Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Овај уређај претвара ваш телефон у офталмоскоп

rss

10.12.2014. М. Јовановић

Истраживачи су развили јефтини додатак који омогућава да се преко вашег паметни телефон (Smartphone) испита задњи део мрежњаче, а то може да помогне да се смањи непотребно слепило у земљама у развоју.

Peek - Portable Eye Examination Kit

Паметни телефони су свуда. То је тужна истина да у Кенији више људи сада имају приступ мобилном телефону него чистој води. Али неочекивано добра страна технологије, научници проналаже начине на које се могу паметни телефони користити у јефтиним преносивим и здравственим алатима.

Сада истраживачи у Великој Британији су створили, преносиви прибор за преглед очију, (Peek - Portable Eye Examination Kit) и развили додатак који аутоматски претвара паметне телефоне широм света у портабл офталмоскоп.

Уређај, под називом, Peek Retina, се закачује на предњи део телефона и ради са апликацијом за снимање фотографија на задњој страни ретине - једне од области најчешће су укључене у проблемима са видом.

"Он пројектује светлост са одређеног интензитета и угла да осветли мрежњачу,", рекао је Марио Ђардини. "Тада се она приказује на телефону."

Према Андреју Баставроусу, офталмологу који ради на систему Пеек, четири од пет људи који су слепи широм света не морају да буду, јер они пате од превентивног или излечивог стања. Постоји нада да ће Пеек систем омогућити овим пацијенти да фотографишу своје очи и послати их стручњаци широм света, тако да може да се дијагностикује и чак лечи на даљину.

Тим је последње две године тестирао систем у Великој Британији и афричких земаља, као што су Боцвана, Мали и Кенија, и сада су јавно-финансиран пројекат на Индиегого (Indiegogo), са циљем да људи којима уређај треба да га добију до октобра 2015.

Њихове студије показују да здравствени радници користећи Пеек систем могу тачно проценити више од 1.000 људи недељно, а уређај могу користити и нестручне особе у својим домовима.

Док је уређај развијен у руралним областима и земљама у развоју, треба имати у виду, да се може користити било где у свету да помогне докторима да изврше проверу више пацијената брзо и јефтино.

"Било да је у Африци или земљи а са високим приходима, ово је ефикасан скрининг алат", рекао је Гиардини.

"Он такође може да се употребу овде, у Уједињеном Краљевству или САД-у, где морамо да урадимо скрининг становништва и нађемо људе којима је потребна даљу нега."

На овом видеу погледајте како Пеек систем ради:

https://www.youtube.com/watch?v=BuYuPLuBR7o

Извор: Co.Exist, Peek Retina's Indiegogo campaign


# фотографија офталмологија мобилни телефон паметни телефон
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима