Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Aleksinačka kvaka za Norvešku i Jordan

rss

16.05.2016.

Nadležni najavljuju pomoć malim i srednjim preduzećima u zemlji, a ekipa RTS-a posetila je aleksinačku porodičnu firmu, koja proizvodi okove za stolariju i želi da proširi proizvodne kapacitete.

RTS: Aleksinačka kvaka za Norvešku i Jordan

U vreme opšte besparice, nelikvidnosti većine srpskih preduzeća i nemogućnosti naplate potraživanja, vlasnici porodičnih firmi šansu vide na evropskom tržištu. Većina njih su mala i srednja preduzeća koja posluju oko tri decenije. Malo je poznato da je znatan broj velikih preduzeća u svetu, poput "Levisa", "Ferera", "Hajnekena" i "Ikee" u porodičnom vlasništvu.

Porodični biznis je poseban put u preduzetništvo. Postati deo jedne takve firme, posebno u gradu poput Aleksinca, gde je veliki broj nezaposlenih, želja je mnogih. Jedna od njih sa tradicijom od 29 godina, koja proizvodi okove za građevinsku stolariju daje šansu za nova radna mesta.

Jelica Lazarević, radnica porodične firme "Vabis" u Aleksincu, kaže da radi na montaži kvaka za aluminijumska vrata.

"Posao je malo teži, malo muški, ali snalazim se, napredujem i drago mi je što se firma širi", priča Jelica.

"Radim već tri godine, posao sam dobila preko konkursa odmah posle završene srednje škole i u ovoj firmi mogu da napredujem, što mi je i cilj", rekla je Marina Arsić, takođe radnica "Vabisa".

Trenutno imaju 86 radnika u fabrici od 5.000 kvadratnih metara. Međutim, skoro dve godine pokušavaju da zakupe ili kupe parcelu koja je u njihovom susedstvu, a u vlasništvu je Republike Srbije.

Vanko Stošić

"Trenutno imamo problem zato što smo sklopili nove ugovore sa Norvežanima i Jordanom i treba nam proširenje poslovnog prostora. Za ovih 29 godina ništa nismo tražili od države, nikakve subvencije i nemamo nikakvih kredita, sve radimo iz sopstvene proizvodnje", kaže Vanko Stošić, vlasnik porodične firme "Vabis".

Na parceli od pola hektara je bespravno izgrađena trafostanica. Ukoliko kompanija "Vabis" dobije od države zemljište u zakup, ili ga kupi, izgradili bi halu i zaposlili 50 radnika, i to bez subvencija.

U međuvremenu su po zahtevu Direkcije za imovinu napravili i novu podelu parcele, kako bi se sporna mogla upisati u javnu svojinu. U opštini su spremni da pomognu domaćem investitoru.

Čedomir Rakić

"Mnogo je bitnije negovati i sačuvati onu koja radi na našoj teritoriji i pomoći koliko je u našoj mogućnosti, ne bi li se svako novo radno mesto otvorilo", kaže Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac.

Svako radno mesto je dragoceno, kažu nadležni, i obećavaju da će učiniti sve da se sačuva svaka porodična firma.

Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže da je proverom u republičkoj Direkciji za imovinu utvrđeno da su rešeni svi problemi koji su bili u prethodnom periodu - urbanistički i imovinski, i da će republička direkcija u najskorije vreme okončati ovaj postupak, odnosno prodati tu parcelu.

Opština Aleksinac uskoro otvara i dve industrijske zone, a u planu je da postane i slobodna bescarinska zona, kako bi firmama stvorila što bolje uslove za poslovanje, i kako bi smanjila broj nezaposlenih kojih je trenutno više od 8.000.

Olivera Vukosavljević

Komentara: 1


# Čedomir Rakić investicije Direkcija škole proizvodnja Vabis doo Jelica Lazarević Marina Arsić Vanko Stošić stolarija
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+9) (-2)

    privatnik iz Aleksinca 03.06.2016.
    Zasto opstina ne da javni konkurs za dodelu zemljista nego samo za odredjena lica ? Izgleda da Ceda zna sta radi....


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima