Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Godišnjica bitke na Bukoviku

rss

25.07.2016. Milan Milojević

U nedelju, 24. jula 2016. godine na planini Bukovik, obeležena je 72. godišnjica velike pobede boraca 14. brigade, 23. divizije NOVJ, nad mnogo jačim četničkim snagama.

Godišnjica bitke na Bukoviku

U nedelju, 24. jula 2016. godine na planini Bukovik, kod spomen obeležja na Bukovoj poljani, tromeđa opština Aleksinac, Sokobanja i Ražanj, komemorativnim skupom i polaganjem venaca cveća, obeležena je 72. godišnjica velike pobede boraca 14. brigade, 23. divizije NOVJ, nad mnogo jačim četničkim snagama.

Skup je otvorio Zarije Dimitrijević, član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, i zahvalio svim delegacijama koje su došle na ovaj skup. Vence cveća polagale su delegacije Republičkog odbora SUNBOR-a Srbije, Skupštine opštine i Opštinskog odbora SUBNOR-a domaćina proslave Aleksinca, a zatim delegacije Okružnog odbora SUBNOR-a Zaječar, Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokobanja, Skupštine opštine Sokobanja na čelu sa predsednikom opštine, Okružnog odbora Nišavskog okruga i Gradskog odbora Niš, Opštinskog odbora SUBNOR-a Ražanj, koji će biti domaćin naredne godine, Opštinskog odbora SUBNOR-a Paraćin i Opštinskog odbora SUBNOR-a Boljevac i Knjaževac.

O značaju pobede na Bukoviku, ali i o današnjim aktuelnim problemima boračkih organizacija govorio je Mirko Jordanović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Aleksinac.

Podsećanja radi, pre 72 godine, lični izaslanik vlade u izbeglištvu, major Terzić mobilisao je oko 6000 četnika, zauzeo Bukovik kako bi imao kontrolu nad celim ovim delom Srbije i pokušao da uništi partizane. Iako brojčano slabiji, borci NOP-a su hrabro jurišali na četnike kako bi osvojili Bukovu poljanu tokom celog dana 24. jula 1944. godine. A onda je Sreten Ćurčić, preciznim pogotkom iz minobacača pogodio štab četnika, major Terzić je poginuo zajedno sa još nekoliko komandanata, a četnici su se posle toga razbežali i više nisu bili ozbiljnija snaga na jugu Srbije.

Posle komemorativnog skupa druženje je nastavljeno kod Tomine kolibe uz tradicionalni vojnički pasulj.

Komentara: 2


# opština Sokobanja partizani četnici drugi svetski rat Bukovik Zarije Dimitrijević SUBNOR Mirko Jordanović Sreten Ćurčić Ljubiša Terzić
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+8) (-0)

  Dragance 16.09.2016.
  Proslavljena bitka u kojoj je pucao Srbin brat na Srbina brata...Dokle te medjubratske svadje i likovanja nad porazom rodjenog brata?

 • (+1) (-3)

  Genije 21.09.2016.
  Komunistička propaganda. "Neposredno uoči napada, kao po dogovoru, četničke položaje počeo je da nadleće jedan bugarski avion tipa “vetrenjača”, odnosno “roda”. Orijentir su mu bile pobodene zastave i ciganski orkestar. Ovaj avion je najpre mitraljirao, a potom bombardovao četničke rovove. Poginulo je nekoliko boraca.
  Čim je avion odleteo, četničke rovove zasule su granate bugarske artiljerije iz pravca Slemena. Istovremeno, bugarska artiljerija je gađala četničku rezervu kod Bovna. Prema jednoj verziji, artiljeriju je navodio avion, a prema drugoj, bugarski oficiri u komunističkim redovima. … Bugari su odložili novi komunistički napad, koji umesto u 12 počinje u 13 sati, ponovo uz snažnu minobacačku pripremu.
  Četnici zaredom odbijaju dva juriša, a oko 13,45 izlaze iz rovova i kreću niz padine Bukovika. Oficiri su naredili ovaj juriš jer nije bilo oruđa kojima bi se dosegli teški britanski minobacači “džon bul”, a kojima su Italijani nanosili sve veće gubitke četnicima. Komunisti uvode u borbu još jednu rezervu i u gustim šumama ispod Bukove Poljane dolazi do krvave borbe prsa u prsa. Sa komunističkom rezervom tu dolazi i brojna saveznička vojna misija, navodno da “posmatra borbu”. Jedna mina iz četničkog minobacača pogađa tačno u grupu britanskih oficira i njih petoro gine na licu mesta.
  Dva Italijana, Đan Marko iz okoline Venecije i Roberto de Palme iz Milana, popeli su se na neko drvo i posle tri-četiri pokušaja minobacačke mine su pogodile štab Velikomoravske grupe korpusa." http://www.aleksinac.net/aleksinac/bitka-na-bukoviku.html


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima