Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нови медицински портал у Алексинцу - Витаминоза.инфо

rss

13.07.2015. Д. Остојић

Алексинац је добио један занимљив медицински портал, пројекат који је покренуо др Марко Јовановић, лекар из Алексинца. Портал обилује занимљивим и практичним текстовима, те позивамо наше читаоце да посете сајт www.vitaminoza.info

Нови медицински портал у Алексинцу - Витаминоза.инфо

Разговор са Марком смо водили у његовој канцеларији, одакле је портал пуштен у рад.

Поштовани Марко, све честитке за Вашу идеју и рад, желимо Вам пуно успеха. Главни уредник портала Витаминоза је уједно и једна врста новинара, како сте се као лекар снашли у тој улози?

Цео портал је углавном везан за медицину, модерне токове и савремене трендове. У основи стоји жеља да се светски медицински токови приближите српском говорном подручју, како људима из струке тако и људима који ће на сајту наћи интересантне текстове и теме за читање. Истина је да сама професија лекара нема додирних тачака са новинарством, али подразумева упорност и знатижељу, који могу да се искористе у новинарству. Како се сналазим у улози новинара? То ме питајте после годину дана.

Када је пројекат званично почео са радом и какве су прве повратне информације које добијате од читалаца?

Као идеја постоји одавно, али је било потребно време да се уобличи. Почетни договор је био, каква случајност, на докторској слави Свети Врачи прошле године, а прва верзија сајта била је пуштена већ фебруару месецу ове године, а сајт у садашњем облику је почео са радом око 1. маја. Од тада осим постављања текстова стално радимо на исправљању ситница у изгледу сајта. Ову прилику бих искористио да се захвалим нашем суграђанину програмеру Стефану Јоцићу, због кога овај сајт овако лепо изгледа.

Какав сте концепт пројекта изабрали, и ста су биле покретачке идеје када сте покретали овај портал?

Концепт пројекта је да то буде здравствени портал, сајт о модерни технологијама, а у будућности и веб-медицина. Медицина ће се у будућности сигурно променити, а како ће изгледати прочитајте у тексту. Понекад је важно да прихватите изазов да можете осетити узбуђење победе.

Потичете из докторске породице, уз то добро говорите енглески, и јасно ми је откуда жеља да светске медицинске токове приближите српском говорном подручју, али ме занима откуда проистиче Ваш таленат за избор занимљивих тема, па сте чак и један РТС претекли у приказу једне занимљиве приче. Испричајте нам детаље како је то било?

Наравно, у данашњем свету знање енглеског језика се подразумева. Поред њега су ту још и немачки, француски и руски. Текстови и достигнућа који се објављују нису само из САД-а. Европа, Русија, Аустралија, Куба и Јапан не заостају уопште за САД-ом, као што нам се на први поглед чини. Чак у неким областима су пионири у долажењу до нових сазнања. Да, то је веома интересантно. У питању је текст 3Д штампани челични пешачки мост у Амстердаму, прича о технологији будућности. Прича ми је на интернету привукла пажњу, а само што је била објављена на једном америчком сајту, који редовно пратим. После обраде и припреме текст је постављен практично истог дана, а на РТС-у у културном дневнику је била тек после 2-3 дана. Свет је постао глобално село и за рад на интернету уопште више није толико битно где живите. То вас више не ограничава у приступу информацијама. Док је великим медијским компанијама лакше да раде јер су велики и са великим бројем људи који раде за њих, мали тимови су флексибилнији и лакше се прилагођавају новостима, потребама тржишта или трендовима.

Какав план развоја можемо очекивати, где видите пројекат Витаминоза за годину дана?

У наредних неколико месеци проширићемо писање на теме о здравом животу, велнес-у о здравој исхрани, касније ћемо додати део о болестима, а у будућности и део питај за савет, где ће читаоци добијати одговоре на своја питања од стручњака. За почетак Витаминоза биће за српско говорно подручје, било да живе у Србији или ван ње. За друге језике видећемо у будућности.

Остављате ли простор за сарадњу са Вашим читаоцима, и како Вас могу контактирати они који имају добре и занимљиве идеје за Вас сајт?

Наравно да је сарадња могућа, било кроз директну сарадњу људи који ће видети себе у идеји и желети да пишу, а и савети и предлози читалаца су добродошли. Прво питаћемо људе шта желе да виде на сајту Витаминоза и колико им је то важно. Али не тако директно с погледом у будућност него у прошлост – дакле шта су досада све читали, или како су били задовољни, чиме тачно нису били задовољни на другим сајтовима. Наравно то иде до неке границе. Хенри Форд је након стварања свог познатог модела Т изјавио: Да сам питао људе што желе, рекли би ми да им направим бржег коња. Затим следи стандардизација – шта треба писати, да бисмо осигурали да читаоцима пружимо оно што желе. Ништа се не подразумева. Подразумевање једнако неразумевању, ово сам давно научио сам уз Цицерона, а Волтаире је говорио – a Common sense is not so common – дакле, здрав разум није тако честа појава. Ово јако јако важно посебно за нов сајт, јер конкуренција увек постоји. Када све добро ради, идемо даље. Што се контакта тиче, могу да контактирају директно или преко сајта Витаминоза.

Посетите www.vitaminoza.info

 

Коментара: 0


# интервју сајт Марко Јовановић др
@MarkoodMorave @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима