Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Usvojen budžet Opštine Aleksinac za 2016. godinu

rss

22.12.2015.

Na sednici Skupštine opštine Aleksinac, održanoj u petak 18. decembra, prisutni odbornici su usvojili budžet Opštine Aleksinac za 2016. godinu, kojim je predviđeno da u narednoj kalendarskoj godini u opštinskoj kasi bude ukupno 1.238.482.000,00 dinara.

Usvojen budžet Opštine Aleksinac za 2016. godinu

Predsednik opštine Nenad Stanković je u ime predlagača objasnio da je budžet za 2016. godinu ostao na nivou prošlogodišnjeg, a da su čelnici lokalne samouprave koji su odlučivali o raspodeli novca odlučili da najviše para upute u Direkciju, kao neposrednog izvođača većine infrastkurkturnih projekata u opštini.

Za funkcionisanje lokalne samouprave biće utrošeno oko 211,5 miliona dinara, za razvoj poljoprivrede 17, a za kulturu 4,3 miliona. Takođe, po osam miliona dinara biće izdvojeno za lokalni ekonomski razvoj, kao i za predstojeće redovne lokalne izbore.

- Pošto je u Srbiji tema transfernih sredstava koja dobijamo iz republike poprimila neku dimenziju ozbiljnijeg interesovanja opština, mogu da kažem da su transferna sredstva za Opštinu Aleksinac u narednoj godini ostala na nivou ovogodišnjih i iznose 39,6 posto budžeta ili 535 miliona dinara. Gledali smo da rashodnu stranu budžeta zadržimo na istom nivou kao ove godine,a  po prvi put smo u budžetu za 2016. godinu projektovali i sredstva za opremanje Štaba za vanredne situacije. U narednoj godini povećavamo sredstva za novorođene bebe. Ono što ovaj budžet može još određivati je to da, grubo govoreći, jedna trećina novca ide ka Direkciji iz prostog razloga što mi gotovo sve važne investicije i sva održavanja obavljamo upravo preko ovog javnog preduzeća.

Opozicija je, s druge strane, predloženi budžet ocenila kao restriktivan jedino prema građanima, dok je prema javnim preduzećima i ustanovama on veoma izdašan. Odbornik DSS-a Ivan Dimić istakao je da se novac u 2016. godini, iako ga u opštinskoj kasi ima sasvim dovoljno, neće racionalno trošiti, što je potvrdio i smanjeni budžet za investicije, poljoprivredu, osnovno i srednje obrazovanje, ali će zato više para otići za nova zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama.

- Ovaj novi budžet je još gori od prethodnog. Iako para ima relativno dovoljno za potrebe Opštine Aleksinac, dakle 10 miliona evra, i u situaciji kada su neki rashodi smanjeni, neće biti ništa više investicija nego što ih je bilo. Naravno, biće više za plate i nova radna mesta. Da ima novih zapošljavanja, to možete videti već u članu 7, prva stavka, gde imamo cifru od 282 miliona za primanja zaposlenih, u odnosu na 277 miliona u 2015. godini. To znači da za pet i po miliona uvećavamo fond za plate u lokalnoj samoupravi u godini u kojoj zvanično nema novih zapošljavanja i povećanja plata. S druge strane, kod korisnika koji se drže procedure, kao što je Zavičajni muzej, imamo u dinar iste plate kao prošle godine, dok „Teatar 91“ ima umanjenje od 20.000,00 za plate u odnosu na prošlu godinu. Kako kod tih korisnika nema uvećanja, a u zbiru ga ima? Očigledno je da će biti novih prijema, ponavljam u godini u kojoj su plate zamrznute i imamo zabranu zapošljavanja.

Dimić je dodao da je rebalansom budžeta za 2015. godinu, koji je usvojen prošle nedelje, već smanjen novac za Direkciju, iako je on po planu bio mnogo veći, dok će naredne godine ovo preduzeće moći da računa na još manje para za svoje projekte.

- I planiranjem imamo mnogo manje novca nego u 2015. godini, a kako znamo da svake godine ne izvršimo sve što je bilo zacrtano, nego se obično krajem godine, kada se radi rebalans, od Direkcije uzima, možemo očekivati još manje novca, što opet ne ide u prilog ovom budžetu i lokalnoj vlasti. Kod prihoda se uvek kaže da mi tu ništa ne možemo, da su to okviri, ali opet imamo situaciju da nam više od 500 miliona daje republika, a od transfera koje bismo mogli da trošimo na neki drugi način a ne kako je predviđeno zakonom, to jest za investicije, nemamo gotovo ništa, čak ih je i manje nego ove godine.

I na ovoj sednici odbornici su diskutovali o Predlogu dopune dnevnog reda, šef odborničke grupe DSS Drgoslav Radojković je ponovo, po 11. put, predložio da se razmatra predlog o smanjenu cena iznošenja smeća. On smatra da su cene iznošenja smeća visoke, naročito na seskim područijma i da dobit JKP „Komunalne usluge“ od 12 miliona omogućava korekciju cena.

Tom zahtevu su se pridružili i odbornici Ivan dimić iz DSS, Goran Petković i Dragoljub Cvetković iz Demokratske stranke, kao i još neki od odbornika opozicije. Dimić je naveo da je dobit komunalaca na poslovima iznošenja smeća 9 miliona i da je red da se deo te dobiti kroz smanjenje cena vrati građanima. Šef odbornikegrupe vladajućeg SNS-a Slavoljub Veličković je, pak, bio mišljenja da bi smanjenje cena ugrozilo poslovanje preduzeća, jer se od korisnika nikada ne naplate sva potržvanja.

Naredna sednica SO Aleksinac najverovatnije će biti održana 28. decembra, kada će se na dnevnom redu naći programi rada za 2016. godinu pojedinih javnih preduzeća i ustanova.

U raspavu se uključio i predsednik opštine Nenad Stanković koji se zapitao zašto niko ne komentariše činjenicu da su cene iznošenja đubreta iste već nekoliko godina, što je jasan pokazatelj uspešnosti poslovanja i konstatovao da stiče utisak da nekom smeta uspeh ovog javnog preduzeća.

Odbornici opštinskog parlamenta su usvojili i program poslovanja JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac“ za 2016. godinu, kao i Program poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija“ za narednu godinu. Kako je rekao direktor „Vodovoda“ Dragiša Simić, u 2016. godini planiraju se prihodi od 168.261.000,00 dinara, a rashodi će biti manji za 2.610.000,00 dinara, koliko će biti i dobit. Direkciji za izgradnju na raspolaganju u 2016. godini biće oko 452 miliona dinara.

Radio Aleksinac


# predsednik opštine Dragoslav Radojković Ivan Dimić Goran Petković Dragoljub Cvetković budžet opština Komunalne usluge JP Nenad Stanković Teatar 91 Radio Aleksinac Slavoljub Veličković Dragiša Simić Zavičajni muzej SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima