Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ружић: Подршка локалној самоуправи у управљању имовином

rss

26.09.2017.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је данас општине и градове да се пријаве за пакете подршке из програма EU Exchange 5, који су намењени за јачање капацитета локалних самоуправа у Србији у области управљања имовином.

Ружић: Подршка локалној самоуправи у управљању имовином

"Важно је да се овај програм настави и да га локалне самоуправе искористе на прави начин. Рок за подношење предлога пројеката је 20. октобар", рекао је Ружић на представљању позива за подношење предлога пројеката у оквиру тог програма.

Он је истакао да укупна вредност програма износи 3,3 милиона евра, од чега су три милиона евра средства ЕУ, а 300.000 евра је суфинансирање јединица локалне самоуправе.

Износ појединачне помоћи за које ће моћи да конкуришу јединице локалне самоуправе је, како је рекао, између 120.000 евра и 200.000 евра.

"Очекује се да из грант шеме буде подржано око 20 пројеката у трајању од 12 до 18 месеци", рекао је Ружић.

Објаснио је да је пројектом Exchange 5 за општине и градове обезбеђен наставак финансијске и стручне подршке за посао који је важан како би се утврдила и пописала јавна својина која је у њиховом власништву и којом могу да располажу.

Ружић је истакао да локалне самоуправе у Србији од доношења Закона о јавној својини 2011. године пролазе кроз сложен и дуготрајан процес успоставлјања власништва над имовином које су користиле.

Додао је и да највећи део, око 85 одсто јединица локалне самоуправе још нема комплетне податке о броју и структури и објектима којима располажу.

Програм помоћи локалној самоуправу финансира ЕУ кроз претприступне фондове, а биће реализована уз подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).


# општина ЕУ општинска управа Бранко Ружић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима