Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Базар здравља поводом светског дана здравља

rss

03.04.2017.

Дом здравља Алексинац обележиће светски дан здравља, 7. април.

Базар здравља поводом светског дана здравља

Екипа ДЗ Алексинац, у сарадњи са Црвеним крстом, обележиће овај дан Базаром здравља и предавањемна тему здравља.

Базар здравља, од 9 до 11 сати, испред канцеларије ОТИС-а, у центру града, бесплатно мерење ниво шећера у крви и висину крвног притиска, уз одговарајући здравствено-васпитни материјал;

Предавање на тему здравља специјалисте др мед. Маше Милчић од 17 сати, такође у ОТИС-у, где ће грађани такође моћи да провере крвни притисак, ниво шећера у крви и добити стручне савете лекара о здравственој превенцији.

Акцију ће спровести Служба за здравствену заптиту одраслих становника и Одељење поливалентне патронаже.

Позивају се заинтересовани грађани да присуствују предавању и акцији.

Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.

Депресија је један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији. Према подацима из извештаја Светске здравствене организације из 2017. године (Глобално здравље: Процене депресије и других менталних поремећаја), од депресије у Србији пати 419.302 особе (5% популације).

Депресија више оптерећује жене код којих заузима треће место, док је код мушкараца оптерећење депресијом на шестом месту.

Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

Светска здравствена организација у овогодишњој кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија најчешће погађа: адолесцентима и младим одраслим особама, женама у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старијим особама (преко 60 година).


# Дом здравља Црвени крст здравље Маша Милчић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима