Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Da li elektronske cigarete da mogu pomognu pušačima da ostave pušenje?

rss

05.01.2015. Dr Marko Jovanović

Medicinski uređaji obično ne dolaze u ukusima poput "Spiked Nog", "Apple Jaxx" ili "Aphrodite’s Affair" ali pristalice elektronskih cigareta, uvedenih u 2006., tvrde da nikotinski isparivači u obliku olovke pomožu pušačima da prekinu naviku.

Da li elektronske cigarete da mogu pomognu pušačima da ostave pušenje?

Sada, pregled naučne literature, objavljenom danas, daje kredibilitet ove tvrdnje, iako još uvek smo daleko od konačnog odgovora.

Sprovoden u Ujedinjenom Kraljevstvu u Kohran centru, pregled je fokusiran na samo dve slučajne kontrolisane studije, ali i koristi podatke iz 11 uzajamnih studija, što u odnosu ljude koji su već pokušali da prestanu pušenje sa i bez e-cigareta. Sve u svemu, podaci "govore da elektronske cigarete mogu biti od pomoći [da] prestanete sa pušenjem i smanjiti potrošnju cigareta," kaže glavni autor i naučnik bihevioralista Hajden MekRobi sa Volfson Instituta za preventivnu medicinu u Londonu.

Posle godinu dana, učesnici istraživanja, koji su koristili uređaje imali su više nego dva puta veće šanse (4% u odnosu na 9%) da uspešno prestanu u poređenju sa onima koji koristili placebo isparivače (vaporizer) bez nikotina. Još 36% korisnika e-cigareta bili u mogućnosti da smanji broj tradicionalnih cigareta, koji su pušili ranije za 50% ili više. Ali 28% od placebo korisnika takođe je smanjio potrošnju cigareta za najmanje 50%, što ukazuje da su neki od moći e-cigareta za odvikavanje od pušenja, sam čin "pušenja" e-cigareta.

Budući da postoji toliko malo studija koje istražuju kako dobro elektronske cigarete se koriste kao sredstvo za odvikavanja, nivoi poverenja u podatke koje je dalo istraživanje su niski i procene efikasnosti će se verovatno promeniti. Ali svejedno, MekRobi kaže on bi preporučio e-cigarete prijatelju ili članu porodice koji je pokušava da prestane da puši. On misli da zdravstveni radnici da treba budu otvoreniji u preporuci uređaja.

Kohranovo istraživanje je tražilo znake ozbiljnih neželjenih reakcija na terapiju  e-cigareta, ali nisu ništa našli. To svakako ne znači da su e-cigarete su potpuno bezopasne. "Još uvek ne znamo rizik od dugotrajne upotrebe," kaže MekRobi. U ranijim analizama njihovih isparenja pojavile su se brojne toksične hemikalije i teških metali. Da li se ova jedinjenja nalaze u dozama dovoljno velikim da izazovu dugoročne zdravstvene probleme, ostaje da se vidi. Ali u poređenju o šteta od duvana, "stvarni efekti po zdravlje će sasvim verovatno biti manji, jer e-cigarete imaju manje toksina u isparenjima", kaže Suzajn Šik biolog u Centru za kontrolu duvana, Istraživanje i Obrazovanje na Univerzitetu u Kalifornija, San Francisko.

Naravno, sigurna stvar je da se izbegnu cigarete, elektronske ili svakle druge, sve zajedno. Ali za one koji su već zavisnici od nikotina, e-cigarete mogu biti manje od dva zla. "Ja se sada nadam da rasprava može preći na to, kako najbolje možemo posavetovati i dati podršku pušačima koji koriste ove proizvode da potpunu prestanu da puše, što pre", rekao je u zvaničnom saopštenju En Meknil, profesor duvanske zavisnosti u Nacionalnom centru zavisnosti na Kraljevskom koledžu u Londonu. Kohranove istraživanje poziva na dalje studije, posebno poređenje e-cigareta sa drugim metodama odvikavanja, poput flastera, u pogledu bezbednosti i efikasnosti. "Trebamo više podataka za jačanje dokaze", kaže MekRobi.

Source:ScienceMag

Komentara: 0


# cigarete Marko Jovanović dr pušenje
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima