Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zbog žutice neizvesno održavanje oktobarskog vašara

rss

12.10.2012. Radio Aleksinac

Pojava žutice na području opštine Aleksinac preti da spreči održavanje ovogodišnjeg poslednjeg vašara u gradu na Moravici. Štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo jednoglasnu odluku da se predloži zabrana održavanja vašara u Aleksincu 27. oktobra, a konačnu reč o ovom predlogu daće Okružni štab za vanredne situacije.

Zbog žutice neizvesno održavanje oktobarskog vašara

Članovi aleksinačkog Štaba kod donošenja ovakve odluke rukovodili su se preporukom doktorke Jelene Obrenović iz Instituta za javno zdravlje “Batut” u Beogradu koju im je preneo ovdašnji epidemiolog dr Rodoljub Živadinović.

U izjavi za naš radio, PR opštine Aleksinac Jovana Pavlović kaže da se zajedničkom akcijom aleksinačke Higijensko-epidemiološke službe, Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac i Crvenog krsta Aleksinac ulažu maksimalni napori na suzbijanju epidemije. Bez obzira na ove mere, doktor Živadinović očekuje povećanje broja obolelih od zarazne žutice u narednim mesecima, kroz prirodni proces širenja ove bolesti koji je nezaustavljiv, a koji se intezivira upravo u jesenjim mesecima.

Takođe, uvidom u stanje na terenu, zapaženo je da naši građani nisu ozbiljno shvatili ovu epidemiju, niti da se pridržavaju preporučenih mera higijene u dovoljnoj meri.

Doktor Živadinović je Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac obavestio da je do jučerašnjeg dana od zarazne žutice tipa A obolelo 78 osoba sa teritorije 7 naseljenih mesta (Mozgovo-55, Aleksinac-14, Prćilovica-2, Donji Ljubeš-2, Crna Bara-2, Grejač-1 i Moravac-1).

Iako je epidemija krenula u Aleksincu, iz Mozgova je čak 70,5 % obolelih. Kako je rečeno, među obolelima je i 17 maloletne dece.

Živadinović je istakao da epidemija zarazne žutice u Aleksincu ima sve karakteristike kontaktne epidemije, sa po nekoliko novoobolelih svakog dana. Pomenuto je i to da je epidemija krenula od jednog bračnog para iz Aleksinca, koji je u rodbinskim vezama sa jednom porodicom iz Mozgova. Većina ostalih obolelih na teritoriji opštine Aleksinac ima direktne veze sa nekim od stanovnika Mozgova.

video...

Komentara: 0


# Aleksinac Rodoljub Živadinović Donji Ljubeš štab za vanredne situacije Crna Bara
@



 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}