Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Имунотерапија - нада за оболеле од карцинома плућа, дебелог црева и меланома

rss

29.01.2017.

У Србији сваке године од малигних болести оболи око 35.000 од чега премине 21.000 људи.

Имунотерапија - нада за оболеле од карцинома плућа, дебелог црева и меланома

Развој медицине и технологије последњих година је омогућио да поред конвенционалних метода у лечењу канцера, попут радиотерапије и хемотерапије, све већу улогу има имунотерапија која делује на имуни систем пацијента и тако јача природне одбрамбене механизме организма. Она омогућава и ефикасне нападе на ћелије рака и тако спречава њихов раст или, пак, потпуну елиминацију из организма.

У клиникама Аџибадем (Acibadem) здравственог система овај вид лечења је веома значајан, јер може да обезбеди дугорочне клиничке резултате и значајно продужи животни век чак и код пацијената са метастатском болешћу.

"Улога имунотерапије је посебно значајна када стандардне методе лечења нису дале адекватне резултате и када болест напредује упркос примењеном третману. Овај метод се најчешће користи у третману карцинома плућа, бубрега, дебелог црева и меланома. У Аџибадему се успешно користе четири вида имунотерапије - примена моноклонских антитела, вакцине, "checkpoint" инхибитори и неспецифична имунотерапија", истиче проф. др Oзлем Ер (Özlem Er), специјалиста онкологије.

Она појашњава да оног тренутка када ћелије имуног система дођу у контакт са супстанцама које су непознате организму, почињу да производе антитела. Она се везују за непознату супстанцу чиме је она “обележена” и препозната од стране имуног система што покреће низ реакција чији резултат је њено уништење. Могуће је, такође, у лабораторијима произвести тзв. моноклонска антитела која стручњаци дизајнирају тако да се везују за специфичне структуре на ћелијама тумора. Када се моноклонско антитело веже за ћелију тумора, имуни систем је препознаје као штетну и покреће низ реакција које доводе до њеног уништења.

"Један од видова имунотерапије је и примена вакцина са циљем да имуни систем покрене продукцију антитела. Имамо вакцине за превенцију рака грлића материце које утичу на ХПВ вирус који је један од изазивача ове болести. Други тип вакцина се користи са циљем да тумор учини познатим и видљивим за имуни систем који ће онда моћи да се бори против њега и спречи повратак болести", истиче др Ер.

Стручњаци су идентификовали и одређене сигналне путеве који су кључни за способност имуног система да контролише туморски раст. Они се још називају “checkpoints” или контролне тачке имуног система и већина тумора их користи да избегне имуни систем организма. Лекови познати као "checkpoint inhibitori" су антитела која блокирају ове путеве и на тај начин омогућавају имуном систему да препозна тумор и адекватно одговори на његово присуство у организму.

"Истакла бих и неспецифичну имунотерапију која се примењује после или истовремено са хемотерапијом и радиотерапијом, и укључује протеине који не делују циљано на саме туморске ћелије, већ јачају имуни систем. Ове супстанце природно производи наш организам, а могу се произвести и у лабораторији и користити за јачање имуног система", каже др Ер.

Више информација:

Представништво Аџибадем (Acibadem) у Београду:
Улица Светозара Марковића 68
Београд

011 265 88 62
062 820 81 51

email: [email protected]
www.acibadem.rs

Представништво Аџибадем (Acibadem) у Нишу:
Улица Драгише Цветковића 30 (бивша улица Божидар Аџије)

018/538 610
060/33 99-315
email: [email protected]

Коментара: 0


# канцер Марко Јовановић др имунотерапија имунитет Аџибадем плућа меланом
@MarkoodMorave @acibademuniv @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима