Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Санирана лева обала Јужне Мораве код Тешице

rss

31.07.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

На најкритичнијем делу обале, у дужини од око 150 метара, изграђена нова шкарпа, у коју је уграђено око пет хиљада кубика камена. Радове успешно извело Д.П. “Ерозија“ из Ниша.

Санирана лева обала Јужне Мораве код Тешице

Када је у пролеће лане, набујала и помахнитала Јужна Морава, запретила да ће код храма Пресвете Богородице, у доњем делу насеља Тешице, променити ток, Тешичанима се ледила крв у жилама, од помисли на штете са несагледивим последицама. Али, не само њима већ и житељима неколико села низводно, попут Лужана, Нозрине, Моравског Бујмира.

Најугроженији су били корисници, њих око 380, психогеријатријског оделења, Геронтолошког центра „Јеленац“ из Алексинца. За њихову безбедност, био је забринут и Министар рада, запошљавања и социјалне заштите, Владе Србије, Александар Вулин, који их је у те дане посетио. Поред корисника Дома, био је угрожен храм Пресвете Богородице, парохијски Дом и десетак домаћинстава у окружењу.

Запослени у Дому и велики број житеља Тешице, који су се одазвали на позив Месне заједнивце, организовали су акцију пуњења џакова песком, ради заштите од продора воде.

Међутим, захваљујући брзој и интервентној акцији Д.П. “Ерозија“ из Ниша, заустављено је даље рушење обале и спречена промена тока Јужне Мораве. Они су великим камионима из Каменолома Долац, код Беле Паланке, довозили камен и помоћу крана са корпом спуштали у корито Јужне Мораве, правећи ткз. зубове, који су спречавали таласе да диретно ударају у обалу, чиме долази до рушења.

На дужини од око 120 метара, поставили су пет зубова у којима је уграђено по 150 кубика камена. Затим су, у истој дужини, изградили нови земљани бедем, пошто је стари подигнут још 1963. године, вода однела, како не би дошло до изливања Јужне Мораве.

Када се вода повукла у своје корито „Ерозија“ из Ниша је наставила са санацијом леве обале у овом делу насеља Тешице. У току прошле и почетком ове године, пошто им је време ишло на руку, довозили су и складирали испред бедема око пет хиљада кубика камена. Не обичног, већ праве „грамаде“, које су помоћу крана спуштали и ређали, једну по једну, од дна до врха бедема.

Као што се на снимку види, на дужини од око 150 метара, изграђена је ткз. нова шкарпа, па сада у овом некада најкритичнијем делу, ОБАЛА ЈЕ КАО ТВРЂАВА. По мишљењу стручњака може да одоли и највећим ударима таласа, без обзира на набујалост Јужне Мораве.

Захваљујући „Ерозији“ из Ниша, који су успешно и квалитетно обавили радове, на санацији леве обале Јужне Мораве, корисници Дома, Тешичани и житељи села низводно, могу мирно да спавају, јер опасност од њихопвог угрожавања је сада само једна обична прошлост и ништа више.


# Јужна Морава Тешица Александар Вулин насип Ерозија Ниш обала
@VulinAleksandar @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима