Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли електронске цигарете да могу помогну пушачима да оставе пушење?

rss

05.01.2015. Др Марко Јовановић

Медицински уређаји обично не долазе у укусима попут "Spiked Nog", "Apple Jaxx" или "Aphrodite’s Affair" али присталице електронских цигарета, уведених у 2006., тврде да никотински испаривачи у облику оловке поможу пушачима да прекину навику.

Да ли електронске цигарете да могу помогну пушачима да оставе пушење?

Сада, преглед научне литературе, објављеном данас, даје кредибилитет ове тврдње, иако још увек смо далеко од коначног одговора.

Спроводен у Уједињеном Краљевству у Кохран центру, преглед је фокусиран на само две случајне контролисане студије, али и користи податке из 11 узајамних студија, што у односу људе који су већ покушали да престану пушење са и без е-цигарета. Све у свему, подаци "говоре да електронске цигарете могу бити од помоћи [да] престанете са пушењем и смањити потрошњу цигарета," каже главни аутор и научник бихевиоралиста Хајден МекРоби са Волфсон Института за превентивну медицину у Лондону.

После годину дана, учесници истраживања, који су користили уређаје имали су више него два пута веће шансе (4% у односу на 9%) да успешно престану у поређењу са онима који користили плацебо испариваче (vaporizer) без никотина. Још 36% корисника е-цигарета били у могућности да смањи број традиционалних цигарета, који су пушили раније за 50% или више. Али 28% од плацебо корисника такође је смањио потрошњу цигарета за најмање 50%, што указује да су неки од моћи е-цигарета за одвикавање од пушења, сам чин "пушења" е-цигарета.

Будући да постоји толико мало студија које истражују како добро електронске цигарете се користе као средство за одвикавања, нивои поверења у податке које је дало истраживање су ниски и процене ефикасности ће се вероватно променити. Али свеједно, МекРоби каже он би препоручио е-цигарете пријатељу или члану породице који је покушава да престане да пуши. Он мисли да здравствени радници да треба буду отворенији у препоруци уређаја.

Кохраново истраживање је тражило знаке озбиљних нежељених реакција на терапију  е-цигарета, али нису ништа нашли. То свакако не значи да су е-цигарете су потпуно безопасне. "Још увек не знамо ризик од дуготрајне употребе," каже МекРоби. У ранијим анализама њихових испарења појавиле су се бројне токсичне хемикалије и тешких метали. Да ли се ова једињења налазе у дозама довољно великим да изазову дугорочне здравствене проблеме, остаје да се види. Али у поређењу о штета од дувана, "стварни ефекти по здравље ће сасвим вероватно бити мањи, јер е-цигарете имају мање токсина у испарењима", каже Сузајн Шик биолог у Центру за контролу дувана, Истраживање и Образовање на Универзитету у Калифорнија, Сан Франциско.

Наравно, сигурна ствар је да се избегну цигарете, електронске или свакле друге, све заједно. Али за оне који су већ зависници од никотина, е-цигарете могу бити мање од два зла. "Ја се сада надам да расправа може прећи на то, како најбоље можемо посаветовати и дати подршку пушачима који користе ове производе да потпуну престану да пуше, што пре", рекао је у званичном саопштењу Ен Мекнил, професор дуванске зависности у Националном центру зависности на Краљевском колеџу у Лондону. Кохранове истраживање позива на даље студије, посебно поређење е-цигарета са другим методама одвикавања, попут фластера, у погледу безбедности и ефикасности. "Требамо више података за јачање доказе", каже МекРоби.

Source:ScienceMag


# цигарете Марко Јовановић др пушење
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима