Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?

rss

04.06.2006. Aleksandar Gvozden

Na vest da je republička inspekcija zabranila izvoz preduzeću MaxiCo iz Aleksinca, ostaje mi da se upitam da li je gospodin Milovanović jedini krivac (ukoliko je uopšte krivac) za pojavu radioaktivnog otpada u Aleksinačkom kraju, pa i u celoj srbiji.

Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?

Da li će republičke inspekcije utvrditi odakle potiče radioaktivno gvožđe, tj, odakle uopšte radioaktivnost u otpadu i da li će uopšte neko odgovarati za narušavanje životne sredine u Srbiji?

Odavno postoje indicije o povećanoj radioaktivnost, a dokazana je povećana stopa kancerogenih oboljenja u aleksinačkom kraju.

Da li je kriv onaj što pokušava nekako nešto da zaradi u ovoj propalij zemlji ili onaj koji je zaradio uvozeći i premeštajući radioaktivne materije u Srbiju?

 


 

4. jun 2006. | 11:49 | Izvor: Beta

Preduzeću "Maksi ko" iz Aleksinca zabranjen je izvoz metalnog otpada, zbog povećane radioaktivnosti delova tovara upućenog u Skoplje.

Kontaminirani su bili delovi tovara na vraćenom vagonu iz Makedonije Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je podnela i krivičnu prijavu protiv direktora tog preduzeća Miodraga Milovanovića, osumnjičenog za zagađivanje životne sredine, saopštilo je Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine.

U proteklih nedelju dana dva vagona sa starim gvožđem, koja su krenula iz Aleksinca za Skoplje, stopirana su na graničnom terminalu Trubarevo, zbog prisustva radioaktivnih elemenata.

Makedonska direkcija za radijacijsku bezbednost zabranila je skopskoj kompaniji "Makstil" uvoz starog gvožđa od firme "Maksi ko" i naredila vraćanje vagona sa teretom u Srbiju. Stručnjaci Instituta Vinča potvrdili su nalaze makedonske direkcije.

Odvojeno od tog slučaja, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela je dozvolu za obavljanje poslova u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja Društvu za upravljanje rizikom bezbednosti radnika, ekologijom, radiološkom zaštitom i preventivnim inženjeringom "Ekopreving DOO" iz Beograda.

Protiv direktora "Ekoprevinga" Milorada Antonijevića podneta je krivična prijava, jer nije, kako je navedeno, preduzeo propisane mere u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja (dozimetrijska merenja i kontrola radne sredine). Prema navodima inspekcije, time se mogu izazvati štetne posledice za zdravlje ljudi i životnu sredinu. U saopštenju nisu navedeni detalji o tim posledicama.

 


# Direkcija Maksi Ko radijacija krivična prijava radioaktivni otpad
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima