Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ušteda električne energije za grejanje

rss

23.11.2007.

Električna grejna tela bez vode i ulja. Rade potpuno bešumno bez ventilatora, vibracija, isparenja i bez usijanih grejača. Toplotu šire prirodnim strujanjem vazduha, zadržavajući njegovu prirodnu vlažnost, uz ujednačenost temperature u svim delovima prostorije.

Ušteda električne energije za grejanje

Energetska efikasnost: 25 do 45 W/m , zavisno od podneblja i kvaliteta termičke izolacije.
Opcije upravljanja: elektronskim termostatom sa impulsnom širinskom modulacijom; mikroprocesorskom kontrolnom jedinicom.
Poseduju međunarodno ekološko priznanje i deset godina iskustva na tržištu.

ELDITERM-konvektori su sačinjeni od velikog broja aluminijumskih lamela, gusto nanizanih na metalne cevi u kojima su smešteni električni grejači.
To sve zajedno čini izmenjivač toplote-konvektor. Po svojoj konstrukciji podseća na hladnjak automobila a smešten je u luksuzno i po italijanskom ukusu dizajnirano limeno kućište.
Proizvode se u tri osnovna modela po visini, prilagođeno raspoloživom prostoru u Vašem stanu i u šest različitih veličina, po snazi, prilagođeno
naravno, zapremini grejanog prostora.

Instalirana snaga: 0.6, 1.2, 1.8, 2.4, 3.0 i 3.6 KW za prostorije površine do: 4, 8, 12, 16, 20 i 24 m respektivno, za standardne visine 2,5 m.

ELDITERM - konvektori  ELDI-EKONOMIK termostat je patentom zaštićen elektronski termostat sa impulsnom širinskom modulacijom i ugrađen je u svaki konvektor. Radi u tri režima:
1. Startni. Traje 10 do 15 min i radi bez prekida. U ovom režimu se prostor zagreva.
2. Prelazni. Sledi automatski posle startnog.Traje 15 do 30 min i radi sa pauzama. Ovde se dostiže zadata temperatura i skraćuje aktivan interval.
3. Održavanje temperature. Sledi automatski posle prelaznog. U ovom režimu interval potrošnje (aktivan interval) traje oko 5 sec. a pauza traje oko 15 sec. Naravno, cirkulacija toplog vazduha (grejanje) se nastavlja i u toku pauze te imamo efekat: 20 sec grejanja-5 sec potrošnje. To u makro razmerama znači: 4 časa grejanja-1 čas potrošnje, u visini nazivne snage konvektora.

S' druge strane, srednja angažovana snaga pada na četvrtinu vrednosti, nazivne snage . U globalnim razmerama to znači da svaka 4 konvektora koja rade istovremeno, opterećuju elektroenergetski sistem, snagom samo jednog. Mikroprocesorska kontrolna jedinicaU vezi sa svim konvektorima u stanu čini programabilni sistem sa centralnim upravljanjem.
Opcije programiranja: pet vremenskih intervala u toku dana sa različitim nivoima temperature, za 7 prostorija nezavisno, 7 dana unapred.

Efekti: terminirano grejanje prostorija samo u vreme Vašeg boravka u njima i dodatne uštede u vršnoj snazi i potrošnji na taj način. Efekat 4 prema 1, postiže se ako zapremina prostorije odgovara snazi ugrađenog konvektora, ako prostorija nema više od dva spoljna zida, termički izolovana bar stiroporom debljine 2 cm, napon mreže nije manji od 210V i spoljna temperatura nije niža od 0 C. Ova temperatura se inače uzima kao prosečna za celu grejnu sezonu na našem podneblju.

Ako su zadovoljeni svi prethodni "ELDI-uslovi" i ako se zadovoljimo unutrašnjom temperaturom ne većom od +22 C, prosečna dnevna 16-časovna i mesečna potrošnja, za jednu prostoriju, iznosiće:

Koliko ćete potrošitinazivna snaga (KW) zagrevani prostor (m ) dnevna potrošnja (KWh) mesečna potrošnja (KWh)

0.6 do 4 2.4 72
1.2 do 8 4.8 144
1.8 do 12 7.2 216
2.4 do 16 9.6 288
3.0 do 20 12 360
3.5 do 24 14.4 432

http://eldi-nis.co.rs/proizvodi.html

Komentara: 44


# grejanje energetika automobil
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-5)

  Zoran 24.11.2007.
  Običan termostat radi isto što i ova patentirana elektronika i ima isti efekat.
  I termostat i ova elektronika troše struju, dok se prostorija zagreje, a tada samo povremeno uključuju grejač, da održavaju željenu temperaturu u prostoriji. Znači, da nije ušteda el. energije, nego prevara.

 • (+1) (-0)

  Dishi68 26.11.2007.
  Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da je sve tačno što piše na sajtu Elditerma. Vlasnik je inače profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Nišu, a caka je bapu tom termostatu jer kada prođe onaj početni i prelazni period elditerm konvektor radi 1/4 vremena, a greje non stop, i da ne bude zabune radi se o još jednoj caki da je površina grejnog tela npr. za 3 kV 6 m2 i da se grejač ne žari i ne dolazi u direktnom kontaktu sa vazduhom, pa samim tim i nema štetnih sagorevanja fine prašine kao kod TA peći

 • (+2) (-5)

  Zoran Marinkovic 27.11.2007.
  Nije problem diploma, kupljena na buvljaku u Kargujevcu, nego moral novo pečenog AKADEMCA. Ako je neko tehnički pismen i ubedi kupce da njegova grejalica «više greje, nego što troši» el. energije, onda mu je mesto u Hagu.
  El. otporni grejači mogu trošiti više energije u impulsima, pa je i u pauzama odavati, zbog inercije, toplotnog kapaciteta grejne mase..., ali je srednja vrednost utroška el. en. jednaka dobijenoj toploti. Znači, da ne postoji nikakva ušteda el. energije!
  Vešto pisanje i zbrkano objašnjavanje ima marketinški cilj. Svaki dobar domaćin greje prostor, koliko i kada hoće i to može automatizovati, kao što je možda mogućnost ove grejalice.
  Iz teksta je samo jasno, da je grejna površina bogato dimenzionisana, ima veliku masu, mali aerodinamični otpor grejnih površina i dobru vertikalnu cirkulaciju vazduha. Zato nema sublimacije na pregrejanim grejnim telima, kao u TA pećima.
  Zaključak:
  «Nisko temperaturna grejalica sa programiranom potrošnjom».
  Velki gutač el. energije i nužno zlo, jer svaka toplotna pumpa (klima uređaj) troši bar tri puta manje el. energije, za istu količinu toplote, koju upumpa takođe ne pregrejanim vazduhom.
  Reagovao sam na naslov, da je ušteda struje u novim grejnim telima. TO NIJE ISTINA, a takav utisak tekst ostavlja...

 • (+1) (-1)

  Dishi68 29.11.2007.
  Moj račun prošle godine nije prelazio 1500,00 dinara mesečno.

 • (+0) (-3)

  Dobroobavesten 22.12.2007.
  Odgovor uvaženom ekspertu za termodinamiku Gosp. Zoranu Marinković. Pretragom po internetu sam pronašao Vaš stručni komentar o ELDITERM-u. I opet se ponavla naša stara boljka. Da biste nešto komentarisali i kritikovali, morate imati bar elementarno poznavanje dotaknute oblasti, što sa Vama očigledno nije slučaj. Da imate znanje bar prosečnog srednjoškolca tehniče struke i da ste naučili lekcije o energetskoj efikasnosti bar za trojku, imali biste pravu predstavu o ELDITERM-u.
  A obzirom da lično poznajem kostruktora ELDITERM-a, on na žalost nije profesor, već samo saradnik Elektrotehničkog fakulteta u Nišu (gde je i diplomirao davnih osamdesetih), i svojim znanjem može da se meri sa svim autoritetima termodinamike i elektrotehnike i to ne samo Srbije. I u njegovo ime Vas pozivam na malu edukaciju iz oblasti koju slabo poznajete, ali volite da komentarišete. Dobro će Vam doći. Adresu i telefon imate na web strani.

 • (+2) (-4)

  Zoran Marinković 27.12.2007.
  Koliko se sećam, tema je vašarsko foliranje pokrivano titulama, a ne ljubav homoseksualaca?

 • (+0) (-0)

  Dishi68 27.12.2007.
  Račun za novembar mesec 2000 dinara.

 • (+0) (-0)

  Zoran Marinković 27.12.2007.
  Da je Diša kupio Kopernika, toplotnu pumpu (klima uređaj)od Gvozdena, do sada bi je otplatio na razlici u potrošnji. Umesto navodnih 2000, plaćao bi oko 700 dinara, odnosno bar tri puta manje.

 • (+3) (-1)

  Dobroobavesten 28.12.2007.
  [Dobroobavesten, 22. 12. 2007.]: Odgovor Uvaženom Ekspertu za termodinamiku i seksologiju Gosp. Zoranu Marinković. I ako ne volim da se ponavljam, ipak me situacija primorava: Gosp. Marinkoviću, da biste nešto komentarisali i kritikovali, morate imati bar osnovna saznanja o dotaknutoj oblasti. Zar na sve imate samo komentar : [Zoran Marinković, 27. 12. 2007.]: Koliko se sećam, tema je vašarsko foliranje pokrivano titulama, a ne ljubav homoseksualaca?
  Pa gde su one stručni komentari : da je grejna površina bogato dimenzionisana, ima veliku masu, mali aerodinamični otpor grejnih površina i dobru vertikalnu cirkulaciju vazduha. Zato nema sublimacije na pregrejanim grejnim telima, kao u TA pećima. Zaključak: «Nisko temperaturna grejalica sa programiranom potrošnjom». Velki gutač el. energije i nužno zlo, jer svaka toplotna pumpa (klima uređaj) troši bar tri puta manje el. energije, za istu količinu toplote, koju upumpa takođe ne pregrejanim vazduhom
  A umesto toga : . tema je vašarsko foliranje pokrivano titulama, a ne ljubav homoseksualaca?
  Znači sad nije novopečeni AKADEMAC ( sa kragujevačkog buvljaka ), nego TITULA.
  A Vaš zaključak: ljubav homoseksualaca je klasični primer ispoljavanja sopstvene latentne ( ne daj Bože i stvarne ) seksualne orjentacije ( pa čitao sam i ja Frojda ). Jer iako i ja volim da budem tolerantan, ipak u meni preovladava onaj iskonsko -tradicionalni srpski mentalitet, što najbolje mogu da ilustrujem citatom jedne naše pametne glave, trenutno u egzilu, koji je rekao : Mrzim PDV.
  A Diša ( ne znam čoveka, ali ima pametne rezone ), je stvarno trebalo da se prošeta do Kopernika. Kao i Vi Gosp. Marinković. U Aleksincu je na adresi : KOPERNIKUS , Ul. Le

 • (+0) (-1)

  Dobroobavesten 28.12.2007.
  U Aleksincu je na adresi : KOPERNIKUS , Ul. Lele Popović 38 , tel. 018/804 913. Tamo ima i klima uređaja i ELDITERM-konvektora. Tamo sigurno znaju koji uređaj služi za zagrevanje prostorija, a koji za njihovo hlađenje. Ja ipak verujem stručnjacima.
  I, ako baš ne volite da čitate stručnu literaturu ( ipak je ona malo teža za čitanje i razumevanje ), verovatno znate za onu staru iskonsku mudrost da ako nešto ne znate i ne razumete, bolje da ćutite. Jer ako ćutite, ljudi oko Vas ne znaju da li ste pametni ili suprotno. Na Vašu nesreću, Vi ste progovorili.
  Unapred se radujem Vašem komentaru, ali molim da bude bar u okvirima razumne i pristojne konverzacije.

 • (+0) (-2)

  Zoran Marinković 31.12.2007.
  Dok je budala, pametni će da žive...................... Treba pozvati autora budalaštine da objasni laž: kako "nova grejna tela štede" i prevaru "potrošnja je 4 puta manja a grejanje isto"............................I vlasnik ovog sajta je saučesnik u obmani, jer sigurno toliko poznaje zakone fizike. Mada, nije jasan motiv podrepih muva, koje podržavaju prevarante????? Ako nisu "homo", da nije Mita? ..........................................
  U svakom slučaju treba obavestiti nadležne jer je kriminalna akcije u toku. Ako Gvoѕden ne ukloni tekst: "grejna tela ušteda" i nastavak prevare: "4 puta manje troši, nego što greje", kojim se čitaoc dovodi u zabludu, smatraću ga saučesnikom ove prevare i prijaviti ih nadležnim organima.

 • (+0) (-1)

  agvozden 01.01.2008.
  nemam nameru da uvodi cenzuru nikakvog oblika, osim za teške uvrede i nemoral.
  Mislim da je pozitivno razmenjivati iskustva i mišljenja. Zato i postoje komentari. Toplu vodu ne možemo izmisliti, niti grejna tela koja koriste manje energije, ali možemo smanjivati gubitak energije.

 • (+3) (-1)

  Dobroobavesten 08.01.2008.
  Pa dobro, Gospodine Marinkovic, preuzmite inicijativu. Prijavite nadleznim da je "kriminalna akcija" u toku. Za Vasu informaciju, za ovakve "kriminalne aktivnosti" nije nadlezan sud u Hagu (Vas prvi komentar). Dovoljno je da "slucaj" prijavite odgovarajucim sluzbama u Aleksincu ili Nisu ( Trzisna inspekcija, ne znam tacno broj, ali raspitajte se!). A vlasnik sajta ALEKSINAC.NET samo prenosi ono sto je na zvanicnom sajtu Elditerm-a. Znaci punu odgovornost za sve sto je o Elditermu napisano snosi vlasnik Elditerm sajta. I da Vas obavestim : izraz "podrepe muve" je odavno izasla iz mode.

 • (+1) (-2)

  Momilovic Jovan 21.10.2008.
  Veliki broj vas malo zna o termodinamici i procesima transformacije energije da bih o tim problemima diskutovao na ovaj nacin ali je cinjenica da se radi o klasicnoj marketinskoj prevati koju nas neuki narod pije kao zedan vode, a za one koji hoce sva pitanja na dati Email kao i odgovori

 • (+5) (-0)

  Marjan Cvetanovic 17.02.2009.
  Ja bih prvo da pozdravim administratora sajta, a onda da saopstim i ovde ono sto mi smeta na svim forumima i komentarima. Na ovu stranicu sam dosao zato sto razmislajm kako da grejem stan od 50m2 koji ima tri sobe, hodnik i kupatilo A naleteo na strucnjake koji ne kazu "probao sam i ovo je sr..." nego stvaraju sliku onako kako bi oni hteli to da vide. Takodje ne obrazlazu zasto je to preduzece uopste dobilo tu nagradu, ako to sto oni nude nije dobro? Ljudi, zar morate na svim forumima i gde god ima mogucnosti komentara da zapocinjete ratove sa svima i svakim ko ne razmislja kao vi??? A komentar sam morao da objavim na drskos g-dina koji preti admisnistratoru da ce i njega da prijavi za krivicno delo. Druze ti ocigledno imas neki problem i siguran sam da tebi elditerm konvektor ne moze da pomogne. Zar je problem razmisljati malo i pozitivno??? Administratoru svako dobro zelim i savetujem ga da ne naseda na ovakve bolesne komentare.

 • (+0) (-0)

  branislav 20.04.2009.
  Ne bih da ulazim u rasprave i "prepucavanja", nije mi to stil.
  Istine samo radi, zanemaricu svoju profesiju i dati vam podatke iz iskustva (visegodisnjeg):
  u letnjoj sezoni trosim oko 300kWh, u zimskoj 1100-1200; kad su jake zime i do 1300.
  Ukljucujem dve TA peci, od 2,5 i 3.0 kW (prostor od 14kvm i 18kvm) a racun ove zime (bese minus gadan) najveci od 3604,00 din. (na tacno 1367kWh u januaru).
  Dakle, na grejanje trosim od 800 do 1100kWh JEVTINE struje.
  Elditerm snage 2.4 i 3.0 trose ukupno 648kWh SKUPE struje, kad nema minusa! A posto je visa tarifa cetiri puta skuplja od nize, jasno je da ustede nema.
  Pri tom, nemam izolaciju nikakvu, zivim u zgradi i prozori malo "vuku".
  I TA peci imaju svoje mane, naravno, ali sa time se moze ziveti.
  Ali, ujutru ustajem u toplom, a peci uopste (vrlo, vrlo retko) i ne izduvavaju - dovoljno je zagrejano celog dana.
  Prema tome, elditerm se isplati samo onima sa jednotarifnim brojilom i za prostorije u kojima se ne boravi stalno.

 • (+2) (-0)

  Aleksandar 04.11.2009.
  Konvektor- konvekcija (lat.) prenošenje energije, u ovom slučaju toplotne, kretanjem zagrejane mase vazduha ( ili vode ) odozdo prema gore po zakonu fizike, bez prinude drugog uredjaja (ventilatora).
  Kao prvo, ne zagreva se povrina stana (m2) već prostor- prostorija (m3) pa zato proizvodjač za karakteristike proizvoda napominje standardnu visinu prostorije 2,5 m. jer date karakteristike ne važe za druge visine. Takodje nije naglašeno za koje uslove podneblja i term. izilaciju objekta važi dati podatak za energetsku efikasnost, inače tačno je da zavisi od tih uslova. I treba da stoji ne W/m već W/m2 pošto već govori o zagrevanju površine prostora standardne visine.
  Evo koje uslove proizvodjač zahteva da bi bili ostvareni dati efekti:

  Efekat 4 prema 1, postiže se ako zapremina prostorije odgovara snazi ugrađenog konvektora, ako prostorija nema više od dva spoljna zida, termički izolovana bar stiroporom debljine 2 cm, napon mreže nije manji od 210V i spoljna temperatura nije niža od 0 C. Ova temperatura se inače uzima kao prosečna za celu grejnu sezonu na našem podneblju.

  Preme tome jasno je u kom se periodu može koristiti ovaj proizvod. Ne uvek ili eventualno treba dopuna ili duplirati.
  Suština proizvoda je u efektu prenosa i odavanja toplotne energije grejača na okolinu, tj. u prostoriji. Poznato je da je vazduh loš provodnik toplote pa stoga ista količina dobijene toplotne energije istog električnog grejača, zbog njegove male ogrevne površine a bez prinudne cirkulacije vazduha, toplota sporije prelazi na vazduh i dolazi do usijanja grejača a samim tim i do sagorevanja
  prašine sadržane u vazduhu.
  Stavljanjem el.grejača u cev sprečava se direktni kontakt vazduha sa vrelim grejačem da bi se izbeglo sagorevanje prašine a dodavanjem lamela na cev povećana je ogrevna površina čime se ta ista toplota lakše i brze predaje vazduhu. Time ujedno zbog bržeg oslobađanja toplote grejača, nemože ni doći do usijavanja istog.
  Povećanjem ogrevne površine postignuta je i veća i brža cirkulacija vazduha u prostoriji što doprinosi bržem zagrevanju te prostorije.
  Taj efekat običnom laiku daje utisak nekakve uštede elektične energije koje inače nema.
  Radi se samo o efikasnijem,bržem prelazu i prostiranju toplote.

 • (+2) (-1)

  Aleksandar 04.11.2009.
  Za zagrevanje jedne prostorije na 20 C* od 16 m2 ili 40 m3 (2,5m visine) od klasičnog zidanog materijala bez izolacije, pri spoljnoj temperature -15 C*, ( razlika 35 C*) potrebna je energija u proseku od 50-70 kcal /m3 ili 2000-2800 kcal (debljina zidova, vrsta maltera,strana sveta idr.) što odgovara 2,3 - 3,2 KWh. ( 1KWh = 860 kcal)

  Podaci proizvodjača: 2.4 kw do 16 m2 9.6 kw/dan 288 kw/mesec za t > 0 C* su nedovoljno definisani, za koju spoljnu temperaturu odgovaraju, koja je tačno površina prostorije h=2,5 m, što proračunom za 16 m2 odgovaraju spoljnoj temperature negde oko 10-12 *C. kao što odgovara I gore navedeno potrebnoj energiji.

  I iz predhodno izloženog se vidi da za spoljne temperature iznad 0 C* je potrebno mnogo manje energije, zbog čega čovek stiče utisak da pomenuti proizvod štedi el.energiju. O čemu je reč već je jasno jedino što thermostat reguliše da uredjaj radi samo kada treba.

  Ovo nije nepoznato. Ranije su proizvodjeni konvektori sa takvim lamelama za grejanje vodom ili parom NP.

  U ovoj zemlji je šteta što ne postoje uslovi za korišćenje drugih vidova energije, sunce, vetar, bio masa, kojih ima i u vreme sezone grejanja ali nažalost ljudi koji rade u institucijama ne stvaraju uslove verujem iz nepoznavanja materije ali zbog stranačke stručnosti su tug de jesu.
  Jer troškovi i cene robe i materijala su velike za obične gradjane.
  Ukidanjem ili smanjenjem poreza na tu robu i davanjem subvencija gradjanima, kao i olakšice proizvodjačima za takve proizvode stvorili bi se povoljni uslovi za korišćenje tih energija.
  Samo korišćenje solarne energije za zagrevanje kućnih bojlera uštedela bi se ogromna el.energija.

  Nezaposleni inz. sa diplomom
  Mas.ing. termoenergetike

 • (+0) (-0)

  Zoran 06.11.2009.
  Tačno je Aleksandar napisao: "energija u proseku od 50-70 kcal /m3"
  Samo nedostaje "za sat vremena" i ako ne smeta, štp je pisao u starim mernim jedinicama.
  Tema je započeta UŠTEDOM, pa skrenuta na DOPADANJE i ŠARLATANSTVO, bez konstruktivnog razloga.
  Ostaje činjenica da od dobijanja energije i toplote ni iz čega nema ništa. Zato kupci treba da znaju da nema uštede energije bez domaćinskog rukovanja i štednje. Može pomoći i navedeni termoregulator, ali samo ako se pravilno reguliše, ali neće doneti toplotu ni iz čega. Račun za utrošenu toplotu iz el. struje je isti. Koliko se potroši, toliko se plaća.

 • (+0) (-0)

  aristomen 04.10.2010.
  Dragi moji strucnjaci i oni koji to niste,ja nemam diplomu elek.ili bilo kog drugog fakulteta ali znam jedno i to vam tvrdim,ima ustede i te kako,prosle sezone smo grejali 30 kvadrata konvektorom jacine 1.8kv i to grejali neprekidno cak i preko noci i racun mi nikad nije bio iznad 4000,tokom letnjih meseci racun za mesec dana je 2000,dakle iz ovoga proizilazi da mi konvektor odvuce oko 2000 din za mesec dana kvalitetnog grejanja,nemerljivo je porediti TA peci sa elditerm konvektorima jer iste emituju daleko nekvalitetniju toplotu nego sto je to slucaj sa konvektorima,TA peci suse vazduh,izbacuju prasinu nakon nekog perioda,teske su za prenosenje i td...fuj,grejao sam se 15 god na TA tako da znam,dalje,CG,jeste extra i svugde toplo ali 12 meseci u godini placati 3000 za stan povrsine 60 mkv kakav je moj...mnogo je brale..prostom racunicom dolazim do cifre od 36000 din za sezonu sa CG dok mi za istu sa ELDI konvektorom treba oko 12000..,s postovanjem svima,ARISTOMEN...

 • (+3) (-0)

  aristomen 04.10.2010.
  i jos nesto,gospodin koji je pomenuo klima uredjaje jeste u pravu jer pored ELDIja imam i klimu 12 ticu,do 0 stepeni je isplativija od eldija neznatno medjutim sta cemo kad je napolju minus?jesu resenje inventer klime koje rade i na minus temperaturi ali one kostaju tri puta vise od obicnih,dalje,njima je potrebno servisiranje,ciscenje,uopsteno receno odrzavanje kakvo nam nije potrebno kod ELDIja gde je samo potrebno prebrisati prasinu sa njega kako neko ne bi reko kako vam zena nije domacica,hehehe...,dakle,moj predlog svima,za temperature malo iznad nule KLIMA uredjaj a za minus ELDI konvektori i prst u uvo...pozdrav za sve i ne se svadjajte svako ima pravo na svoje misljenje da ga jbm....cao

 • (+0) (-0)

  toxic 06.10.2010.
  koje su cene ovih radijatora i koja je razlika u kvalitetu u odnosu na norveške radijatore?

 • (+1) (-0)

  Marko Stanojević 09.10.2010.
  Ja upavo razmišljam ovih dana šta da kupim od grejnih uređaja, trčim po internetu i proveravam sve što je dostupno na našem tržištu. Elditerm i/ili norveški radijatori mi deluju kao nešto što bi mo odgovoaralo. I mene kao i prethodnog komentatora interesuje u čemu je razlika između Elditermovog konvektora i norveških radijatora, gde se Elditerm može kupiti (adresa web sajta) i pošto košta komad. Hvala i pozdrav svima!

 • (+0) (-0)

  Dishi68 09.10.2010.
  http://eldi-nis.co.rs/proizvodi.html ___________________________
  Na ovoj temi je diskusija oko "Norveških" radijatora
  http://www.elitemadzone.org/t155458-8#2712177
  Bitno je da grejno telo radijatora ima što veću površinu Eldi term to postiže velikim brojem limenih rebara kroz kojih je provučen grejač i naravno elektronski termostat.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 09.10.2010.
  Ovde imate i druge načine grejanja kojima se i do 10 puta manje troše drva, naravno pod određenim uslovima
  http://www.stedljivekuce.com/viewtopic.php?f=26&t=131&p=966#p966

 • (+1) (-1)

  Dingo 20.10.2010.
  Štedljivi konvektori za grejanje. Nema tu ništa novo i nepoznato.Čovek se setio da uz pomoć prijatelja napravi električni konvektor za grejanje, koji se u radu kontroliše elektronskim širokopojasnim impulsnim termostatom kojeg ima skoro svimm knjigama primenjene elektronike od pre 30 godina. To sve može da napravi u malo boljoj radionici svako malo bolje zainteresovan elektrotehničar. Pa u čemu je onda tu štos? E, u tome što se čovek setio da počen da govori i reklamira inovaciju, čudo... ida to zbog neverovatnog otkrića domaće pameti počne da naplaćuje ...debelo. A, nagrade pehari, diplome to je opet posebna priča... Naime na internetu ima svašta... o tako oni maheri pronadju kako se neko reklamira na engleskom... i onda zabace udicu... i riba se upeca. Onda oni kazu; mi smo te izabrasli ti si najbolji na svetu, da li prihvataš nagradu? A, ona kaze da.. Onda oni kazu uredu onda dodji da primis nagradu ali pre nego sto podjes ..uplati 10.000 E plus putne i druge troškove itd.

 • (+1) (-1)

  Dingo 20.10.2010.
  Dopuna:I tako belosvetska inernet mafija upecanoj ribi kaze evo izvoli ovo je zlatna nagrada... lepo dizajnirana plastična skulptura.. Riba doje u moravsku banovinu i šire i kaze evo ja sam dobotnik svetske zlatne nagrade i onda ser to ispovezuje i nastane priča o čudu. I tu nije kraj ali otome drugi put...

 • (+0) (-0)

  Perica 23.10.2010.
  Ja sam čuo i uverio se da su radijatori ELDITERM veoma skupi, u proseku cena je oko 250E: Tražeći što jeftiniju varijantu za grejanje našao sam u tržnom centru Mr,Bricolage u Nišu veoma elegantene sa istim efektima uštede kao konvektore koji su 10 puta jeftiniji (cena je od 20 do 35E) od konvektora ELDITERM...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 24.10.2010.
  To nisu konvektori. http://www.elitemadzone.org/t155458-9-Norveski-radijatori

 • (+0) (-0)

  Menge 23.02.2011.
  Danas sam u p.sanduce dobio letak za Eldi ,pa rekoh hajde da vidim cega ima na njihovom sajtu.
  Listajuci linkove dodjoh do ovog sajta, pa rekoh da procitam komentare ili iskustva.Evo da i ja podelim iskustva sa vama.
  Imam dva grejna tela Eldi jedan od 2.400 i jedan od 1800,i TA pec od 4500kw.Grejem dvosoban stan od 54 km2.U dnevnoj sobi povrsine 18 km2 je TA pec.U decijoj sobi povrsine 16 km2 je Eldi od1.8kw, a u trpezariji sa kuhinjom je Eldi od 2,4 kw.Znaci jedino u hodniku koji ima 4 km2 nemam grejno telo.
  Kupio sam ih pre jedno 4-5 godine , jer sam od druga cuo da su ekonomicni. Medjutim u stvarnosti je drugacije "da greju greju" ali da trose, trose samo tako.
  Godinama unazad kad dodje zima koza mi se najezi od racuna.Inace preko leta racun za struju placam oko2000 - 2500 dinara.Da se ne vracam previse unazad ali racun za Decembar 2010 bio je 8500 dinara, a za Januar 2011 je 11500 dinara .

 • (+0) (-1)

  Menge 23.02.2011.
  Plus sam stedeo tako sto smo preko dana svi sedeli u dnevnoj sobi
  Znaci u decijoj sobi nismo ni palili Eldi.Plus je u Januaru bilo 10-tak toplih dana.Ali i pored toga mi je stigao ovoliki racun.Letos sam uradio unutrasnju izolaciju sa stirodurom i i stavio pvc stolariju i opet je hladno a racuni veliki.Razmisljam o promeni grejnih tela ya merm . radijatore.

 • (+1) (-0)

  Srdjan Mili 24.02.2011.
  Odmah moram priznati da sto se tice elektoniike nisam nikakav strucnjak, vec pravi laik,i nisam reagovao da bih nekome ja objasnjavao o tome, vec mi je vrlo interesantna cela ova prica, koja ako sam dobro razumeo, traje vec cetiri godine.Nedostaju jos jedna i da se diplomira na ellektrotehnickom fakultetu. Moje pitanje je u tom pravcu,jel ste bar uspeli u tome? Mislim da diplomirate.Ukoliko smatrate da sam sarkastican ja bih postavio kontrapitanje, jel ovo privatna ili javna stranica? Bez namere da nekog uvredim, ali zar nije malo smesno da se ova polemika protegne na toliki period!? Vidim da ste svi dobro potkovani u toj prici pa bolje objasnite kako ovoliko pada napon, i nemojte sa onim prostim, vec nam strucno pojasnite, tako da bih do 2015 godine to shvatili.Srdacni pozdrav

 • (+0) (-1)

  Petar 10.04.2011.
  Da sve je totacno. Ali zbog cega se toliko pise?
  Neko je prevaren. To su svi oni koji su kupili proizvod.
  Zbog cega strucnjaci cute. Pa zbog toga sto svi gledaju na neki nacin da usicare.Proizvod je rucni rad i strahovito je skup, a nije niti umetnicko delo, niti svetska inovacija.
  Radi se u psiholosko propagandnom marketingu i evo sada puno ljudi prica o tome...

 • (+0) (-1)

  JSM 15.04.2011.
  Meni je elditerm odlican. S obzirom da na jedan uredjaj grejem ceo stan od 50 kvadrata, racun za struju je skroz pristojan, 4000din. ( u svakom slucaju manje nego da imam parno grejanje ).Prednost je jos u tome kada ga stavim na 20 stepeni da se po kuci setamo u letnjima majicama :-) Bas ovih dana razmisljam da kupim i jedan manji za deciju sobu ;-)

 • (+0) (-0)

  Dalibor 07.08.2011.
  Pozdrav svima molim za savet u planu sam da kupim ELDI za povrsinu od 20 kvadrata zanimam me dali moze da zagreje prostoriju kada je napolju -10 ili -15 stepeni ? I dali trosi stuju kaso sto pise na sajtu. Unapred hvala na odgovoru

 • (+0) (-0)

  tatjana zikic 14.09.2011.
  kolika je mesecna potrosnja za kupatilo od sest kvadratajedan spoljni zid sa prozorom, odnosno koliko bi kostalo mesecno zagrevanje takvog kupatila

 • (+0) (-0)

  Mladen 09.11.2011.
  Ljudi...evo Vam najbolji nacin da ustedite struju. U pitanju je solarni kolektor od limenki. Na netu imate detaljno uputstvo za samogradnju i sigurno cete ustediti na racunima za struju: http://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm .

 • (+0) (-0)

  Dishi68 10.11.2011.
  Dalibore kuća mora da bude dobro izolovana i zadihtovana, da bi se ostvarila tako mala potrošnja. Ali zato postoji kombinacija konvektora i mermoterm ploče.

 • (+0) (-0)

  heterija 29.11.2011.
  pozdrav svima. Prvi put i ja da učestvujem na ovom forumu. Prošlog decembra smo iz porodične kuće (sa etažnim grejanjem , Alfa Vranje, kotao radijatori) supruga , troje dece i ja prešli u iznajmljeni stan , oko 60 kvadrata, stara zgrada, prizemlje (bije iz podruma hladno),ali recimo hodnik je pregrađen (manje hladno odatle), nismo na ćošku zgrade ili udaru vetra , prozori , stari , drveni, zid ispod njih tanak užas. Pre nego što smo to uradili prošle godine , isto ovako sam pratio forume da bih video šta je najbolje za nas.
  TA peć smo odmah isključili zbog staklene/kamene vune, ne treba nam i to...
  Upravo zbog ovakvih foruma odlučio sam da kupim jedan norveški radijator (2kw) i jedan Elditerm 3.5kw. Našu spavaću sobu zagrejemo samo pred spavanje tako što otvorimo vrata , eventualno nakratko uključimo i uljani radijator. Prošlog januara račun za struju nam je bio 8500 dinara, sad u oktobru oko 5000, očekujem novembarski pa ću i to javiti.

 • (+1) (-0)

  heterija 29.11.2011.
  (nastavak komentara). Letnji računi nam nisu merilo , jer celo leto radimo u inostranstvu , pa plaćamo samo tv pretplatu.Napominjem da nam bojler radi svaku noć, a veš mašina skoro svako veče, plus kuvanje i slično (troje dece)
  Čini mi se da je to korektno, jer kad uporedim koliko cimanja smo imali u kući oko drva, a i cena istog toga, ili ako uporedim koliko je kod nas u Pančevu CG preskupo i da se plaća oko 50-60 evra cele godine(!)plus struja .
  Za sada se taj Eldi pokazao korektan čto se tiče potrošnje, međutim prošle godine nakon samo mesec i po dana po kupovini, iz prekidača su izbijale varnice . Usred hladnoće morao sam da šaljem kurirskom službom za Niš (zbog garancije), da čekam par dana, i kad je stiglo, taj desni deo mi je došao ulubljen , i malo izgreban (sad , neću da grešim dušu , možda i jeste do KURIRSKE službe , a ne firme, kao što su mi i rekli kad sam ponovo nazvao da se žalim), ali neprijatan utisak na samom početku i cimanje oko garancije.

 • (+0) (-0)

  heterija 29.11.2011.
  Opet , ove sezone, nekih 20 dana po prvom uključivanju, signalna lampica je sama od sebe prestala da radi. Kad sam pozvao Niš , rekli su mi (prilično lakonski)da je to samo sonda i da se `ne isplati zbog kvara od 20 dinara izlagati trošku kurirske službe` itd.)Lampica se tako iznenada i uključila posle nekog vremena i sada u 90 posto slučajeva radi (drugi neprijatan utisak)
  Pošto mi se čini da je korisnik foruma DISHI068 u vrlo tesnoj vezi sa firmom, ili čak i zaposlen, ja ću ga zamoliti da prosledi kompaniji ove moje zamerke,isto tako i na lokalnog distributera koji se prošle godine isto tako služio lakonskim odgovorima (bio sam u Lakoniji inače više puta poslom ,a pošto je to Mediteran , bar problema sa grejanjem nemaju!)
  Norveški radijator je ok , kupio sam onaj sa fensi termostatom i na kraju ga ja opet štelujem ručno (ne pitajte koji model itd ja sam totalni laik oko svega toga),zamerka - nožice koje sam baj d vej platio 2000 din , su se raspale nakon mesec dana pa sam ih vario

 • (+0) (-0)

  heterija 29.11.2011.
  i da završim ovaj moj Ep o Gilgamešu - temperaturu držimo uvek na 21 do 22 stepena , noću kod dece na 19 stepeni (kod njih je Norvežanin)
  smajli

 • (+1) (-1)

  Milvoj pejin 05.07.2019.
  Od ovih komentara prošlo je više godina, pa hoću da verujem, da je firma ELDI do sada odklonola sve “dečije “ bolesti“ i da je stanje korektno i uhodano.Ne uzimajući u obzir komentare, nego ono što piše u tehničkoj dokumentaciji, smatram ,da su potrošači dobili jedan koristan ,a pre svega jeftin proizvod pri kupovini ,a naročito u eksploataciji ,kvalitetniji od litvanskih i svih drugih severnih proizvodjača, kao Norvečkih i ostalih
  istina jednakih proizviđača.
  Ja sam konstruisao Elektro Konduktor - grejač vazduha korisćenjem, u prenosu toplote i razmene sa hladnim vazduhom, princip kondukcije i kinetike udara mol. slobodnom cirkulacijom vazduha, pa se u odnosu na sve elektro grejače vazduha, razlikuje sa koeficijentom iskoričćenja energije - 1 kWh platiš, a dobiješ 2 kWh, na otvorenom prostoru je tako.
  Međutim, u odgovarajućem zatvorenom prostoru u sprezi sa sobmim termostatom,pa i impulsnim termostatom, iskoričćenost ulazne energije može ,da se poveća -1 kWh platiš,a imaš više od 3 kWh stim,da sporučuje oko 160 m3 na sat ,sa temperaturom vazduha oko 100°C i za te i takve mogućnosti treba odabrati odgovarajući prostor, Snaga Konduktora je 3x1 kW

 • (+) (-3)

  milivoj 03.01.2021.
  Niko ne "trza" na ovaj moj komentar pa ispada da se to pordazumeva kao normalno ???? ! zasto ,,,???


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima