Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изградња водних резервоара у Доњем Љубешу и Грејачу

rss

21.10.2015. Општина Алексинац

Поред актуелних радова на секундарној водоводној мрежи у Мозгову, чијом ће изградњом мештани овог насеља по први пут добити редован приступ пијаћој води, у току су и радови на изградњи два компензациона резервоара за воду у Доњем Љубешу и Грејачу.

Изградња водних резервоара у Доњем Љубешу и Грејачу

Изградња ових резервоара омогућиће да насеља Витковац, Грејач и Велики Дреновац у наредном периоду такође добију стабилан приступ води из акумулације Бован.

Осим примарне функције обезбеђивања резерви пијаће воде, ови резервоари ће, као крајње тачке локалног водосистема од Витковца до Великог Дреновца, налик систему спојених судова, служити и за уједначавање притиска воде, односно омогућаваће да, без обзира на тренутну потрошњу, притисак воде у цевоводу буде константан.

„Завршетак изградње резервоара у Доњем Љубешу и Грејачу очекујемо до краја новембра. Чувајући резерве воде, резервоари ће исту упумпавати у систем према потребама, односно акумулирати вишкове онда када се они јаве. Тиме, они поред чувања резерви пијаће воде, обављају и функцију изједначавања притиска воде у цевоводу, због чега се и називају компензациони. Изградњом ових резервоара капацитета по 500 м3 у значајној мери се заокружује систем водоснабдевања у овом делу Општине, од Витковца до Великог Дреновца“ - каже Светомир Ранђеловић, дипломирани инжењер хидроградње и одговорно лице за брану на Бованском језеру у ЈКП Вододвод и Канализација Алексинац.

Када је у питању изградња ових резервоара, Светомир Ранђеловић има двоструку улогу - он је пројектант и члан екипе за надзор радова. Г. Ранђеловић пројектовао је и резервоар у Мозгову, чија је изградња такође у току, као и примарни водовод од Тешице до Дражевца, који је недавно завршен.

„До краја овог месеца биће расписан тендер за изградњу секундарне водоводне мреже у Витковцу, што значи да можемо да очекујемо да до средине наредне године Витковчани добију воду из водосистема Бресје. Следеће године у плану је и изградња примарног цевовода са пратећим објектима за водоснабдевање до насеља Грејач и Велики Дреновац, али и изградња секундарне водоводне мреже у Дражевцу.

Када је у питању инвестициона изградња, несумњиво је да општина Алексинац у овој години приоритет даје решавању питања водоснабдевања - што радови у Мозгову, Доњем Љубешу, Грејачу и Тешици показују. Поред напора на обезбеђењу веће количине воде, истовремено радимо и на побољшању њеног квалитета - наредне године очекује нас реконструкција и доградња самог постројења за прераду воде Бресје, чиме ће бити уведена два нова технолошка процеса у преради воде! У том смислу, остаје да у наредном периоду, заједно са општином Сокобања, радимо на смањењу загађења која се уливају у Бованско језеро, одакле се ми снабдевамо водом“ - рекао је Ненад Станковић, председник општине Алексинац.

Укупна вредност радова на изградњи ова два резервоара је 25,3 милиона динара (укључујући и примарни цевовод од Тешице до Грејача), који се финансирају из буџета општине Алексинац. Носилац инвестиције је ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац, а извођач радова предузеће Црна Трава из Лесковца.


# председник општине општина Бованско језеро Дирекција Сокобања Водовод и канализација ЈП Витковац Доњи Љубеш Ненад Станковић водовод Грејач Велики Дреновац Светомир Ранђеловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима