а унук нашег генерала Србина, је горео од задовољства што је друг Стаљин толико времена посветио пријатељу његовог деде, генерала.


# прота Стеван Димитријевић Стаљин Зорица Пелеш
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима