Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Став СПС-а поводом понуде за реконструкцију водовода

rss

14.09.2011.

Поводом одржаног састанка на коме је представљен Програм II реконструкције водосистема Бресје огласила се СПС Алексинца својим ставом.

Социјалисти Алексинца у потпуности подржавају потребу да се коначно реши питања функционисања фабрике воде Бресје, али понуђени уговор није прихватљив и није у интересу грађана.

Став СПС-а поводом понуде за реконструкцију водовода

Дана 12.09.2011.у организацији дела руководства локалне власти и у присуству одговарајућих учесника одржан је састанак  на коме је представљен Програм II реконструкције водосистема Бресје.

У уторак 13.09.2011. одржан је састанак коалиционих партнера на коме није постигнута политичка сагласност на Програм II и уговор о кредитирању истог.

Због искључивости и поларизације ставова, где једна опција има став потписати понуђени уговор по сваку цену или град остаје без воде, (што наравно не одговара истини) и опције осталих да је неопходно одмах ући у решавање проблема фабрике Бресје  али у интересу грађана, а не на њихову штету,  Општински одбор Социјалистичке партије Србије у Алексинцу објављује следеће саопштење:

На одржаном састанку представника Министарства економије и регионалног  развоја Републике Србије, заступника Развојне банке из СР Немачке - КФВ банке, односно, Консултантске куће Сетек из Аустрије, са представницима локалне самоуправе и политичких странака, представници ОО СПС у Алексинцу, су  по први пут званично упознати са документом План приоритетних инвестиција за ЈКП Водовод и канализација.-Алексинац, односно Програмом водоснабдевања и одвођења отпадних вода у општинама средње величине у Србији - Програм II.   

Представљени програм, о коме се у јавности врло мало зна, а много некомпетентно или навијачки препричава,  има за циљ да се обезбеди II фаза одрживог континуираног и хигијенски прихватљивог снабдевање пијаћом водом општине и града Алексинца (уђе у процес папиролошки-склопе одговарајући уговори и кредитни  аранжмани).  

Презентација пројекта / програма  и одржавање коалиционог састанка имали су за циљ обезбеђење подршке да  на седници Општинског већа (а не на седници скупштине) до 16. септебра буде донета изузетно значајна одлука о капиталној инвестицији, без познавања вредности, предности и погодности  те инвестиције, као и одобри  уговор о кредиту, а показало се без познавања свих елемената кредитирања. Такође, треба да буду усвојена и три важна документа:

1.План приоритетних инвестиција;
2.План за усаглашавање тарифа;
3.Уговор о обављању комуналне делатности.

Социјалисти Алексинца у потпуности подржавају потребу да се коначно реши питања функционисања фабрике воде Бресје, да се обезбеди замена застареле водоводне мреже у Алексинцу и обезбеди успешан и квалитетан рад ЈКП Водовод и канализација Алексинац, наравно, али не на терет грађана, не по сваку цену, не без дубље анализе, временске промишљености и преко ноћи.

Ценимо напоре локалне сауправе у тражењу решења, али ово капитално питање тражи ангажовање свих структура, познавање свих детаља и упућеност свих заинтересованости у разматрању и доношењу тако значајне, а и најквалитетније одлуке.  Потребно је да се дефинише најбољи инвеститор-најповољнији начин кредитирања; да финансирање и сам квалитет воде не буде само питање оснивача који ће бити развлашћен у даљем раду ЈКП; да наплата  не буде услов високих цена;  и да  огромно задужење не сме да условљава трансфер новца из Републике и тиме директно угрожава обавезе, способност и функционисање субјеката који зависе од буџета.

Дакле,  без анализе да ли управа може да изнесе ову превелику инвестицију, без обезбеђења, макар понуде  и других, односно, повољнијих начина кредитирања; без плана отплате кредита и без процене трошкова; без да се ЈКП Водовод и канализација изузима из извођења радова; без да општина (оснивач) има минимално право на контролу спровођења Програма , немогуће је донети одговорну и најбољу одлуку.

Зато социјалисти Алексинца, указујући на заједнички циљ - квалитетну  воду и успешно водоснабдевање (и поред различитих призми и мшљења), указују да су за овако значајну одлуку потребни прави одговори, време, адекватни поступак и сагледавање свих димензија понуде,  да би се  дошло  до  најбољег  решења.

Из тих разлога време и рокови не смеју  да определе и услове решење, већ то могу само најквалитетнији услови, јасно дефинисани, врло прецизни и најприхватљивији по кредитну спосовност и снагу буџетских могућности и свих интереса грађана.

Кредитни аранжмани на терет будућих генерација, увијени у бригу за судбину  грађана ,  као једино могуће решење проблема, са непровереним, непотпуним условима и отвореним питањима који буде подозрење,  нису за социјалисте Алексинца нити прихватљив начин, нити решење, нити гаранција да понуђени уговор  решава проблем који све нас мучи.

Став социјалиста је зато да понуђени уговор није прихватљив по интересе грађана, и да не можемо  дати сагласност за потписивање истог,   док не будемо уверени да  постојећи, или неки нови, има све гаранције да је капитална инвестиција  право и најбоље решење, да је  усаглашен са потребама, могућностима и интересима средине, становништва и управе.

Коментара: 5


# СПС општина Бресје Водовод и канализација ЈП водовод реконструкција КФВ банка
@socijalisti @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  statebriga 14.09.2011.
  Necete kredit jer posle toga nemozete ne samo vi iz SPS-a,nego i ostale stranke da gurate svoje strucnjake u vodovod,a kakvi strucnjaci takva i buducnost.Stidite se svijih izjava da toboze kredit nece valjati za gradjane,ili nemozete dobiti koji procenat od tih para,a kad nema vode tad se setite da vam ona ,,ZIVOT ZNACI,,U Aleksincu nista neradi pa i za vodu mozemo na Moravu ili Moravicu.Bravo za skup VELIKIH MOZGOVA KOJI SE BRINU ZA DOBROBIT GRADJENA OPSTINE ALEKSINAC A PONAJVISE ZA SVOJ DZEP,ALAL VERA NAUCNICI.MUKA MI JE OD SVIH VAS........

 • (+1) (-0)

  miroljub Jonic 14.09.2011.
  Neko nece ili nezna da cita saopstenje.
  Stav SPS je da se spreci da neko napravi privatnu firmu, radi sta hoce sa budzetom i od korisnika napravi svoje taoc, ali i uzme procenat od 4.000.000 evra kredita.
  Ko se pravi nevest i ko treba da se stidi i cije su namere lose, sve je jasno.Ako na ovaj nacin interesi gradjana nisu ugrozeni onda je komenataor neciji glasnogovornik ili je sa evro liste.
  U svakom slucaju stav SPS ostaje isti, a mozemo ako imate spremnosti i poznajete problematiku javno da sucelimo mišljenja.Socijalisti nikome ne zameraju dobre pa ni loše namere.Ko treba da se stidi ako se nezna bice jasno uskoro.
  Ko zeli blizu i istininitu informaciju bez evrica a u sirem interesu moze da dodje do nje, vrata SPS su svima otvorena. A ako imate neko drugo saznanje rado cemo ga zajednicki analizirati i prihvatiti svoje zablude.
  Iskreno i s uvazavanjem.
  Nadam se dobro informisani gradjanin Aleksinca, a socijalisticki opredeljen.

 • (+0) (-1)

  Savic Zoran 15.09.2011.
  Predlog ugovora i kredita je apsolutno stetan.Tu DSS pravi privatno, samostalno i nezavisno preduzece Vodovod parama iz budzeta.Otimacinu pokusavaju ostali da sprece,Proverite navode.Neka se obelodane uslovi.
  Pitanje je zasto DSS insistira na potpisivanju ugovora po svaku cenu kad je predstavnik Ministarstva RS za ekonomiju i regionalni razvoj na primedbu da su uslovi strogi i nedovoljno definisani, ponudio prostor da se razgovara o novim uslovima , odnosno o novim zahtevima Aleksinca, a vlast to zaobilazi i ne trazi nove i bolje uslove, vec ili ugovor ili su svi protiv Bresja i gradjana. Ko je protiv gradjana ako u prvoj fazi stoji donacija 40% a u ponudjenoj drugoj fazi donacvija je samo 30%.Pitanje za postene gde se gubi 10%.To 400.000 Eu.A insistira se da se sklopi ugovor i to da ovlascenje da Vece bez Dimica koji cuva ledja. Ko zavrsava prljave pislove.
  Ko ovde kome vredja inteligenciju. Dajte istinu na sunce.
  Koji to dusebriznik gura opstinu u duznicko ropstvo.Apsa

 • (+1) (-0)

  Srdjan.......... 18.09.2011.
  Sem namenskog kredita ,od svega 56 miliona dinara za asfaltiranje ulice od Al Rudnika do hale sportova ,hm hm,jako pametan potez,preko potreban,sve ostalo je potpuni promašaj.. Naime, taj put je o kapitalnog značaja aleksinačkoj privredi koja je u značajnom zamahu,a i da bi lakše štrajkači mogli sići do pred zgradu opštine.
  Dokle da se više šegačimo? Opština Aleksinac,odgovorno tvrdim ,nikad nije stajala gore privredno, nego godine 2011. Bitno je da ima kulturnih dešavanja na Bovnu, i raznoraznijeh somovijada, kupusijada i kukurekijada......
  A i vas ,1735 upošljenih u javnim i budžetskim ustanovama ,kad bude dokačio nov talas krize, otreznićete se preko noći i shvatiti šta se dešava.. Samo da ne bude tada kasno? PRIVREDA-RASPODELA- PROIZVODNJA.Koji deo funkcioniše? Zar stvarno mislite da u državi u kojoj privreda ne funkcioniše, budžet može izdržati to? Aleksinačka privreda na šta je spala !?.Prijatan dan vam želim..Ne pomenuh VODOVOD,ima li potrebe i o tome?

 • (+8) (-0)

  Istinomer 20.05.2017.
  Da li socijalisti i dalje imaju isti stav povodom ovog pitanja? Kolko vidimo rekonstrukcija se radi, a oni na vlasti? I šta kažu sad ovi pametnjakoviću iz gornjih komentara.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима