Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Директор Дома у Кулини не жели да говори док му не нареди министар

rss

26.05.2020.

Дом у Кулини крај Алексинца, у коме се негују одрасли теже ометени у менталном развоју, једна је од многих установа социјалне заштите која се суочила са короном. Радници сведоче о пропустима у јеку епидемије - да су у почетку радили скоро без икакве заштите, а потом и 16 сати проводили под пуном опремом како би збринули оболеле.

Фото: архива

Ипак, директор Војкан Станојевић о томе није желео да говори док му, како каже, не нареди министар. Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски каже да је ово једна од ретких установа која је реаговала на време и у којој се очекује крај епидемије.

Кулина је установа социјалне заштите у коју су смештени одрасли ометени у менталном развоју, теже и тешке менталне ометености. Крајем марта вирус је ушао и у ову установу на југу, а два месеца касније радници су почели да говоре о томе како је изгледала борба са короном.

У писму које су доставили Јужним вестима сведоче да су прво радили без опреме, а да потом нису ишли својим кућама и радни дан им је трајао и 16 сати.

Радници су морали да перу рукавице, а једну маску носили по два дана. 15 дана ништа није предузео директор установе, господин Војкан Станојевић. Главна сестра наравано одбија да прими раднике на испомоћ. У јеку епидемије у карантину се радило даноноћно, па чак и до 16 сати дневно, али под пуном опремом (скафандер, визир, маске). У то време господин Станојевић је боравио у управној згради и прати Фб и остале друштвене мреже. Наравно прати ситуацију да ли ће неко од радника да избаци неку истину - пишу запослени.

Такође тврде да су радници на уговору на одређено време уцењивани да продуже рад у карантину и не иду кући како би добили посао. Оно што издвајају као проблем је и то што су након тестирања, уместо да остану у Дому, послати кући да чекају резултате, уз напомену да о томе не говоре јавно.

Тако су 4 радника позитивних на ковид 19 из карантина отишли кући, па тек сутра, прекосутра сазнали да су ковид позитивни. Руководство дома, главне сестре и директор, то не схватају као проблем. О оваквој ситуацији у Дому упућено је и надлежно Министарство, али господин министар Зоран Ђорђевић, наравно, ћути, избори се ближе - наводе радници.

О томе како је двомесечна борба са вирусом корона изгледала у једној од установа социјалне заштите на југу Србије у којој су најтежи болесници, али ни о примедбама радника, директор Дома у Кулини Војкан Станојевић није желео да говори.

Жао ми је, али ми немамо право да дајемо информације, све информације даје Министарство ресорно. Министар Ђорђевић, њему можете да се обратите, па ће он мени да нареди и онда није проблем уопште - кратко је рекао Станојевић.

Новинари су питања о овим проблемима послали Министарству за социјална питања и тражили дозволу за разговор са директором.

Сотировски: Ускоро се очекује крај епидемије у Кулини

Колико је укупно оболелих штићеника и запослених било у Кулини, да ли је било преминулих и колико, такође су питања која су послата Министарству и која новинари нису успели да добију од директорка који није имао "наредбу министра" да о томе говори.

О томе каква је тренутно ситуација у Дому пристала је да говори начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, која је на челу Окружног штаба за ванредне ситуације, али је и она за детаљне податке упутила на директора установе.

Сотировски каже да према последњем извештају који је добила више нема позитвних на вирус корона, али да је ова установа још 14 дана у обавезном карантину и да се надају да ће 10. јуна ођавити ковид у Кулини.

Они су за разлику од других установа социјалне заштите на време реаговали, на време су пријавили и на време спречили ширење заразе. Врло брзо су прогласили карантин у карантину, то значи да је цео објекат у карантину и плус пошто су они павиљонски дом, један павиљон су издвојили за људе који су позитивни. Вирус је дефинитивно ушао од радника. Тачно се зна и ко је нулти позитивни и ко је донео вирус и када - појашњава начелница.

Каже да су брзо успоставили сарадњу са Здравственим центром у Алексинцу који је послао раднике на испомоћ оног тренутка када је први запослени у Кулини оболео. Такође тврди да су у сваком тренутку имали довољан број лекара, медицинских сестара и техничара, те нису имали никаквих проблема.

Један запослени у Кулини је преминуо од вируса и то је једини званични податак до сада, а Сотировски каже да према њеним информацијама нико од штићеника није изгубио живот.

Њихови штићеници, њихово стање је иначе изузетно тешко, то је најтежа ретардација, уз то и хроничне болести. Неки од њих су били на лечењу у КЦ, 3 корисника су била на лечењу у КЦ Ниш, они код којих је било потребно покривени су терапијом. Колико знам, није било преминулих у Кулини сем тог једног запосленог. Он је био на респиратору, радио је на месту радног терапеута на економији - додаје Сотировски.

Такође каже да је Кулина добила покретни рендген апарат и да је држава донирала сву неопходну опрему овој установи на време.

Аутор:Ј. Адамовић Извор:Јужне вести


# Зоран Ђорђевић Драгана Сотировски Војкан Станојевић Дом Кулина коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима