Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Због жутице неизвесно одржавање октобарског вашара

rss

12.10.2012. Радио Алексинац

Појава жутице на подручју општине Алексинац прети да спречи одржавање овогодишњег последњег вашара у граду на Моравици. Штаб за ванредне ситуације је на данашњој седници донео једногласну одлуку да се предложи забрана одржавања вашара у Алексинцу 27. октобра, а коначну реч о овом предлогу даће Окружни штаб за ванредне ситуације.

Због жутице неизвесно одржавање октобарског вашара

Чланови алексиначког Штаба код доношења овакве одлуке руководили су се препоруком докторке Јелене Обреновић из Института за јавно здравље “Батут” у Београду коју им је пренео овдашњи епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

У изјави за наш радио, ПР општине Алексинац Јована Павловић каже да се заједничком акцијом алексиначке Хигијенско-епидемиолошке службе, Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац и Црвеног крста Алексинац улажу максимални напори на сузбијању епидемије. Без обзира на ове мере, доктор Живадиновић очекује повећање броја оболелих од заразне жутице у наредним месецима, кроз природни процес ширења ове болести који је незаустављив, а који се интезивира управо у јесењим месецима.

Такође, увидом у стање на терену, запажено је да наши грађани нису озбиљно схватили ову епидемију, нити да се придржавају препоручених мера хигијене у довољној мери.

Доктор Живадиновић је Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац обавестио да је до јучерашњег дана од заразне жутице типа А оболело 78 особа са територије 7 насељених места (Мозгово-55, Алексинац-14, Прћиловица-2, Доњи Љубеш-2, Црна Бара-2, Грејач-1 и Моравац-1).

Иако је епидемија кренула у Алексинцу, из Мозгова је чак 70,5 % оболелих. Како је речено, међу оболелима је и 17 малолетне деце.

Живадиновић је истакао да епидемија заразне жутице у Алексинцу има све карактеристике контактне епидемије, са по неколико новооболелих сваког дана. Поменуто је и то да је епидемија кренула од једног брачног пара из Алексинца, који је у родбинским везама са једном породицом из Мозгова. Већина осталих оболелих на територији општине Алексинац има директне везе са неким од становника Мозгова.


# Алексинац Прћиловица Родољуб Живадиновић Доњи Љубеш штаб за ванредне ситуације Црна Бара
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима