Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opštinski odbor Udruženja Kraljevina Srbija osniva Mesne odbore u aleksinačkoj opštini

rss

29.07.2017.

Opštinski odbor Udruženja Kraljevina Srbija u Aleksincu je ovih dana formirao mesni odbor u selu Gornji Krupac.

Opštinski odbor Udruženja Kraljevina Srbija osniva Mesne odbore u aleksinačkoj opštini

Odbor je formiran 27. jula 2017. Ono ššto je interesantno jeste da su mu pristupili potomci čuvenog Radomira Petrovića Kenta. 

Za predsednika odbora izabran je Dragi Petrović, Aleksandar Petrović je sekretar, a članstvu su pristupii i Vukoman Petrović, kao i Dragan Stanković Dragan.

Svi Petrovići su direktni potomci Radomora Petrovića Kenta. Žive složno, bratski, deleći dobro i zlo godinama u kući u kojoj je rođen i njihov deda, Radomir.

Tom prilikom su predstavnici opštinskog odbora obišli i mesto stradanja srpskih patriota i civila od strane OZN-e na ovom području.

- Posle batinjanja, pod okriljem noći, potpuno nagi odvođeni su na gubilište. Po svedočenju pojedinih meštana tamo su prebijani do smrti, a neki su poluživi zatrpavani zemljom u plitke jame. Za sada su poznata oko 350 imena Aleksinčana koji su bili nepodobni tadašnjoj vlasti i to platili glavom, kaže Dragan Pavlović, predsednik aleksinačkog odbora.

- Kao čoveka boli me saznanje da se ovo mesto obrađivalo, a i danas se obrađuje kao da tu ne leže ljudske kosti. Žrtve su zakopavane plitko, neke su bile još žive. Niko nije stradao od metka već isključivo od batinjanja. Neshvatljiva je tolika mržnja i monstruoznost prema civilima koji su mirno živeli za vreme rata u Aleksincu. Bili su to obrazovani ljudi, zanatlije, advokati, učitelji, svi oni koji su mogli da misle svojom glavom i imali ugled u narodu. Takvi nisu bili potrebni novoj vlasti, dodaje naš sagovornik.

- Poznat nam je podrum gde su noću ispitivani, mučeni, a zatim potpuno nagi odvođeni na gublište. Zgrada je u vlasništvu škole u Gornjem Krupcu. Nadam se da će se naći način da se podrum renovira i dobije funkciju Spomen sobe. Nadam se i da će žrtve dobiti konačno krst više glave i biti opevane posle tolikih godina, kaže Dragan Pavlović.

Komentara: 0


# Gornji Krupac škole Radomir Petrović - Kent Kraljevina Srbija udr. Dragan Pavlović Aleksandar Petrović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima