Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Седница СО: препуцавања и замена већника

rss

01.09.2011. Извор: Алексиначке новости

Јуче је одржана седница СО Алексинац уз низ оштрих тонова и оптужби између чланова владајуће коалиције, али уз довољну подршку одборника владајуће већине да се изгласају све планиране тачке, сем вероватно најважније.

Седница СО: препуцавања и замена већника
Међусобна неподношљивост лидера странака на власти

Данашњу седницу Скупштине општине Алексинац обележила је отворена неподношљивост председника Општине Ивана Димића и шефа одборничке групе СРС Милована Радовановића. Камен спотицања билле су измене и допуне програма Дирекције: Радикали су оптужили Димића да се меша у поступак јавне набавке и да тражи тендерску документацију што је кршење закона, а он је одговорио да послове добијају увек исти понуђачи и да су тендери сумњиви.

Грујица Вељковић, шеф одборничке групе УРС је казао да се СРС и ДСС нападају на Алту:

- Како после тога могу да седе заједно и да погледају људима у очи - запитао се Вељковић.

Милан Вељковић, шеф одборничке групе ДС, најавио је замрзавање одборничких мандата и бојкот седница Скупштине док је ова коалиција на власти, и оптужио СРС и ДСС да отварају измишљена рада места за одборнике и њихову децу како би опстали на власти.

Тачка Измене и допуне програма Дирекције није усвојена јер је дошло до забуне при гласању и пребројавању гласова. Тад је настала права пометња коју је изазвао председник Скупштине Мирослав Стојковић. Он је прво ставио тачку на гласање, констатовао да је тачка изгласана, а онда наложио утврђивање кворума прозивком. Бројало се двапут - прво је било 48, па 49 одборника у сали. Велики гнев опозиције навукао је ставивши тачку на поновно гласање. Опозициони одборници су тврдили да он или не за свој посао или намерно крши пословник. Драган Милојевић, секретар СО рекао је да није било потребне већине тако да ова тачка ипак није прошла.

И код разматрања следеће тачке: измене и допуне програма пословања ЈКП "Водовод и канализација" дошло је до варница између ДСС и СРС. Наиме, Димић је оптужио радикале да коче пројекат немачке КФВ банке који подразумева замену азбестних цеви и радове на Бресју и које би финансирали КФВ и Министарство економије - Сектор за НИП.

Милован Радовановић је казао да се не ради о донацији већ о кредиту и да радикали незнају детаље пројекта. О пројекту КФВ се дискутовало без обзира што он није имао везе са тачком дневног реда која је изгласана.


Замењена тројица већника

На овој седници одборници су разрешили и два члана Већа: Момчила Антанасковића (ЈС) и Светислава Видановића (СПС), док је члан Већа Драгољуб Живковић (СРС) поднео оставку.

За разрешење се гласало тајно, али пред три представника владајуће коалице, који су вршили контролу лојалности одборника. За разрешење Видановића и Антанасковића гласало је 35 одборника. Уместо њих, са 34 гласа, изабрани су Драган Јовановић, председник ОО СРС из Алексинца, затим Сава Станковић (СРС) из Житковца и Србобран Миловановић (СПС) из Бобовишта. Општинско веће треба да донесе одлуку ко ће од њих бити плаћени функционер. Алексиначке новости су добиле информацију да је на коалицији, непосредно пред седницу скупштине, већ договорено да плаћени већници буду Сава Станковић (СРС) инжењерер пољопривреде и Србобран Миловановић, доскорашњи одборник, незапослен са средњом стручном спремом.

На Скупштини је за в.д. директора Установе за одмор и рекреацију деце у Липовцу именована др Марјана Здравковић (СРС) из Алексинца. Изгласан је и шестомесечни извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине, чије извршење у односу на план за тај период износи 45 посто. Такође је усвојен и ребаланс буџета: највећи приход остварен је од пореза на зараде док ће та средства добити Дирекција.



# СРС Дирекција Милан Вељковић Мирослав Стојковић Милован Радовановић Грујица Вељковић општинско веће Драган Милојевић Драган Јовановић Србобран Миловановић
@SRS_info @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима