Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промењен Статут општине Алексинац

rss

24.04.2013. Извор: Радио Алексинац

Данас је одржано 14. заседање СО Алексинац на коме су усвојене промене Статута општине

На данашњој седници СО Алексинац одборници су већином гласова усвојили 22 тачке дневног реда, који је у старту био допуњен са 5 тачака.

Формиран је и нови одборнички клуб бивших одборника ДС-а

Промењен Статут општине Алексинац

 Пре почетка изјашњавања локалног парламента по првој од њих, председник општине Алексинац Ненад Станковић је одборнике обавестио о дешавањима између два заседања.

У протеклом периоду формирана је радна група са Славишом Крстићем на челу, економистом у општинској управи, која ће преговарати са Војском Србије о статусу постојећих војних објеката на територији наше општине.

Председник Станковић похвалио је напоре појединих опозиционих одборника да доведу инвеститоре у нашу општину, а поименце је похвалио одборника Александра Кузмановића који је омогућио успостављане везе између потенцијалног инвеститора и локалне самоуправе. Своје излагање председник Станковић завршио је обавештавањем присутних да се може сматрати да је пројекат јавних радова локалне самоуправе у сарадњи са НСЗ-ом прошао, јер је од ресорног министарства подржан са 3.000.000,00 динара.

У наставку седнице већином гласова потврђени су одборнички мандати Слободану Вујићу из Српске напредне странке и Ивану Димићу из Демократске странке Србије. Након тога је начелник Општинске управе општине Алексинац Дејан Милошевић укратко образложио следећу тачку дневног реда која се тиче давања сагласности на Одлуку о промени Статута општине Алексинац. Одборник Димић указао је на лоше организовану јавну расправу о изменама Статута општине Алексинац на шта, како он каже, указује и чињеница да се на исту није одазвао нико. Одборник Димић је упозорио да измене Статута пружају велике могућности, али могу бити и велика опасност.

По Димићевом мишљењу, лош пример управљања имовином је и давање локала у центру града бесплатно ОТИС-у , након чега је уследила и финансијска помоћ из буџетских средстава како би локал био преуређен. Накнадно је установљено да је локал у процесу реституције, а Димић додаје да он ни не види сврху тог локала јер је питање колико је реалнан број туриста који прођу кроз тај локал. На крају је одборник Димић упозорио да су ингеренције Општинског већа и председника општине предвиђене овим изменама Статута спорне јер отварају могућност да појединац управља локалном имовином.

Одборник Уједињених региона Србије Милош Станојевић сматра да је добро да општина руководи земљиштем које се налази на њеној територији, али је искористио и прилику да апелује на становнике месних заједница да изборе организују озбиљно. Досадашња пракса је показала да месне заједнице не могу да обављају своје функције на адекватан начин управо зато што мештани месних заједница или не знају или не разумеју колико је битно да председник МЗ буде човек који је способан да се бори за ту средину.

Директор ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац Драгослав Живадиновић укратко је изложио Статут овог предузећа, након чега је одборник ДСС-а Димић изнео своја запажања и замерке не само по питању Статута овог предузећа већ и свих осталих који су били на дневном реду. Он је напоменуо да Закон о јавним предузећима јасно регулише услове за именовање Надзорног одбора, као и услове за директоре, а приметио је да се и поред тога поемнути услови у свих пет представљених статута разликују.

Како је нагласио Димић, једино је статут ЈКП Комуналне услуге добар пример и у целости усклађен са законом. У тексту тог статута правилно је дефинисано именовање чланова надзорних одбора, као и њихов рад, али и неопходни услови за избор директора - 7. степен стручне спреме, да кандидат није члан органа политичке странке, односно да је одређено мировање функције у органу политичке странке уколико кандидат постане директор.

Још једна од замерки је била и могућност коју статути дају директорима јавних предузећа која послују са позитивним пословним резултатима да поред права на зараду имају право и на стимулацију. Димић је ову замерку поткрепио објашњењем да чак и директори предузећа која реално послују са губицима, а захваљујући финансијској помоћи из локалног буџета њихово пословање буде приказано као позитивно, могу остварити ово право, што би, по његовим речима, било превише.

Одборник Иван Димић је зато предложио повлачење свих неодговарајућих статута са дневног реда и њихово усклађивање са законима, што Скупштина није прихватила. До краја седнице уз краће дискусије изгласани је верификација и преосталих статута овдашњих јавних предузећа, као и Декларација о проглашењу општине Алексинац за територију без генетски модификованих организама за која је усвојена једногласно.

Нова одборничка група

Након излагања председника опшине Алексинац, за реч се јавио Милан Вељковић, бивши предсеник ОО ДС-а како би информисао јавност о оснивању такозваног Самосталног одборничког клуба који чини 5 одборника. Поред Вељковића одборничку групу чине и Александар Кузмановић, Вукица Петровић, Стевановић Славиша и Аритоновић Новица -  сви досадашњи одборници ДС-а. Како је том приликом рекао господин Вељковић, сви су добродошли у овај клуб, а што се тиче ДС-а политика те странке је за њих постала неприхватљива и због тога су се разишли. Нема политичког непријатељства, али неће бити ни сарадње, објаснио је Вељковић. Овај клуб ће представљати конструктивну опозицију и подржаваће предлоге и идеје које сматрају да исправним.


# председник општине Александар Кузмановић Дејан Милошевић Иван Димић ОТИС ДС општина Драгослав Живадиновић скупштина Дирекција Милан Вељковић Комуналне услуге ЈП Вукица Петровић Ненад Станковић седница статут избор директора Милош Станојевић
@demokrate @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима