Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шешељ умире

rss

30.11.2006.

Војислав Шешељ, који већ три недеље штрајкује глађу у хашком притвору, забранио да му дају инфузију и да се изврши обдукција његовог тела ако умре

Шешељ умире

Изричито забрањујем да се нада мном спроводе било која мера реанимације и вештачке исхране кад дође до губитка свести. Изричито забрањујем да се врши обдукција над мојим телом - стоји у писму које је јуче Војислав Шешељ послао управнику притворске јединице у Схевенингену, Секретаријату и председнику Трибунала у Хагу.

Шешељ је судске власти обавестио да нема намеру да прекида штрајк глађу, да одбија било који вид медицинског третмана и да им забрањује да га воде у било коју холандску болницу. Генерал у пензији Божидар Делић рекао је јуче на прес конференцији СРС да Шешељ одбија било какав контакт са здравственим радницима које је одредио Међународни суд.

Делић је рекао да је управо због јучерашње одлуке Претресног већа да му наметне адвоката и почне суђење Шешељ активирао свој седми захтев - да се пониште све претходне претпретресне радње од 10. новембра па надаље и све претресне радње од 7. новембра па надаље и да по испуњавању свих његових захтева суђење крене из почетка.

Судија: Шешељ ће сам бити крив ако умре

У првом обраћању суду у статусу браниоца, адвокат Хупер је рекао да је забринут за здравље оптуженог, нарочито због губитка тежине и могућих последица.

- Шешељ је и раније штрајковао глађу, али више није млад. Предлажем суду да прибави детаљније информације о свему - рекао је наметнути Шешељев адвокат. Председавајући судија Алфонс Ори одговорио је да је Шешељ сам одговоран за последице штрајка и да Веће не може његову слабост да прихвати као разлог за одлагање суђења.

Љајић: Морају му помоћи

Штрајк глађу у међународним односима регулисан је Малтешком декларацијом Светског медицинског удружења. У члану 4 дефинише се поступање лекара када је штрајкач глађу одлучио да иде до краја и одбија помоћ.

- Каже се да је, кад пацијент постане неспособан да донесе одлуку или упадне у кому, лекар слободан да одлучи о даљем третману у најбољем интересу пацијента - објаснио је Расим Љајић.

Судско веће Хашког трибунала трајно је јуче одузело Војиславу Шешељу право да се брани сам и за његовог браниоца поново наметнуло досадашњег адвоката у приправности Дејвида Хупера. Председавајући судија Алфонс Ори је, образлажући одлуку, истакао да се шЕшељ недоласком на почетак суђења одрекао права да присуствује суђењу.

Заменик секретара суда Робин Винсент пренео је судском већу да шЕшељ, који већ трећу недељу штрајкује глађу, "није желео да дође у судницу".

- Он и даље одбија храну коју му нуди особље притвора. Речено ми је и да је оптужени слабији него у петак, кад је био посматран - рекао је представник секретаријата. И управник притвора Трибунала Тимоти Мекфаден обавестио је Судско веће да "Шешељ не жели да буде присутан".

- Нема никаквих промена ни у томе да и даље одбија храну коју му доставља притворско особље, као да и даље не узима лекове. Као и до сада, оптужени пије само воду и слабији је него што је био, али наставља с редовним активностима - поручио је Мекфаден.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС, каже да је Судско веће потписало смртну пресуду Војиславу Шешељу.

- Трећа је недеља штрајка, и сад му је живот озбиљно угрожен. Не знамо колико ће још моћи да долази до телефона да нас позове. Последице неузимања хране код њега су већ трајне. Након четрнаест дана почиње да се топи мишићно ткиво, а срце, као слабији мишић, бива прво на удару - објаснио је Тодоровић.

Он тврди да им је Шешељ пренео своје сазнање да иза угрожавања његових људских права у Хагу стоји америчка обавештајна служба ЦИА.

- Ради се о томе да су свесни да шЕшељево појављивање у судници значи крај Хашког трибунала. Као што су убили Слободана Милошевића, тако сада убијају и Војислава шЕшеља. Нажалост, у нашој власти су нашли помагаче, који на све начине спречавају да јавност буде упозната с борбом коју он води у Хашком трибуналу - сматра Тодоровић.

Према речима Расима Љајића, председника Националног савета за сарадњу са Хагом, Војиславу Шешељу ће медицинско особље укључити инфузију ако изгуби свест.

- Шешељ не контактира ни с лекаром, ни с медицинским особљем, и зато је укључен 24-часовни надзор како би могли да интервенишу ако му позли и они су у сталном стању приправности - каже Љајић и напомиње да је шЕшељ одбио да га прегледају лекари из Београда и пренео је да би евентуално прихватио да га прегледају лекари босански Срби, који су у притвору с њим.

Као захтеве за прекид штрајка, Шешељ је навео укидање ограничења које је Суд наметнуо на посете његове супруге, регистровање правних саветника по његовом избору, достављање свих докумената на српском језику и на папиру и уклањање из поступка "браниоца у приправности".

(С. В.) КУРИР

Шешељеви захтеви

Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ почео је штрајк глађу у притворској јединици шЕвенинген.

Штрајк је почео 10. новембра 2006. у 18.00 часова.

Председник српских радикала прекинуо је да једе било шта, да узима било какву течност, сем чисте воде.

Др Војислав Шешељ је престао да узима било какве лекове и одбија да прихвати евентуалну медицинску помоћ.

З А Х Т Е В И

председника српских радикала др Војислава Шешеља

1. Укидање рестриктивних мера дискриминаторног карактера у погледу посете Јадранке Шешељ које су заведене на основу лажних сумњичења од стране Тужилаштва Хашког трибунала.

2. Регистровање правних саветника др Војислава Шешељ и нормализовање услова за припрему одбране.

3. Достављање судских, тужиочевих, докумената искључиво на папиру и српском језику.

4. Хупер и Ошија морају да се одстране из предмета др Војислава Шешељ и укине одлука о именовању бранилаца у приправности, јер за њу нема упориште ни у Статуту, ни у Правилнику о поступку и доказима.

5. Да се у целости промени састав Претресног већа, односно да се из предмета против проф. др Војислава Шешељ изузму и одстране судије: Алфонсо Ори, Патрик Робинсон и Френк Хопфел, јер су монструозно у одсуству проф. др Војислава Шешеља, дванаестог дана штрајка глађу, одржали статусну конференцију 22. новембра 2006. године и донели велики број незаконитих одлука којима се крше основна процесна права проф. др Војислава Шешељ.

6. Да се упутство председника МКСЈ о дужини поднесака и захтева и обавези бројења речи не примењује као општеобавезујући правни акт којим се незаконито ограничавају процесна права оптужених гарантована статутом и правилником о поступку и доказима.

7. Да се пониште све претпретресне радње од 10. новембра 2006. године и на даље да се пониште све претресне радње од 27. новембра 2006. године, а да по испуњењу свих захтева проф. др Војислава Шешеља суђење почне од почетка.

Војислав Шешељ ће прекинути штрајк глађу испуњењем захтева.

Др Војислав Шешељ је обавестио управника Притворске јединице Уједињених нација у шЕвенингену

Секретаријат и председника суда, да при чистој, очуваној свести, без било какавих психичких и металних поремећаја, у стању непостојања меланхолије, депресије, анорексије, немотивисан да изврши самоубиство и немотивисан религиозним разлозима, изјављује да је свесно, ради остварења својих захтева ступио у штрајк глађу, да нема намеру да прекида штрајк глађу те да је у том смислу слободно и свесно донео следећу одлуку:

1. да одбија било који вид медицинског третмана током штрајка глађу и евентуалне покушаје насилне вештачке исхране,

2. када дође у стање губитка свести изричито забрањује да се над њим спроводе било које мере реанимације и вештачке исхране,

3. одбија било какав контакт са здравственим радницима које је одредио Међународни суд у циљу испитивања и лечења,

4. посебно забрањује лекарима које је одредио Међународни суд да му приступе када изгуби свест,

5. забрањује да га воде у било коју холандску болницу, а ако се то насилно уради када остане без свести, забрањује да се над њим спроводе било какве мере лечења, реанимације или вештачког храњења,

6. забрањује да се у случају смрти, изричито забрањује да се врши обдукција над његовим телом.

Коментара: 3


# СРС Војислав Шешељ Хаг штрајк штрајк глађу Војислав Шешељ Расим Љајић
@SRS_info @ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима