Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Попадић о корони: Очекује нас боља перспектива у априлу и мају

rss

17.02.2022. Југмедиа

Бројеви које смо имали претходних недеља од 20 000 заражених коронавирусом сваког дана је врх леденог брега. Због тога што је велики број људи дошао у контакт са вирусом у овом шестом пику, очекује нас много боља перспектива у априлу и мају, каже имунолог професор Душан Попадић.

Фото: архива

Број инфективних честица вируса, на који наилазимо у окружењу, превелики је и пробија имунитет, како након прележане инфекције, тако и поствакцинални и зато долази до ситуација да неко оболи од ковида и два пута, пише РТС.

Професор Душан Попадић је објаснио да ће коронавирус избећи само они који живе изоловано у неким мањим срединама и не долазе много у контакт с другим људима.

Према његовим речима, Србија се полако враћа нормалном животу, али не би требало превише да нас охрабри повољнији тренд смањења броја заражених.

„И даље верујем да ти бројеви новозаражених који се региструју потцењују број стварно заражених. Мислим да је број заражених већи, али дефинитивно их је мање него што је било пре три недеље“, истиче професор Попадић.

Додаје да се не тестирају сви, пре свих они који су заражени без симптома.

„Можда су људи и били у контакту са вирусом, али то не знају. Мислим да ће око 95 посто популације имати контакт са вирусом“, каже имунолог Душан Попадић.

Наглашава да смо близу колективног имунитета, а да ли је довољан да нас заштити, зависи од претње у будућности.

„Ако се ствари десе онако како се надам, не само ја него и други који се тиме баве, мислим да ће ово бити крај пандемије, зато што врло вероватно да на светском нивоу већ имамо преко 50 посто вакцинисаног становништва. Када се томе дода и број оних који су преболели, а не знамо тачно колики је број таквих особа, јер је у већем делу света број заражених који се приказује мањи од стварног броја новозаражених – врло вероватно ће до маја скоро 80 посто глобалне популације доћи у контакт са вирусом и то оставља много мање места за нови талас пандемије“, истиче професор Попадић.

Вирус пробија имунитет

Коментаришући ситуације да неко оболи од ковида и два пута, Попадић истиче да то више говори о вирусу него о нашем имунитету.

„Ова последња варијанта, која је сада доминантна у западној Европи и још неким деловима света, таква је да је просто број инфективних честица вируса, на који ми наилазимо у окружењу, превелики и пробија имунитет, како након прележане инфекције тако и поствакцинални“, објашњава професор.

Додаје да свако треба да се имунизује и да не чека да се зарази.

„Када причамо о старијим особама, имамо две категорије старијих. Једни су између 60 и 75 година и ту је проценат имунизације највиши. После 75 година тај проценат је знатно нижи. Негде око две трећине суграђана старијих од 75 година је имунизовано, док је више од четири петине оних од 60 до 75 година имунизовано“, наглашава Душан Попадић.

Поручује да не може доћи до слабљења имунитета због учесталих вакцинација.

„Велики број становништва не носи маске последњих десет месеци. Пожељно је да маске носи 85 посто људи што код нас није случај. Код нас око 30 посто популације носи маску“, каже имунолог професор Душан Попадић.

Извор

Коментара: 0


# коронавирус
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима