Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Представници Двери у Лужану: системским решењима до електричне енергије

rss

29.04.2017. Данијела Ђорђевић, Радио Алексинац

ЕПС ће у једном тренутку морати да пронађе обострано решење да ове људе уведе у систем и да плате цену, и једни и други за ово што се дешавало годинама уназад, каже Митровић и објашњава да су ови људи већ платили ту цену чињеницом да живе већ пет година или више без електричне енергије у 21. веку што је несхватљиво, а са друге стране пошто не могу да наплате потраживања, јер имовина ових људи колико год да је процене вреди сигурно мање него што је износ потраживања за струју, ЕПС ће морати та потраживања у једном моменту да отпише.

У организацији ОО Двери прекујче су народна посланица Марија Јанушевић, потпредседник странке и председник Савета за економију, привреду и финансије Двери др Предраг Митровић и први човек ове странке у Алексинцу др Драган Бранковић обишли породицу чији су чланови недавно настрадали од струјиног удара у Глоговици, а у селу Лужану разговарали су са неким од породица којима је већ дуже време искључена електрична енергија, наводно због дуговања и нелегалних прикључака.

Након обиласка терена, у разоговору за Радио Алексинац Митровић истиче да је проблем нелегалних прикључака системски и да грађани сами, без сарадње и интервенције државе, ништа неће моћи да учине по овом питању. Он додаје да је недопустиво да нико од надлежних не сагледава елементарне потребе становништва, јер ови људи немају ни основне услове за живот у 21. веку.

Потпредседник странке и председник Савета за економију, привреду и финансије Двери доктор Предраг Митровић – Имао сам прилику да чујем  да ЕПС не решава овај  проблем чак од 1997. године у  једном случају. Ако је тај  човек престао да плаћа струју  97. године, хајде да видимо у  чему је проблем. Да не  говорим о Закону о  облигационим односима и  правима која произилазе  одатле, а по коме је питање  да  ли сада сва потраживања  ЕПС-а имају реално покриће у наплативости. Оно што је најжалосније, ја сам готово сигуран да ЕПС никада неће у потпуности наплатити сва ова потраживања – објашњава наш саговорник и напомиње да грађани, чак и када желе да реше проблем, не знају у чијој је он надлежности.

ЕПС ће у једном тренутку морати да пронађе обострано решење да ове људе уведе у систем и да плате цену, и једни и други за ово што се дешавало годинама уназад, каже Митровић и објашњава да су ови људи већ платили ту цену чињеницом да живе већ пет година или више без електричне енергије у 21. веку што је несхватљиво, а са друге стране пошто не могу да наплате потраживања, јер имовина ових људи колико год да је процене вреди сигурно мање него што је износ потраживања за струју, ЕПС ће морати та потраживања у једном моменту да отпише.

– Мислим да је отписом потраживања и започињањем неког новог циклуса проблем једино решив. Односно, да се направи неки пресек стања, да се ова домаћинства поново прикључе на електричну мрежу, плате те прикључке и редовно почну да измирују своје обавезе у периоду који долази – сматра овај економски стручњак.

Митровић потцртава економски моменат који је и у овој, као и у много других средина у Србији, пресудан када је неизмиривање обавеза према држави у питању.

– Нико није питао ове људе како су дошли у позицију да не плате струју. Да ли им предузећа у којима су били запослени дугују одређене неисплаћене зараде. Овде је реч о системском проблему и он се тако мора и решавати, а не индивидуално. Уредили смо систем када је реч о обавезама грађана, али нико није повео рачуна о разлозима због чега су грађани у ситуацији у којој се налазе. То је сасвим логично да се једног момента пита, зашто није платио струју, зато што је остао без посла, зато што му држава није исплатила из стечајног постпука одређена новчана средства продајом предузећа итд, то је та логика. Морате да имате равнотежу у односима између две стране. Овде не само да је реч о тешком сиромаштву, већ ово залази и у нешто што, на крају крајева, не доликује животу људи. Имамо пример часне и поштене породице са четворо деце, а рећи за њих да живе на рубу сиромаштва превише је добро, они живе и испод линије сиромаштва. Али они имају довољно духа да се боре, а видим да хоће до детаља да истерају правду, па чак и да плате дуг. Само не знам од чега ће да плате – напомиње потпредседник Двери и наглашава да је систем још увек уређен једносмерно, односно регулисане су само обавезе грађана према држави и њеним институцијама што је у будућности неопходно променити и кориговати како не би више долазило до оваквих и сличних ситуација, да грађани страдају или живе у неусловним домовима.

Митровић сматра да надлежни морају да се укључе у овај већ системски проблем и пита се која је сврха постојања Електропривреде Србије ако она продаје струју коју никад неће да наплати или смањује број потрошача те електричне енергије.

– У том случају ћемо можда боље проћи ако ту струју извеземо негде на страну и зарадимо сигурно. Овде се поставља питање легитимитета овакве Електропривреде Србије и оваквог система. Ја се прибојавам, пошто је ЕПС већ дуже време на мети великих светских дистрибутера електричном енергијом и одређеног броја људи у ЕПС-у, да се чак можда намерно нагомилавају оволика ненаплатива потраживања која ће једном бити отписана и тако направити огромне расходе и отерати ЕПС у губитак. То ће бити добра прича да држава улази у продају још једног великог губиташа Електропривреде Србије и да га прода буд зашто неком великом европском или светском енергетском систему – истиче Митровић.

Народна посланица Марија Јанушевић

Трагедија као опомена

Погибија шеснаестогодишњег Дарка и његове мајке опомена је и подсећање да такве трагедије никада и никоме више не би смеле да се догађају. С друге стране, породица са четворо малолетне деце из Лужана достојанствен живот води само дању, јер је годинама без струје, па најстарија Теодора, иначе одлична ученица и вуковац, свој домаћи задатак мора да завршава уз светлост свеће, подсећа народна посланица Двери Марија Јанушевић.

– Не могу да разумем да се држава толико отуђила од свог народа и да остаје нема. Ја не кажем да су сви у власти лоши, а људи који су сиромашни и који трпе добри. Вероватно је истина негде у средини. Али хајде да пробамо да један по један случај решавамо, да преузимамо одговорност, проналазимо права решења. Овде смо упознали 30 породица са мање-више сличним проблемима, људе који у 21. веку живе у мраку, у мраку у сваком смислу. То морамо да решимо, то је одговорност свих нас – наводи Јанушевићева.

Председник ОО Двери у Алексинцу др Драган Бранковић

 Председник Општинског одбора Двери у  Алексинцу доктор Драган Бранковић сматра  да је случај породица из Лужана и Глоговице  кулминација лоше економске ситуације са  којом се велики број грађана Србије годинама  бори.

– Индустрија је девастирана, а пољопривреда још више уништена, па долазите у ситуацију да, ако сте на селу и живите од пољопривреде, више немате начина да зарадите за основну егзистенцију своје породице. Тада чак и оно што би требало да буде симболично, попут плаћања рачуна за струју, постаје проблем, па долазимо у ситуацију да се наплаћује камата на камату, а трошкови се увећавају све док не дођемо у пат позицију из које не знамо како да се извучемо – каже Бранковић и напомиње да ће посланици Двери у Скупштини Србије и преко скупштинских одбора покушати да анимирају јавност, укажу на проблеме и покушају да пронађу неко системско решење за овакве породице којих у Србији има све више.

Данијела Ђорђевић


# ЕПС Двери Радио Алексинац Предраг Митровић Лужане Драган Бранковић Марија Јанушевић др Предраг Митровић др Драган Бранковић
@SPDveri @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима