Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Politički akteri o predstojećoj 2013. godini

rss

02.01.2013. izvor: Radio Aleksinac

Nove investicije, radna mesta i boljitak za sve građane želje aktuelne lokalne vlasti za 2013. godinu

2013. godina, godina izazova i ključni ispit za novu vlast - smatra opozicija

Politički akteri o predstojećoj 2013. godini

Sumirajući rezultate svog rada na kraju još jedne kalendarske godine, predstavnici lokalne vlasti u opštini Aleksinac istakli su svoje programsko jedinstvo u vršenju vlasti i najavili završetak mnogih započetih projekata u 2013. godini.

Oni su se složili da je šest meseci, koliko je ova koalicija na vlasti, nedovoljno da se situacija promeni, ali timski rad i zalaganje koje su svi u prethodnom periodu pokazali, garant su stabilne budućnosti opštine Aleksinac.

- Političke stranke koje su okupljene u ovoj koaliciji i njihovo slaganje među sobom i promovisanje pre svega timskog rada obećavaju da možemo da imamo jednu normalnu i stabilnu vlast u Aleksincu. Što je još važnije, obećavaju da možemo nešto važno da uradimo i za same građane opštine Aleksinac. Svaki drugi i drugačiji odnos među koalicionim partnerima samo bi nepotrebno trošio snagu na pogrešne stvari – jasan je prvi čovek opštine Nenad Stanković iz SNS-a.

Njegov zamenik, inače kadar SPS-a, Čedomir Rakić, takođe je zadovoljan odnosima i timskim duhom koji preovladavaju u vladajućoj koaliciji.

- Pre svega, imamo jako dobru saradnju u vladajućoj koaliciji, tako da možemo da očekujemo da u budućnosti i rad bude sve bolji i bolji. Naravno, to će sve uvideti građani. Oni su najbolji sud o tome da li mi to dobro radimo ili ne.

Predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković iz Ujedinjenih regiona Srbije navodi da je nova vlast u proteklih šest meseci marljivo radila, ali da će se pravi rezultati tog rada tek videti.

- Marljivo radimo i nadamo se da ćemo u sledećoj godini postići neke značajnije rezultate u smislu novih radnih mesta, jer je to od suštinske važnosti za opštinu Aleksinac. Što se tiče samog funkcionisanja koalicije, koalicija funkcioniše sasvim dobro. Dobro se slažemo, dobro sarađujemo, vidite i sami da smo subvencijama pomogli javna preduzeća, da se mnoge stvari rešavaju. Imamo pomeranja nabolje i u kulturi i u sportu.

I Jedinstvena Srbija je zadovoljna tretmanom u koaliciji i radom aktuelne opštinske vlasti, kaže predsednik ove stranke u Aleksincu i zamenik predsednika Skupštine opštine Aleksinac Momčilo Antanasković. Plan je da se sve ono što je pred izbore građanima obećano, u 2013. godini i ostvari.

- Za sada smo u 2012. godini realizovali, za ovih šest, sedam meseci koliko smo na vlasti, samo deo našeg programa, a 2013. godina je ta kada će se veći deo programa realizovati. Naravno, ne može sve odjednom, tako da će nešto najverovatnije ostati i za 2014. i 2015. godinu i nadam se da će ova koalicija i tada biti na vlasti.

Predsednik OO Pokreta socijalista Slaviša Jovanović veoma dobrom ocenom ocenjuje prvih šest meseci rada nove koalicije. Kako kaže, iako nije prošlo mnogo vremena da bi se uradile neke detaljnije analize, određen pomak je načinjen, a u 2013. godini nas očekuje nastavak realizacije svih započetih projekata.

- Nadamo se da ćemo za naše građane u narednoj godini učiniti još više, da će biti više investicija i da napokon dođe do zaposlenja naših radnika, kojih nažalost trenutno na birou ima više od osam i po hiljada, jer je tridesetak naših preduzeća ugašeno stečajevima, likvidacijama i privatizacijama koje nisu bile uspešne.

Kada je u pitanju rad i budućnost aktuelne vladajuće koalicije, optimista je i predsednik OO Pokreta veterana Slaviša Milenković.

- Za ovo vreme, koliko smo na vlasti, mislim da smo veoma uspešno delovali i da smo davali konstruktivne predloge. Što se tiče budućeg rada, očekujem da se naš rad intenzivira, pogotovu što imamo dosta pripremljenih predloga koji će učiniti da život u našoj opštini bude mnogo bolji nego što je do sada bio. Imamo vrlo konkretne predloge kada je u pitanju povećanje zaposlenosti, poboljšanje položaja mladih i žena u našem društvu, poboljšanje zdravstvenog i obrazovnog sistema i te naše predloge ćemo vrlo brzo prezentovati.

Vladajuću koaliciju u Aleksincu posle majskih opštih izbora čine koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, Ujedinjeni regioni Srbije i stranke sa izborne liste koju je predvodila Socijalistička partija Srbije. U opoziciji su Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.


2013. godina, godina izazova i ključni ispit za novu vlast - smatra opozicija

Za razliku od aktuelne lokalne vlasti, opozicija ne deli njihov optimizam kada je boljitak opštine Aleksinac u pitanju. Predsednik OO DSS-a i bivši predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić za Radio Aleksinac navodi da će opozicija i dalje otvoreno ukazivati na sve propuste u radu ovdašnje vlasti, jer je postojanje konstruktivne opozicije takođe u interesu građana. Ukoliko se pak ukaže prilika, sadašnja opozicija će biti sremna da ponovo preuzme vlast.

- Opozicija će nastaviti da prati rad lokalne vlasti, ono što oni nisu očekivali jeste da mi imamo potpune informacije. Mi smo bili u vlasti, tako da veoma dobro znamo kako šta funkcioniše, gde su problemi koji mogu da se rešavaju i kako da se rešavaju, tako da ćemo sigurno pratiti sve ono što se bude dešavalo na lokalnom nivou. I ono što opozicija uvek radi – čekati priliku da možda ponovo formiramo vlast. Pošto smo mi voljom građana već bili na vlasti posle lokalnih izbora i zahvaljujući prekrajanjima izgubili tu vlast, može se očekivati da, ukoliko dođe do nekih novih promena, opet bude promena lokalne koalicije. Mi ćemo to naravno pokušati, ukoliko bude prilike, ukoliko se nešto promeni u vladajućoj koaliciji, a do tada ćemo pratiti ono što radi vlast, ukazivati na njihove propuste i davati predloge, kao što smo do sada i činili, a to je i posao opozicije.

Dimić smatra da i lokalnu i republičku vlast tek očekuju veliki izazovi u 2013. godini jer će se tada videti prvi rezultati rada nove vlasti koja je do sada, po njegovom mišljenju, mogla da se krije iza prethodne i nju optužuje za stanje u društvu.

- Očekujem da vidim šta je sa njihovim obećanjima i sa njihovim zalaganjima da se nešto promeni. Ukoliko do toga ne dođe, očekujem da i tu bude problema. Naravno, sve je na njima, naše je da to pratimo i da ukazujemo na to građanima opštine Aleksinac.

Pozitivan stav o lokalnoj vlasti u prvih šest meseci njenog mandata nema ni lider Demokratske stranke u Aleksincu Milan Veljković. Iako nije u potpunosti zadovoljan ostvarenim rezultatima DS-a na lokalnim izobrima, Veljković je podsetio da je Demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima formirala lokalnu vlast koja je trajala oko mesec dana, da bi novim, instruiranim, prekrajanjima ta koalicija bila smenjena.

- Oni koji su formirali vlast na republičkom nivou i koji su trenutno na lokalnom nivou su pokazali da im izborna volja građana ništa ne znači, da to jednostavno raznoraznim manifetlucima mogu da prekroje i da naprave da to izgleda drugačije. Što se tiče predizbornih obećanja, slobodno mogu da kažem da ništa od toga nije ispunjeno, a da na perfidan način pokušavaju da serviraju građanima neistine i laži. Međutim, mi prosto znamo kakva je situacija ovde, ja sam o tome pričao i za skupštinskom govornicom. Izbori se ne raspisuju zbog toga da bi jedna ili druga stranka sprovodile svoju politiku, već zbog ukupnog zadovoljenja građana i svih onih koji su učestvovali u izborima. To se u našem slučaju na lokalnom nivou nije desilo.

Sagovornik smatra da će politička klima u Aleksincu zavisiti od situacije na republičkom nivou, to jest od rezultata koje će republička Vlada ostvariti u 2013. godini.

- Pouzdano znam kakvi su ciljevi postavljeni ispred republičke Vlade i republičke Skupštine. Duboko sam uveren da sve ono što su obećali građanima, a i onima koji su na neki način uticali na to, neće moći da ostvare. Smatram da će 2013. godina biti teža od prethodne i da će izazovi koji su stavljeni pred lokalnu i republičku vlast uticati na to da i jedni i drugi na neki način ne mogu da odgovore tim izazovima jer su preveliki. Siguran sam da ćemo sledeće godine imati preispitivanje volje građana, siguran sam da će to biti na republičkom nivou. Da li će toga biti i na lokalnom nivou, ne znam, ali sam siguran da će sve to što se bude dešavalo na republičkom nivou uticati na ono što će se dešavati na lokalu, pa i kod nas u opštini – zaključuje Veljković.# predsednik opštine Ivan Dimić SNS SPS Čedomir Rakić Slaviša Jovanović Saša Milan Veljković izbori Momčilo Antanasković Grujica Veljković javna preduzeća Nenad Stanković Radio Aleksinac Jedinstvena Srbija SO Aleksinac
@sns_aleksinac @socijalisti @JS_domacinski @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima