Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вакцине против грипа, ипак, стигле у Алексинац

rss

15.10.2016.

Иако су медији јавили да постоји проблем са испоруком вакцина Алексиначком дому здравља, оне су ипак испоручене, а како кажу у овој установи добијене количине бити довољне за све који желе да се заштите од ове сезонске болести.

Вакцине против грипа, ипак, стигле у Алексинац

Иако је већ средина октобра, у алексиначком Дому здравља још увек није почела вакцинација против сезонског грипа. Надлежни у овој установи кажу да нису имали информацију када ће вацина стићи, међутим испорука је стигла крајем претходне недеља.

Из Дома здравља позивају заинтересована лица, посебно хроничне болеснике, да се вакцинишу, те тако овом превентивном мером предупреде појаву сезонског грипа и његове могуће компликације.

Годишње у свету преко 300.000 људи умре од грипа, и то су практично скоро искључиво хронични болесници, који су најподложнији тешким компликацијама ове наизглед безазлене болести.

Вакцина која ће се апликовати је VAXIGRIP произвођача SANOFI PASTEUR S.A.

Вакцина је намењена пре свега:
– хроничним болесницима
– особама старијим од 65 година
– лицима запосленим у јавним службама
– особама са високим ризиком од пратећих компликација.

Вакцина је припремљена у складу са препоруком светске здравствене организације.

Доктор Родољуб Живадиновић, епидемиолог и директор Дома здравља, додаје да су годишње потребе наше општине према досадашњој пракси око 1000 комада вакцина и да се углавном толико и требује. Међутим, сви који буду желели да се вакцинишу, моћи ће то да учине и нема бојазни од несташице, поручује он.

Ипак, и поред вакцинације, постоји могућност заразе али они који су примили вакцину, прележаће лакши облик грипа. Стручњаци саветују да вакцину обавезно приме хронични болесници, јер за њих грип може имати озбиљне последице, изазвати компликације основне болести, па чак и довести до смртног исхода.

Живадиновић напомиње да вакцина, иако се прави наменски и на основу тренутних епидемиолошких прилика и најзаступљенијих вируса, не штити увек, као и да увек постоји могућност заразе. Ипак, грађани који су вакцинисани, чак и ако се разболе, прележаће блажи облик грипа управо захваљујући овој заштити.

Он подсећа да би вакцину обавезно требало да приме хронични болесници, јер за њих грип, иако болест свакодневице, може имати озбиљне последице, изазвати компликације основне болести, па чак и довести до смртног исхода. Вакцине које стижу у српске болнице и домове здравља су потпуно исправне и грађани их без бојазни могу примити, истиче овај стручњак.

Вакцинисање против грипа почеће у понедељак 17. октобра 2016. године у просторијама Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља на првом спрату зграде Дома здравља (преко пута Комерцијалне банке), у ординацији број 18, где ће Одсек за епидемиологију Дома здравља апликовати вакцине у сарадњи са Службом за здравствену заштиту одраслих. Пре одласка на вакцинацију, потребна је писана сагласност свог изабраног лекара.

Вакцинација се обавља сваког радног дана од 7.30 до 14 сати.

Коришћени материјали Дома Здравља Алексинац, Агенције Бета, Радио Алексинца


# Дом здравља Родољуб Живадиновић грип вакцине
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима