Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нова флексибилна вештачка кожа може осетити притисак, температуру и влажност

rss

05.01.2015. Др Марко Јовановић

Прва флексибилна вештачка коже развијена је да може осетити притисак, температуру и влагу, а чак има и уграђене грејаче који је загревају на истој температури као и људска кожа.

Нова флексибилна вештачка кожа може осетити притисак, температуру и влажност

Истраживачи у Кореји и САД-у развили су прву реалистичну растегљиву вештачку кожу, која може узима информације из своје околине и пренеси поруке назад у нервни систем особе која је носи. Направљена од флексибилне пластике који садржи низ ултра танких златних и силиконских сензора, ова нова кожа може рећи свом „носиоцу“ да ли држи топло или хладно пиће, да ли додирује нешто суво, влажно, меко, или тврдо.

Простетске удови су доста развијени у последњих неколико година. Пре само неколико месеци, истраживачи у Шведској су најавили да су створили први протезу руку коју могу директно прикључити пацијенту на костију, нерве и мишиће, а да претвара њихове мисли у активности. Други тим је створио само-излечиву простетску кожу, а други је успео да њихове протезе буду 1.000 пута више сензибилније него стварна људска кожа. Али у свим овим случајевима, не постоји начин да пацијент зна да ли држи нешто што је невероватно вруће, или ако ће испустити нешто јер немају одговарајућу контролу над њим.

Дакле истраживачи које предводи Дае-Хјеонг Ким из Националног универзитета у Сеулу развили су вештачки направљену кожу, од растегљивог, транспарентног силиконског материјала под називом полидиметилсилоксана (ПДМС), који се могу омотати око простетичких удова.

Она има 400 сензора по квадратном милиметру, које производе електричне сигнале када су истегнути или спљескани и могу осетити температуру свега шта додирну. Такође садржи сензоре причвршћене уређајима који се зову кондензатори, која упијају влагу и затим се измери колико утиче на способност материјала да чува електрични набој. Ово мерење се потом користи за тренутно утврђивање нивоа влаге када вештачка кожа дође у додир са.

И како су тестирали ово? Коришћењем мокрих и сувих пелене, наравно:

Kim et al./Nature Communications

Материјал је толико паметан, његови сензори се могу програмирати да дозвољава одређени степен пастезања према постављеној протези. Према Талботу, тим је користио камере за брзо снимање да схвати како се права шака покреће и кожу која се растеже и сходно томе прилагодили вештачку кожу. Дакле, у области које не треба много истезања, око прстију, тим се фокусира на постављање материјала са пуно сензора.

"Ако имате ове сензоре са високом резолуцијом на прстима, можете имати исти тактилни додир који би нормална рука пренела до мозга," каже један члан тима, Розбех Гафари. Ови сензори се зову зову МЦ10 и они су из америчке старт-уп технологије, рекао је Дејвид Талбот за МИТ Технолошки Преглед.

Али у другим областима којима је потребно више флексибилности, као што су врхови прстију и дланови, тим је пројектовао да материјал има простора да се растегне и прошири до 16 одсто.

Објављено, тим каже да су такође направили да кожа изгледа реално, тако што су монтирали грејне уређаје да буде топла на додир. "Да протезе и вештачка кожа изгледали реално, њихова температура мора се контролисати да одговара људском телу,".

Одлично је за кожу да додирује разне ствари, али је бескорисно ако не се може уклопити у нервни систем особе која је носи и да јој пеноси информације о томе. Ово је следећи корак тима у истраживању, као што је објаснио Дејвид Талбот за МИТ Технолошки Преглед:

"У демонстрацији таквог интерфејса, Дае-Хјеонг Кимповезао је паметну кожу за мозга пацова и био је у стању да измери реакције у чулном кортекса животиње. Ово међутим није показало да ли, и у којој мери , је  пацов осецао топлоту, притисак, или влагу. "

"Да кажем разликује осећаје", рекао је Ким, "морамо да се пређемо на веће животиње, која би била наш будући посао."

Извор: Science Alert, MIT Technology Review


# Марко Јовановић др вештачка кожа кожа
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима