Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radioaktivni vagon vraćen u Bugarsku

rss

01.11.2008. A. ĆIRIĆ pressonline.rs

Carinici u Dimitrovgradu sprečili da u Srbiju uđe vagon s radioaktivnim gvožđem čije je zračenje čak 3.000 puta veće od dozvoljene

Radnici Carinske uprave u Dimitrovgradu sprečili su juče da u našu zemlju uđe vagon s tovarom od 56 tona radioaktivnog gvožđa koji je emitovao zračenje čak 3.000 puta veće od dozvoljenog!

Kako je Press nezvanično saznao, voz koji je s radioaktivnim otpadom putovao iz Bugarske preko našeg prelaza Gradina išao je ka Makedoniji. Samo pukom srećom otkriveno je da nosi veoma opasan teret, na vreme su alarmirane nadležne službe i vagon vratile u Bugarsku.

Vagon sa 56 tona gvožđa stajao je na železničkoj stanici u Dimitrovgradu juče čitavo popodne.

- Samo zbog dobre reakcije našeg carinika otkriveno je da se u vagonu nalazi neprijavljen teret s tolikom dozom zračenja - rekao je juče za Press jedan od zaposlenih na železničkoj stanici. - Carinik je rutinski obilazio vagone kada mu se oglasio pejdžer na aparatu za otkrivanje radioaktivnosti. Odmah je obaveštena dežurna ekipa radiologa, koja je došla sa specijalnom opremom i ustanovila neverovatnu količinu radioaktivnosti u vagonu.

Unutar vagona sa opasnim gvožđem izmereno je 3.000 puta veće zračenje od dozvoljenog, a van vagona čak 300 puta jača doza radioaktivnosti. Ubrzo su uzbunjene sve nadležne službe i odlučeno je da se ovaj vagon hitno vrati u Bugarsku.

- Potpuno je neverovatno šta se sve kreće našim prugama bez ikakve oznake o opasnosti po ljudske živote - kaže naš sagovornik iz carinske ispostave u Dimitrovgradu. - Ne znam kako će da reaguje nadležno ministarstvo, ali ovo nije prvi put da otkrivamo smrtonosne pošiljke koje lutaju prugama. U poslednjih nekoliko godina, poznato je, nekoliko puta su se dešavali slični slučajevi.

Kako smo juče saznali, radioaktivno gvožđe potiče iz bugarske čeličane Kremikovci, a prema dokumentaciji, gvožđe je poslala bugarska firma „Šalc". Krajnje odredište bila je deponija firme „Makstil" u Skoplju. Kompozicija je putovala na relaciji Sofija-Skoplje.

- Ovakvi vagoni ne smeju da putuju neobeleženi, bez najave i bez odgovarajuće zaštite za okolinu, jer su opasni po zdravlje ljudi - rekli su nam juče dežurni u radiološkoj službi u Dimitrovgradu.

Nakon otkrivanja opasnog tovara carinici su doneli rešenje o hitnom vraćanju radioaktivnog tovara u Bugarsku, a o svemu je obavešten i Institut „Vinča".

Opasno po život

Radioaktivni teret koji je juče zaustavljen na železničkoj stanici u Dimitrovgradu bio je veoma opasan po ljude i velika je sreća što je na vreme otkriven.

- Sreća je što su naši carinici otkrili to gvožđe jer bi bilo veoma opasno da je vagon ušao u Srbiju - rekao je za Press izvor iz Instituta u Vinči. - Izmerena količina radioaktivnosti je ogromna i ne smem ni da pomislim kakve bi sve posledice izazvao prolazak tog voza kroz našu zemlju.

Nije prvi put

Pre nešto više od dve godine dogodio se sličan slučaj kada je preduzeću „Maksi ko" iz Aleksinca zabranjen izvoz metalnog otpada zbog povećane radioaktivnosti tovara upućenog u Skoplje. Inspekcija za zaštitu životne sredine tada je podnela i krivičnu prijavu protiv direktora tog preduzeća. Zanimljivo je da je i tada radioaktivno gvožđe bilo namenjeno skopskoj kompaniji „Makstil".

vidi:
http://www.aleksinac.net/blog/odakle-radioaktivni-otpad.html

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=50306&sectionId=33&view=story


# otpad Maksi Ko radijacija radioaktivni otpad
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima