Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Курир: Девет општина без покрића спискале 1,7 милијарди динара!

rss

18.12.2014. Курир

Врбас, Алексинац, Велико Градиште и Житорађа рекордери у арчењу новца пореских обвезника Србије

Радослав Сретеновић, председник Државне ревизорске

Само девет општина у 2013. години без основа, незаконито или неправилно потрошило је око 1,7 милијарди динара тако што је повећавало плате чиновницима, ангажовало фирме без тендера или плаћало обавезе без прописане документације и јавног конкурса.

Ово је показао последњи извештај Државне ревизорске институције.

У Врбасу је власт незаконито исплатила 489 милиона динара, од чега је Центар за физичку културу „Драго Јововић“ добио 52 милиона. Општина је без јавног позива исплатила скоро девет милиона динара, и то милион за саветовање председника општине у вези са проблемима здравства и социјалне политике. Чиновницима је неосновано исплаћено 22 милиона.

Услуге

Општина Алексинац је без основа платила 275 милиона динара. На лични текући рачун шефа рачуноводства Центра за културу и уметност пренела је 1,7 милиона, а без расписивања тендера додељени су послови вредни 168 милиона, па је на име информисања и репрезентације исплаћено 1,5 милиона. Такође, запослени у Општини добили су 9,4 милиона више на име стимулација и незаконито увећаних коефицијената.

Управа Великог Градишта потрошила је 227.000 на таблет рачунаре, 614.000 добиле су политичке странке, а 3,9 милиона завршило је у џепу саветника председника за униформе и гориво полицији, за спортске клубове. Општина је, такође, без валидне документације платила 1,2 милиона за медијске услуге, а 4,7 милиона за поправке месним заједницама. Власт је у Бору без основа платила расходе од 132 милиона динара, од чега је запосленима дала 16,1 милион, а фирмама без тендера доделила послове крпљења рупа и испоруке ИТ опреме - вредне 39,3 милиона. Нова Црња је без јавних набавки платила расходе од 42 милиона, и то адвокатске и угоститељске услуге, куповину горива, возаче. Само чиновници су добили 30 милиона.

Репрезентација

Житорађа је без основа платила 1,1 милион за трошкове за мобилни телефон, за репрезентацију 1,4 милиона, за бензин 1,7 милиона. Тендера није било приликом плаћања услуга вредних 78 милиона. Општина Рача исплатила је 35,4 милиона динара без валидне документације. Од тога је плаћено 167.000 за смештај на службеном путу у иностранство, а 316.000 за услуге информисања јавности.

Чињенице ПРЕКРШАЈИ ОПШТИНА

- исплаћивали зараде, додатке, накнаде супротно прописима

- преузимали и плаћали расходе незаконито

- преузимали и плаћали расходе без валидне документације

- преузимали и плаћали расходе без интерног акта и конкурса

- кршили Закон о јавним набавкама
 


# буџет општина Ненад Станковић ревизија мобилни телефон Радослав Сретеновић трошкови трошење расипањње ДРИ
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима