Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

После годину дана Алексинчани добили 2 нове ковид амбуланте

rss

23.03.2021. Јужне вести

После упозорења пацијената да су у јединој ковид амбуланти у оквиру Опште болнице у Алексинцу заједно у гужви били ковид позитивни и негативни пацијенти, да су услови јако лоши и да је то утицало и на критичну епидемиолошку сиситуацију - проблем је коначно решен.

Фото: ОБ Алексинац

За викенд су почеле са радом две нове специјалистичке амбуланте, у Клубу пензионера и просторијама Одсека за ментално здравље у кругу болнице, каже директор Горан Видић, а пацијенти истичу да су презадовољни што се коначно десило чудо и што ће убудуће имати боље услове за лечење, а медицинари за рад.

"Неочекивано се догодило чудо у нашем Алексинцу, јер је након више од годину дана од почетка епидемије затворена стара ковид амбуланта, а добили смо две нове" - тако описују ситуацију пацијенти који су прошле недеље сведочили о томе у каквим условима се лече оболели од короне у Алексинцу.

Није било реакције пре неколико месеци када су се пацијенти такође жалили, али кажу да јесте након писања Јужних вести крајем прошле недеље.

Истод дана, 18. марта, чекајући на ред за инфузију у једном издвојеном кутку чекаонице, приметио сам ванредно ангажовање хигијеничара и медицинских сестара у сређивању просторија. Било је видљиво чишћење, изношење отпадног материјала, као и маскирање онога што није могло на брзину да се среди. Сазнао сам да је долазио заменик министра здравља и наложио директору да у најкраћем року затвори то ковид одељење. То је уједно био и задњи дан када је ковид одељење функционисало - пише један од пацијената.

Каже да је одмах сутрадан, у суботу, када је директор Опште болнице Горан Видић и најавио нову амбуланту, на преглед и терапију отишао на нову локацију, зграду Пензионерског дома, која је надомак центра града.

Пресрећни смо, јер је релативно нов објекат, са више просторија, са централним грејањем, уређеним тоалетом са 5 кабина итд. Хвала вам, јер ово пацијентима много значи, али и лекарима и здравственом особљу - такође пишу пацијенти.

Зашто надлежни раније нису реаговали, већ су Алексинчани годину дана чекали на боље услове лечења од коронавируса, у општини која нема ковид болницу, није познато.

Директор Горан Видић каже да су 20. марта почеле са радом две специјалистичке амбуланте на новим локацијама, у Улици Момчила Поповића 89 у Клубу пензионера и у кругу Опште болнице у просторијама Одсека за ментално здравље.

У амбуланти у просторијама Одсека за ментално здравље ће у преподневној смени радити један пнеумофтизиолог, један интерниста у поподневној смени и по један лекар опште праксе. У амбуланти у Клубу пензионера ће радити један интерниста у преподневној смени, један пнеумофтизиолог у поподневној смени и по један до два лекара опште праксе. У овој амбуланти се пацијентима даје инфузиона терапија, врши узорковање крви и тестирање на ковид - појашњава Видић.

Узорковање крви је такође могуће и у ковид амбуланти Дома здравља у Житковцу од 8 до 11 сати, каже Видић, а нове ковид амбуланте Опште болнице раде свакодневно од 7 до 22 сата.

Иначе, након рекордног броја новооболелих прошле недеље, када је 15. марта било 88 потврђених случајева у дану, тај број је почео да опада и јуче, у недељу, је забележено 18 новозаражених.

Извор

 


# Горан Видић коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима