Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zahvaljujući dobrim ljudima Sofija nastavlja svoju borbu

rss

07.08.2019. Izvor: vesti-online.com

Krhki organizam Sofije Nakić (16) iz Žitkovca kod Aleksinca, obolele od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, opet je posustao i uputio alarm na pozornost, ali i signal za novu brigu. Rešenje će, po svemu sudeći, morati da se potraži u Turskoj, a to je za njenu porodicu u ovom času nepremostiva prepreka.

Foto: arhiva

Istina, zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore i sugrađanima, ova ljupka devojčica odlučno je nastavila borbu za zdravlje, od kada je počela da koristi imunološku terapiju, ali joj je podrška i dalje potrebna, jer to nije dovoljno da se izbori sa teškom bolešću koja ju je ophrvala.

– Nekoliko nedelja naša Sofija je bila mnogo bolje od kada je krenula sa terapijom imunofanom zahvaljujući mnogim dobrim ljudima koji su izdvojili novac i vreme i nabavili ga. Koliko sam im samo zahvalan, nebo zna. Što se tiče hemoterapije, ona je prekinuta do daljeg i sad je Sofija na takozvanoj terapiji održavanja, šta god to značilo. S te strane nema nekih novosti, ali možda je baš zbog toga došlo do druge komplikacije – tromboze – rekao je našim novinarima brižni otac Bojan Nakić (40) i dodao:

– Sofijino stanje je, generalno stabilno, međutim dobila je tu trombozu, koja je, kako kažu lekari očekivana kao reakcija na terapije koje je ranije primala, ali ne u toj meri u kojoj je Sofiju zadesila, jer je ođednom sva otekla i pomodrela. Tako su joj nekih četiri dana radili sve moguće testove, dok nisu bili sigurni šta je. Tromboza joj je začepila neke krvne sudove i zato je otekla. Primarno je da lekari reše trenutno stanje jer od oteklina ne može da funkcioniše. I ovako je prikovana za krevet, jer su joj atrofirali mišići na nogama, a sad joj je i gornji deo tela skoro pa nefunkcionalan. Čekamo septembar i eventualni odlazak na prvi pregled u Tursku. Stigao mi je predračun za prvi pregled i iznosi 3.800 evra. To je dijagnostički pregled, na kom bi trebalo da ustanove način i vrstu lečenja, terapije i cenu, koja je, kao što sam i ranije rekao, ne manja od 20.000 evra.

Tačan iznos i cenu lečenja, Nakići će znati tek kada budu otišli u Tursku, a do tada Sofija mora da bude dobro i stabilnog stanja, kako bi podnela put.

– U trenutnom stanju u kakvom je, Sofija ne može da putuje. Nadam se da će se to uskoro popraviti da bismo mogli da isplaniramo put. Što se tiče akcije, ona je stala. Doskoro je i stizalo ponešto, što se tiče podrške iz Srbije, ona je stala, pa tu i tamo ima po koja uplata, ali troškovi su veći od onoga što se prikupi. Zato se plašim da nećemo imati dovoljno novca za lečenje. Plašim se i da odemo na pregled, da to platimo i onda da nemamo novac za dalje, ako me razumete. Ne znam više, nisam pametan, ne znam šta ću i kako. Nadam se samo da dobri ljudi neće dići ruke od nas – iskreno će požrtvovani otac Bojan Nakić.

Hvala dobri zemljaci!

– Do sada je za pomoć Sofiji sakupljeno preko 7.000 evra zbog čega smo odlučili da razmotrimo lečenje u inostranstvu. Sada će nam samo za pregled biti potrebno 3.800 evra. Među poslednjim donacijama koje su pristigle jeste 180 franaka i 5 evra od Aleksandre Oser, njene sestre Sunčice, njihovih porodica i prijatelja.

I Milan Čubrilo je napravio jednu akciju u lokalu Miše Šekarića u Herisauu, gde je sakupljeno 480 CHF, na čemu se ovom prilikom svima do neba zahvaljujem.

Nažalost, nastavak lečenja u Srbiji više nije opcija, jer je od poslednje hemoterapije Sofija dobila sepsu, a sada i trombozu, zbog čega smo i odlučili da se obratimo klinici u Turskoj. Beskrajno hvala svim dobrim ljudima koji su priskočili u pomoć, kao i “Vestima”. Mnogo nam znači podrška i iskreno se nadamo da će biti uz nas da dobijemo ovu tešku bitku za zdravlje – naveo je Bojan Nakić.

Računi za pomoć

Budući da će Sofija lečenje možda morati da nastavi u inostranstvu, ko želi da pomogne da izbori i tu tešku bitku, može stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.


Donacije mogu uplatiti i na devizni račun otvoren u UniCredit banci na ime:

Bojan Nakić, Baštovanska 17, Žitkovac, 18210 Aleksinac, Srbija

RS35170001042537200153, SWIFT BSNRKCKELDMG

Broj dinarskog računa je: 170-0010425372000-56

Komentara: 1


# Aleksinac lečenje zdravlje lekari devojčica troškovi humanitarna pomoć Sofija Nakić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Tina 21.08.2019.
    Svaka cast sto je svaki tekst pisan cirilicom (ja u svom telefonu to ne umem da prepravim 😕) ali skrenula bih paznju na to da broj deviznog racuna pisete latinicom, jer ko zeli da pomogne iz inostranstva imace problem kad banci odnese instrukcije za placanje u kojima pise "SNJIFT SNDKDKZL" umesto "SWIFT BSNRKCKELDM npr kao i RS170....


[ Dodaj komentar ]