Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sestre kupuju bebi-opremu

rss

06.08.2012. Izvor: B92

Aleksinačko porodilište jedno je od retkih u kojima broj porođaja nije opao poslednjih decenija. Problem je, međutim, u tome što bebe nemaju u šta da obuku.

Za benkice, pelene i sredstva za higijenu nema dovoljno novca, pa se snalaze, a često ih kupuju i sami zaposleni.

Sestre kupuju bebi-opremu

"Naše benkice bi trebalo da idu u rashod, ali ne smemo da ih bacimo zbog situacije koja je takva kakva jeste, jer mi imamo samo desetak novih koje smo same kupovale i donosile, tako da ove čuvamo kad nam bude gužva u porodilištu i presvučemo bebicu", objašnjava Nataša Kostić, glavna sestra.

Majke kažu da su zadovoljne onima koji rade u porodilištu, pa ono što nedostaje nekad i ne primećuju.

"Verovatno ta klima i garderoba za bebice, jer sam videla da je stara i iscepana. U potpunoj suprotnosti - uslovi u kojima rade i koliko se trude", ističe Nataša Ostojić, jedna od porodilja.

Ipak, porođajne stolove ne mogu da ne primete.

"Evo vidite. Oni su očuvani zato što se sprovodi higijena posle svakog porođaja. Oni se brišu i održavaju. Međutim, zbog upotrebe, na ivici su propasti. Nekad ne funkcioniše neki feder, šraf, tapacir... Promeni se šraf, feder i sve to, ali nekad sto padne", kaže Nataša Kostić.

Direktor Zdravstvenog centra dr Goran Dželadinović kaže sa se, zbog opšte i krize u zdravstvu često oslanjaju na donatore, što je nekad jedini način da reše problem.

"U takvom je stanju država i znamo da nema para, ali mi se trudimo da bude što bolje našim porođajnim ženama. Zastarelu opremu, koju su mnogi zaposleni i zatekli u porodilištu, kad mogu, pokušavaju da nadomeste svojim radom, ali to često nije moguće", kaže on.

"Mogućnosti su takve kakve jesu – fotolampa nam je starijeg datuma, tako da i efekti terapije slabe, ali se snalazimo uz našu terapiju intravenske rehidracije da odradimo sve što je u mogućnosti našeg Zdravstvenog centra", objašnjava dr Slađana Matanović Petrović, pedijatar.

Upravo fotolampe i porođajni stolovi na vrhu su prioriteta i potreba, kažu u aleksinačkom porodilištu, gde godišnje obave i do 450 porođaja.

video...

Komentara: 0


# Goran Dželadinović glavna sestra Nataša Kostić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima