Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хамам – турско парно купатило

rss

25.09.2018. Наташа

Хамам, труско или парно купатило савршен је избор за релаксацију након стресног дана или једноставно за прочишћавање организма.
Боравак у просторији где је ваздух засићен влагом а темепература дотиже до 50 степени целзијусових одлично утиче на окрепљење организма али и блиставост наше коже...

хамам

Турско купатило потиче са блиског истока, па је просторија намењена за хамам углавном декорисана у источњачком стилу, како би имали утисак као да сте у сред њихове културе.

За коришећење турског купатила постоји неколико основих правила.

1. Пре свега ,обавезно је туширати се пре уласка у просторију. 

2. У хамам се никако не улати наг, већ у пешкиру или у купаћем костиму, а са собом можете понети пешкир. 

3. У свакој просторији имате неколико нивоа за седење, па ако нисте сигурно колико вам прија овај вид релаксације, пожељно је да кренете од првог степеника. Ако вам прија, након 5 минута пређите на виши степеник. У супротном, ако вам не прија боравак на ваздуху засићеном паром, што пре напустите парно купатило.

4. Правилно уживање траје до 20 минута, након којег треба да се истуширате. 

5. Обавезно је да туширање  кренете млаком до хладном водом како би тело било стимулисано. 

6. Након боравка у хамаму препоручује се да конзумирате доста течности и добро нахраните кожу хидратантном кремом.

Већина СПА центара има просторије за одмор, где се можете релаксирати до поновног боравка у парном купатилу. Никада немојте почети следећи третман уколико вам је тело још увек топло, јер ако то учините, постоји опасност од преоптерећења циркулације. 

Ако се тело након парног купатила није правилно охладило не треба понављати третман! Будите опрезни!

У данашње време јако пуно хотела, бања и спа центара нуди ову услугу. Па тако можете бирати од луксузних парних купатила до оних који су приступачни ценовно већини људи.

Идеје где можете путовати и пронаћи одговарајуће парно купатило, можете добити на овом туристичком сајту.

Историја парног купатила сеже у далеку прошлост. Популарно у античкој Грчкој, парно купатило је било постепено прихваћено од стране Римљана под именом "Судаториум", који је с временом постао незамењив део римских купатила кроз цели период владавине Римског Царства. 

И поред тога што су парна купатила грађена чак и у Еуропи, ширење истих је било врло ограничено у стару, али са развојем парне технологије то се може уградити у многа купатила за врло прихватљиву цену.


# парно купатило хамам
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима