Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сестре купују беби-опрему

rss

06.08.2012. Извор: Б92

Алексиначко породилиште једно је од ретких у којима број порођаја није опао последњих деценија. Проблем је, међутим, у томе што бебе немају у шта да обуку.

За бенкице, пелене и средства за хигијену нема довољно новца, па се сналазе, а често их купују и сами запослени.

Сестре купују беби-опрему

"Наше бенкице би требало да иду у расход, али не смемо да их бацимо због ситуације која је таква каква јесте, јер ми имамо само десетак нових које смо саме куповале и доносиле, тако да ове чувамо кад нам буде гужва у породилишту и пресвучемо бебицу", објашњава Наташа Костић, главна сестра.

Мајке кажу да су задовољне онима који раде у породилишту, па оно што недостаје некад и не примећују.

"Вероватно та клима и гардероба за бебице, јер сам видела да је стара и исцепана. У потпуној супротности - услови у којима раде и колико се труде", истиче Наташа Остојић, једна од породиља.

Ипак, порођајне столове не могу да не примете.

"Ево видите. Они су очувани зато што се спроводи хигијена после сваког порођаја. Они се бришу и одржавају. Међутим, због употребе, на ивици су пропасти. Некад не функционише неки федер, шраф, тапацир... Промени се шраф, федер и све то, али некад сто падне", каже Наташа Костић.

Директор Здравственог центра др Горан Џеладиновић каже са се, због опште и кризе у здравству често ослањају на донаторе, што је некад једини начин да реше проблем.

"У таквом је стању држава и знамо да нема пара, али ми се трудимо да буде што боље нашим порођајним женама. Застарелу опрему, коју су многи запослени и затекли у породилишту, кад могу, покушавају да надоместе својим радом, али то често није могуће", каже он.

"Могућности су такве какве јесу – фотолампа нам је старијег датума, тако да и ефекти терапије слабе, али се сналазимо уз нашу терапију интравенске рехидрације да одрадимо све што је у могућности нашег Здравственог центра", објашњава др Слађана Матановић Петровић, педијатар.

Управо фотолампе и порођајни столови на врху су приоритета и потреба, кажу у алексиначком породилишту, где годишње обаве и до 450 порођаја.

video...

Коментара: 0


# Горан Џеладиновић главна сестра Наташа Костић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима