Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опозиција тражи хитно заседање СО

rss

23.03.2011. Извор: Алексиначке новости

Данас је група од двадесет и једног одборника поднела захтев председнику Скупштине општине, Мирославу Стојковићу, за сазивање седнице СО.

Опозиција тражи хитно заседање СО

Међу потписницима захтева, поред одборника опозиције (ДС, Г17 и Покрет за Алексинац), је и неколико одборника који су чланови странака на власти у Алексинцу (НС и ДСС).

Одборници који су потписали захтев предлажу две тачке дневног реда: Предлог за разрешење председника Скупштине општине, Мирослава Стојковића и Предлог за разрешење заменика председника Скупшине општине, Новице Костића.

У образложењу тачака које су предложене, између осталог, стоји да је председник Скупштине, Мирослав Стојковић, својим непрофесионалним вођењем седница Скупштине, непоштовањем Пословника о раду и непринципијелним поступањем допринео стварању лоших односа међу одборницима.

У образложењу предлога за разрешење заменика председника Скупштине општине стоји да је Новица Костић у потпуности сагласан са радом и начином вођења седница од стране председника и да није указивао на пропусте у раду.

Према Статуту општине Алексинац, члан 54., када заказивање седнице затражи најмање трећина одборника, што је сада случај, председник Мирослав Стојковић је у обавези да у року од седам дана седницу закаже, тако да дан одржавања седнице мора бити најкасније 15 дана од дана подношења захтева.

Уколико се председник оглуши о овај члан и седницу не закаже у предвиђеном року, седницу могу заказати и одржати подносиоци захтева, а њом би председавао одборник ког одреде.

Да ли ће председник Скупштине општине, Мирослав Стојковић, заказати седницу, на којој би се расправљало о његовој смени, остаје да се види у наредних седам дана.

Такође ће бити интересантно видети хоће ли и на тој седници бити ангажовано обезбеђење приватне фирме из Ниша, као на претходном заседању 19. јануара.

Питање је и хоће ли председник Скупштине поново прекршити Статут општине Алексинац, члан 55., који се односи на јавност заседања Скупштине општине.

Алексиначке новости подсећају да је тада председник Стојковић наредио служби обезбеђења да у салу Дома културе, где је седница одржана иза закључаних врата, не пусти никог од заинтересованих грађана који су желели да присуствују седници, иако у члану 55. Статута општине Алексинац јасно стоји да седница може бити затворена за јавност само из разлога безбедности и одбране земље или ако не постоји могућност да сви заинтересовани присуствују седници, што није био случај, јер сала Дома културе има 469 седишта, а одборника је свега 55. Том приликом их је било још мање, јер је Стојковић са заседања искључио десетак одборника опозиције.


# Новица Костић Мирослав Стојковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима