Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кузмановић: "Сви конкурси се намештају"

rss

26.08.2013.

"Департизација у Алексинцу је фарса, сви конкурси и тендери се намештају!" наводи Александар Кузмановић за Алексинац.Нет

"Досадашњи поступци локалних функционера су показали да је боље бити члан владајуће партије и немати апсолутно никаквих идеја, немати образовање, бити лојалан члан и слушати надређене по сваку цену".

Кузмановић:

Александар Кузмановић је један од кандидата који се уредно пријавио на конкурс за избор директора у Дирекцији за изградњу општине Алексинац. По струци је доктор економских наука, има 11 година радног стажа у руковођењу сопствене фирме. Био је члан ДС-а, а данас је независни одборник у СО Алексинац. По незваничним информацијама управо је он био разлог поништавања конкурса за избор директора Дирекције. Конкурс је у међувремену поништен, а начин бодовања измењен у односу и на сва остала јавна предузећа.

- Поштовани г. Кузмановићу, један сте од кандидата који је конкурисао за место директора Дирекције у Алексинцу, конкурс је у међувремену продужен, можете ли нам рећи шта је спорно у том конкурсу због чега сте се јавно огласили преко појединих медија?

ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац је највеће и најзначајније јавно предузеће у Општини које носи целокупну одговорност развоја наше општине. Бар би тако требало да буде. Годишње преко овог јавног предузећа прође близу пола милијарде динара. Пријавио сам се на јавни конкурс за директора ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу, не да бих био изабран на то место, јер се то у овој Општини и не може очекивати, већ да бих показао и доказао да млади, образовани људи, људи са јасном визијом у ком би правцу наша Општина требала да се развија немају шансу да се запосле и преузму одговорност развоја Општине. Наиме, досадашњи поступци локалних функционера су показали да је боље бити члан владајуће партије и немати апсолутно никаквих идеја, немати образовање, бити лојалан члан и слушати надређене по сваку цену. Е. управо ту је настао проблем приликом мог конкурисања. Мој противкандидат и фаворит за место директора је досадашњи вд директор овог јавног предузећа господин Драгослав Живадиновић, иначе председник Општинског одбора СПС-а. По устаљеном принципу, а да би се сачувала општинска власт по сваку цену, на такво једно одговорно место треба да се "инсталира" човек кога ја итекако поштујем, али сам мишљења да своју дужност не обавља у служби грађана ове Општине и најбитније у служби РАЗВОЈА Општине. Не постоји дилема да је Живадиновић реално најслабији кандидат. Напротив, постоје и други кандидати за које сматрам да имају искуства за одговоран задатак. Међутим, начин бодовања комисије за именовање директора јавних предузећа је благо речено сраман и иде у прилог искуључиво господину Живадиновићу. По њима се бодује радно искуство у пословима дирекције и радно искуство уопште. Ја постављам питање шта је са бодовањем стручне спреме? Нема бодовања јер господин Живадиновић има најнижу стручну спрему од свих осталих кандидата. Какво то пословно искуство носи господин Живадиновић са свог досадашњег радног места, места директора дирекције? Искуство намештања тендера, искуство запошљавања политичких кадрова, искуство у тошењу народних пара и др. Господин Живадиновић сада треба да покаже да му је партија изнад места директора по сваку цену и повуче се из борбе јер је реално најслабији кандидат.

- По образовању сте доктор наука, недавно сте докторирали, дуго година сте у руководству приватне фирме Вашег оца, реците на због чега Вас саплићу намери да постанете директор Дирекције?

Да би били директор овако значајног предузећа треба да имате и мало искуства у трошењу пара. Онај ко има искуства у раду у привреди и ко има осећај трошења тешко зарађених пара ће се засигурно трудити да новац који је добијен од грађана Општине искористи на најбољи могући начин. Дирекција нема проблема у прибављању прихода као нека друга јавна предузећа као Комунално, Водовод и др. Целокупни приход буџета Дирекције долази директно из општинског буџета. Једини "проблем" Дирекције је наћи прави начин трошења лако зарађених пара у служби грађана.

- Били сте високи функционер ДС-а, члан Главног одбора Демократске странке, данас сте независни одборник у СО Алексинац, да ли се можда разлог за одбијање Ваше кандидатуре налази у томе што нисте члан СПС-а коме је по коалиционом споразму припала Дирекција? Зар Вам није било лакше да се учланите у СПС и решите све спорне детаље око избора за место дирктора?

Био сам члан Демократске странке и члан Главног одбора те странке. Због јаких разлога, које сам на седници општинског одбора ДС-а образложио свим члановима сам напустио одборнички клуб ДС-а са још неколико одборника Демократске странке. Са разлозима је и лично упознат и сам председник Драган Ђилас, но њему то није било битно. Као принципијелан човек није ми ни падало на памет да се учлањујем у било коју владајућу странку, нити сам имао понуда за то, јер су водећи функционери свесни тога да нема тих пара и нема радног места због кога бих се продао, јер сам у радном односу већ једанаест година и није ми потребан посао. Поново наглашавам да сам се пријавио на јавни конкурс да бих показао како се намештају конкурси и да је фарса причати о департизацији и отворености јавних конкурса.

- Садашњи диркетор Дирекције г. Живадиновић је по Вашем мишљењу недовољно добар кандидат, шта му све замерате и због чега мислите да сте Ви бољи кандидат?

Живимо у времену које карактеришу бројни изазови како на глобалном и регионалном, тако и на локалном плану. Општине, као територијалне урбане целине, суочене су са дубоким променама које доноси процес глобализације. Основни циљ постојања Дирекције требало би да буде обезбеђење техничко-технолошког и економског јединства за стварање услова за планирање и уређење простора и привлачења домаћих и страних инвестиција, као и уређење и коришћење грађевинског земљишта и добара од општег интереса. Као што сам већ нагласио ја итекако поштујем господина Живадиновића. За сво време његовог директорисања грађани нису осетили жељу челних људи овог предузећа да решавају проблеме. А проблеми се сваке недеље појављују. Имамо проблем улице Тихомира Ђорђевића, имамо проблем платоа испред Дома Културе, имамо проблеме прљавштине по граду и нико није способан да те проблеме решава. Независна одборничка група у Скупштини општине, којој и ја припадам, је на прошлој седници упозоравала јавност да се у случају израде платоа испред Центра за културу ради о високој корупцији и тада смо добили уверавања од Председника општине да ће се лично побринути да изградња буде транспарентна и јавна. То је и урадио. Поништен је тендер. Шта би било да нисмо на томе потенцирали? Све би прошло како су појединци и планирали. Управо је та транспарентност јавних тендера и набавки оно што замерам у раду Дирекције. До сада се реч транспарентност у Дирекцији није спомињала. Директор Дирекције треба да буде човек са енергијом, одлучан, непоколебљив, визионар, човек који ће радно време проводити на свом радном месту. Онсновни проблем у нашој општини је тај што нико не сноси одговорност за свој рад. Ја не памтим када је неко смењен за лоше пословне резултате, за пропусте у раду. Док не уведемо такав систем ова Општина никада неће ићи у корак са најразвијенијим Општинама у Србији и региону.

- Знам да добро познајете дешавања у локалној власти, имате ли неку ексклузиву, хоће ли садашња локална власт у Алексинцу претпети неке измене ускоро? Незванично се говори да ће нова оалиција бити између СНС-а и ДСС-а, уз мањинску подршку одборника које предводи Милан Вељковић, какво је Ваше мишљење о томе?

До сада нису вођени никакви званични преговори са Независном одборничком групом око формирања другачије скупштинске већине у нашој Општини. Уколико се пак и десе такви разговори у међувремену бићете први обавештени о томе и имати ексклизиву.

 

Коментара: 14


# Александар Кузмановић Драган Ђилас Алексинац општина Драгослав Живадиновић Дирекција Милан Вељковић јавна предузећа радно време водовод избор директора СО Алексинац
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Boban 27.08.2013.
  U prilog Poslovnom iskustvu Našeg "Doktora" neka idu finansijski podaci sa linkova http://fi.apr.gov.rs/prijemfi/cir/podaci.asp?strSearch=17024841&kod=2a6fc39d9d9402d94472a2525d7a64f6de44cbb9&godina=2012 i http://fi.apr.gov.rs/prijemfi/cir/podaci.asp?strSearch=20506482&kod=1adae730262c8f102dc2c91d3d8f74ad772b91f1&godina=2012 a kome nije jasno neka pita nekog knjigovođu. Samo ću da pitam kako BRE 11godina? Bio je maloletnik. Treba otac zbog zloupotrebe maloletnog lica da odgovara po zakonu o Radu.

 • (+0) (-0)

  Ana 27.08.2013.
  DA DOKTOR U LESKOVCU ZAVRSIO FAKULTET, AKO MOZE TAKO DA SE NAZOVE, STO NIJE UPISAO EKONOMIJU U NISU ILI BEOFRADU, NEGO VISE SKOLE PA NEKI NASTER I ON JE DOKTOR. HAHAHAAHAH I DOK JE DS BIO U VLASTI NAMESTALI SU TENDERE I KONKURSE, I MICA DILJEVAC JE TO RADIO I SVI KOJI SU TADA BILI U VLASTI. TO RADITE SVI I PRE STO STE BILI I SADA, I KOJI CE DA DODJU. DOKTOR NAUKA JE NEKO KO JE TRUDOM I RADOM DOSO DO DIPLOME , A NE DA MI TATA BATA , KOJI INACE JAKO POSTEN I NIJE LOPOV KUPUJE DIPLOME, I SVE STO POZELE. JER JE I TAJ NOVAC STEKAO JAKO POSTENO. Nek da interviju neki mladi GODPODIN SA PRAVIM FAKSOM, PA ONDA OBJAVITE SVE TO. a NE LAZNO SKOLOVANE LJUDE, ONDA CEMO MI KAO NAROD DA GA POZDRZIMO. A NE DA DS PLJUJE VLAST KAD SU I ONI RADILI ISTO, I NOVI KOJI DODJU RADICE, TO JE SRBIJA. NEK KONKURISE DOKTOR NAUKA EKONOMSKOG FAKULTETA U BEOGRADU I NISU, A NE SA LESKOVACKIM VISIM SKOLAMA I KUPLJENIM DOKTORATOM. NE LAZITE NAROD VISE SA LAZNIM INFORMACIJAMA, SRAMOTA JE.

 • (+0) (-0)

  Marko 27.08.2013.
  lazov

 • (+1) (-0)

  Mirko 27.08.2013.
  KUPIO MU TATA DIPLOMU TAKO JE NEGO KKAO , JOS JEDAN PREVARANT U NIZU

 • (+0) (-0)

  Pera 27.08.2013.
  Ne shvatate poentu, cak i da je dosao neko sa Beogradskog ili Niskog univerziteta ne bi imalo veze jer u konkursu ne postoji bodovanje za skolsku spremu, vec najveci br. bodova nosi prethodno radno iskustvo iz direkcije... Ni jedan strucnjak iz Aleksinca ne bi prosao na konkursu, a kamo li neko mlad....

 • (+0) (-0)

  Slavko 27.08.2013.
  Zamislite da je ovaj decko zavrsio fakultet u Nisu,doktorirao u Beogradu...opet ne bi bio primljen na mesto direktora,ako nema napred navedene uslove,partijska pripadnost,poslusnost itd.Toliko je nepravilnosti u ovom gradu,a svi cute i precutkuju.
  Obratite malo paznju sta radi Milena Maksimovic iz Otis-a!!!Nakon svega juce je izdala pola Tasa da bi se postavili autici za vasar.Grajevinska inspekcija nalozila da budu iza Tasa,a ona ih dovela na stadion.Kome je placeno za to i koliko?Mozete pretpostaviti...A evo stize vreme za klizaliste...

 • (+0) (-0)

  Mirko 28.08.2013.
  Da tako je da mozda TREBA DA SE PUSTI NEKOM MLADOM SANSA, I U PRAVU STE DA JE STRANACKI. ALI OVAJ DECKO JE ISTI KAO I SVI ONI, ON JE DS MICA DOLJEVAC MU JE SEF, A STA SU ONI RADILI DOK SU BILI NA VLASTI , TO SVI ZNAMO. A I SADA MICA FURA STARO. A OVAJ MALI SA KUPLJENOM DIPLOMOM, JE ISTI KAO I SVI. BILO BI MI ZAO DA JE NEKO SA PRAVOM DIPLOMOM, PA DA MU NEKO I DA PODRSKU,OVAKO SA PALCENOM DIPLOMOM NEK IDE KOD TATE da radi gde je I stekao taj radni staz.

 • (+0) (-0)

  Ina 28.08.2013.
  hahahahhhha lazov kome tata uzima ljudima pare iz usta za skupe automobile i letovanja, a i oni stranacki zaposjlajavaju kod mice doljevca, i zajedno ljudima uimaju pare.Lopovi, od malih nogu.

 • (+0) (-0)

  Kosta 28.08.2013.
  Bravo Bobane oni su prevaranti i TREBA DA ODGOVARAJU ZA SVOJE POSTUPKE, LEPO PISE U OVOM IZVESTAJU GORE, SVE SE VIDI.Tako da je ovde sve jasno.Mutna firma, a i vlasnici kao i radnici.Sve izlazi na videlo.

 • (+0) (-0)

  Sofronije 30.08.2013.
  A di dokoktorirao ovaj mali jel na Jejlu? i kad stiže da doktorira kad je vredno radio od malih nogu u firmi svoga tate gde se dokazao!

 • (+0) (-0)

  Slađan 14.09.2013.
  ja neznam ko je ovde lopov ,ali vrlo dobro znam da ovi što vode grad i javna preduzeća su od 90-tih ovde i ojadiše nas bre a vama je neko sa diplomom lopov a lopovi nepismeni vladaju 30 godina, blago nama sa vama.A VIDIM SAD LEPE PLAHATE IZ 90 -TIH PONOVO PO GRADU,Ma bilo nam je lepo,devize devize, zejtin 1 marka na pijacu rafovi prazni e moji zemljaci ,čudan smo mi neki narod .Ma kome ja ovo pričam kad pola ovih ne koristi naša slova.

 • (+0) (-0)

  bujni 18.09.2013.
  eve još jedna vest u korist KuzmANA.A toj je ovo ,U gramer su pozvani ljudi zbog posla i onda istestirani kobajagi da se vidi da će bidne prirodna selekcija to jest prema broju bodova a ustvar i toje bilo samo zamazivanje prave istine,primljeni su ljudi koji su imali kuma brata, ujnu i.td pa posle kažu Kuzman lopov i šta već a ovi nepismeni jok. Oooooo turci !!!!!i

 • (+0) (-0)

  Goran 23.09.2013.
  Biljne kapi divljeg krastavca (Ecballium elaterium), protiv upale i zapusenih sinusa. Goran. 064-41-70-499.

 • (+0) (-0)

  Omladina Aleksinca 24.09.2013.
  Ovako, videh ovaj clanak sa zakasnjenjem i zalim sto ranije nisam komentarisao na temu. Prva stvar, nigde u Srbiji nema postenih javnih konkursa, niti ce ih biti u skorije vreme. Druga stvar, krajnje je vreme da se pravi mladi ljudi sa akreditovanim i pravim diplomama ukljuce u rad nekih organizacija koje su bitne za nas grad, a ne ovakav profil doktoranara i titulasa koji diplome kupuju u Leskovcu, Vranju i ostalim isturenim odeljenjima isturenih fakulteta. Gospodin A. Vucic bi morao sto pre da posalje deo UKP-a u Aleksinac da preispita diplome i konkurse vec postojecih rukovodilaca i radnihka u svim Javnim Preduzecima.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима