Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Школа будућности" на Алексиначком Руднику

rss

23.09.2014. Радио Алексинац

Пилот пројекат „Школа будућности – 1 ученик : 1 рачунар” у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ на Алексиначком Руднику почиње данас од 11 часова у присуству министра просвете Срђана Вербића и амбасадора САД у Србији Мајкла Кирбија.

"Школа будућности" на Алексиначком Руднику

Како је прецизирано, циљеви пилот пројекта су испитивање модела наставе „1 ученик : 1 рачунар“ у другом циклусу основног образовања, прикупљање података о искуствима и проблемима у примени оваквог концепта у школама Републике Србије, као и могућих решења, до формулисања модела позитивне праксе који би могао да буде реплициран у другим школама.

Уз помоћ 30 таблет рачунара за ученике, 10 рачунара за наставнике, пројектор, интерактивну таблу, софтвере и специјално опремљену учионицу, ученици ће имати прилику да на најсавременијим средствима побољшају квалитет наставе, унапреде своја знања на рачунару, повећају продуктивност у раду. После завршетка пројекта сва опрема, у вредности од око 38.000 долара, остаје као донација школи, а то је за сиромашну општину попут алексиначке велика помоћ, истиче директорка ОШ „Јован Јовановић Змај“ Зорица Милојковић.

- За само отварање планирали смо један огледни час који ће одржати наставница Сунчица Стевановић са ученицима седмог разреда, а они су у ствари и огледно одељење за овај пројекат на нивоу Србије. С обзиром да живимо у општини која је у четвртој групи по неразвијености, немамо довољно средстава за опремање једне овакве учионице. Низ савремених средстава смо добили и просто смо поносни што је и школи и општини указано овако велико признање кроз реализацију пројекта.

Пилот пројекат ће трајати годину дана, током школске 2014/15. године, а за то време школа ће активно радити и сарађивати на пројекту са Мајкрософтом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Идеја Мајкрософта је реализација пројекта кроз наставу употребом рачунара, где рачунар има значајну улогу у наставном плану и програму.

Поред министра Вербића и амбасадора Кирбија, свечаном почетку пројекта присуствоваће и директор Мајкрософта за Србију Жељко Војиновић, директор Завода за уџбенике и наставна средства Драгољуб Којчић, начелник Школске управе, директори свих основних и средњих школа са територије наше општине, као и представници локалне самоуправе.

 


# Алексиначки Рудник Зорица Милојковић школа Јован Јовановић Змај ОШ Срђан Вербић Мајкл Кирби Мајкрософт САД Јован Јовановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима