Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хоће на власт без избора

rss

23.12.2008.

Хоће на власт без избора

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ ИНДИЈАНАЦА ТРАЖИ ДА УЧЕСТВУЈЕ У РАДУ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ

Алексиначки „Индијанци“ сматрају да као мањина имају право да буду заступљени у локалном парламенту, а напомињу да је и Томислав Николић у парламенту без учешћа на изборима

На шалтеру општинске администрације у Алексинцу званично је заведено писмо Удружења Индијанаца у ком "алексиначки Индијанци" од Скупштине општине захтевају да од почетка следеће године имају три одборника у локалном парламенту, иако нису учествовали на локалним изборима.

Представници овог удружења, које је званично регистровано 2006. године, сматрају да као "мањина" имају право да буду заступљени у локалној скупштини општине, па су зато писмо сличног садржаја упутили и Скупштини Србије, од које захтевају три посланичка места. Тврде да имају право на одборничке и посланичке мандате јер је недавно и Тома Николић добио то што они траже, иако његов СНС никад није изашао на изборе. Нешто слично, подсећају српски Индијанци, урадио је и Бранислав Ивковић, који се отцепио од СПС.

- На последњем попису становништва ја, супруга Мирјана и кћери Тијана и Јелена изјаснили смо се као Индијанци. Тренутно Удружење има око 400 чланова, Срба, Мађара, Бугара и других из Алексинца, Руме, Босилеграда, Сомбора, Неготина... Знам ја да се без избора не може у парламент, али када могу Бранислав Ивковић и Томислав Николић, што не бисмо и ми - каже оснивач овог Удружења, приватни трговац Љупче Павловић.

Удружење Индијанаца своје седиште у Мишићевој 14 у Алексинцу прогласило је за "индијански резерват", а планирају и проглашење "независне индијанске републике".

- Многи нас сматрају шарлатанима и будалама, али нису у праву. Ми смо људи које је мука натерала да пожеле да у држави Србији буду "индијанци". Осећамо се као Индијанци - гетоизирано, изоловано од света, немоћни пред бирократијом и корумпираним политичарима, који се, ево и ових дана у Влади и парламенту, играју нашим судбинама - истиче Павловић и додаје да је пре колонизације Америке Индијанаца било око 45 милиона, а сад их је остала "шака јада, баш као и Срба".

- Нисмо никакви шарлатани, већ људи које је мука натерала да пожеле у држави Србији буду „Индијанци“, како би макар као мањина остварили нека своја права и правду. Желимо да на овакав начин скренемо пажњу на себе и све друге који се као и ми осећају „као Индијанци“ - гетоизирано, изоловано од света и без могућности остварења основних људских права пред бирократизованим и корумпираним државним органима - каже Љупче Павловић, оснивач Удружења и приватни трговац из овог града.

"Наше удружење не окупља Индијанце, већ грађане који сматрају да се држава односи према њима као да су Индијанци", каже поглавица Павловић.

Алексиначки „Индијанци“ сматрају да као мањина имају право да буду заступљени у локалном парламенту, а што се избора као пута до одборничких места тиче, напомињу да су својевремено Бранислав Ивковић, а сада и Томислав Николић у парламенту добили посланичке групе без директног учешћа на изборима.

- Засада смо се као Индијанци званично на последњем попису изјаснили ја, супруга Мирјана и кћери Тијана и Јелена, а Удружење, иначе, има око 400 чланова, Срба, Мађара, Бугара и других из Алексинца, Руме, Босилеграда, Сомбора, Неготина и других градова. Верујем да ће се већина њих већ на наредном попису изјаснити као Индијанци - каже Павловић.

Удружење Индијанаца, регистровано крајем 2006, своје седиште прогласило је за „индијански резерват“, а планирају и проглашење „независне индијанске републике“.

Удружење Индијанаца, које је у Србији званично регистровано,тражи по три места у локалном и републичком парламенту

Удружење Индијанаца је најмања и најсиромашнија етничка мањина у Србији. Из тог разлога су поднели захтев Скупштини Србије да им омогући учешће на изборима без плаћања таксе за прикупљање потписа.

Он још напомиње да држава не би смела да се "игра" овим захтевима, јер ако их је већ званично регистровала као "Индијанце", онда задовољење својих мањинских права могу да траже и на суду у Стразбуру.

НИЈЕ ШАЛА

У општини истичу да Индијанци могу у локални парламент, само ако пређу цензус на локалним изборима.

"Ово је пародија на нашу политичку ситуацију", каже за Радио-телевизију Србије председник општине Иван Димић.

Председник Скупштине општине Мирослав Стојковић потврдио је да је примио писмо Удружења Индијанаца и каже да ће им званично бити одговорено. Највероватније да ће их упутити на изборе "као једини начин да се добију одборнички мандати". У алексиначкој општини истичу да захтеве локалних Индијанаца не схватају као политичку шалу, већ као "нашу стварност у којој људи нађу разлоге да пожеле да буду и Индијанци".


http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-23-12-2008/indijanci-dolaze
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/vesti/glas-javnosti-23-12-2008/hoce-na-vlast-bez-izbora
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/15/Zanimljivosti/35146/%C4%8Cejeni+dolaze.html


# председник општине Иван Димић Мирослав Стојковић Томислав Николић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима