Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кућни тестови на корону стигли у апотеке у Србији

rss

17.12.2020. Н1

Кућни тестови на коронавирус стигли су у апотеке у Србији и колико данас би требало да буду у продаји.

Фото: архива

Јасминка Бјелетић из Апотека Београд каже да ови тестови врло једноставно раде, да имају јасно упутство и да могу да буду замена за PCR тест.

“Ми смо данас наручили тестове за утврђивање присуства вируса корона, такозване кућне тестове. Сада штампамо упуства за свако појединачно паковање и они ће бити у продаји од овог поподнева у око 40 наших установа Апотеке Београд. Цена је 1.296 динара“, каже Бјелетић за портал Нова.рс.

Како наводи, тестови су врло осетљиви, око 98 одсто. Произвођач је фирма из Јужне Кореје, а Агенција за лекове Републике Србије је одобрила овај тест.

Јасминка Бјелетић објаснила је и како се ради овај кућни тест на корону.

“Уз њега иде јесноставно упутство – узима се брис из носа штапићем, на слици је показано колико дубоко треба да се стави штапић у нос, колико да се задржи, а затим се штапић стави на плочицу. Ако се појаве две црте, значи да је тест позитиван и он не може да буде лажно позитиван – ако је позитиван, заражени сте. А ако је негативан, не мора да значи да нисте заражени, то каже и упозорење на тесту. Могуће је у том случају да сте заиста негативни, али и да није прикупљено довољно материјала за тест”, каже Бјелетић и истиче да је тест најбоље радити други, трећи дан од појаве симптома.

Она је објаснила и да ли, на основу свега овога, кућни тест можемо да доживимо као замену за PCR тест.

“Апсолутно. И цена је знатно повољнија. Овај тест ће сигурно олакшати пацијентима да на време сазнају да ли имају ковид, посебно када крену и друге обичне вирусне инфекције. Моћи ће лако и брзо да знају да ли је реч о ковиду или обичном вирусу, тј. прехлади”, закључује саговорница.

Извор


# коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима